Sv: Islandshästen
sambaengi skrev:
Jag har inte islandshäst, men är generellt intresserad av gamla kulturhistoriska raser oavsett härkomst. Raser som russ, fjordhäst, welsh, arab, pre - och islandshäst för att ta några vitt skilda exempel.
När jag läser diskussioner om att "bara avla på det bästa" går det kalla kårar längs ryggen på mig. Detta tankesätt är helt ok för moderna sporthästraser, men det kan vara förödande för en ras som islandshäst.
Varför?
Jo, för att den isländska stamboken är stängd, stängd och åter stängd. Uppstår inavelsdepression, vad gör man då? På halvblod är det enkelt: man korsar in nytt blod. Det görs hela tiden och inaveln hålls stången.
Avlar man inom slutna populationer är situationen en annan. För att bibehålla god hälsa och sundhet krävs det att man aktar sig för matadoravel. Istället bör så många friska och sunda individer som möjligt användas i avel för att bevara den genetiska mångfalden.
"Prestationsavelstänkandet" i sin dåtida form har utrotat en del lantraser i Norden (Håkan Hallanders bok
Svenska lantraser är intressant läsning!). När man väl beslöt sig för att lantraserna var värda att rädda så fanns inte handjur som dög rent kvalitetsmässigt. Så man korsade och lantrasen gick förlorad. I Sverige fanns det många hästraser för 150 år sedan. Idag har vi tre inhemska ursprungliga raser. Och vi försökte även korsa bort fjordhästen i Norge, men norrmännen var envisa och ville ha kvar sin fjording.
Avelsframsteg i en sluten population - är i viss mån snarast att betrakta som bevarande.
Vill man se ett varnande exempel, så titta på våra hundraser! I dryga hundra år har man avlat i slutna populationer. Inom vissa raser har man varit klok och inte kompromissat med hälsan samt utavlat. Dock finns det många, många exempel på hur inaveln har varit mycket stark och inte alltid bedrivits på toppindivider, vilket är en förutsättning om man nu ska inavla.
Resultatet? Efter hundra år och kanske femtio generationer så ökar en del problem som kan bero på inavelsdepressioner. Autoimmuna sjukdomar ökar i alla raser. Problem med immunförsvaret kan mycket väl bero på inavel.
Så - det känns lite livsfarligt om avelsstrategier från öppna stamböcker lyfts direkt till slutna, i alla fall då populationsstorleken är begränsad. Fullblod och travare har ju också slutna stamböcker, men där finns så många individer att man ganska lätt kan prestationsavla utan att inavelsgradsökningen per generation skenar.
Fram för fri avel på veterinärkontrollerade hästar i alla slutna populationer!
Indy