Sv: Idétråd - mera inkomster
Japp efter lite extra tänkande kom vi fram till att en traktor faktikst blir bättre.
Med tanke på att vi annars måste hyra in någon som putsar beten, mockar ur lösdrift m.m.
Och så är det ju som sagt massa annat som traktorn är bra till.
Nån som har ett hum om vad en traktor med frontlastare i hyfsat skick kostar?
En 4-hjulsdriven med frontlastare från mitten på 80-talet/tidigt 90-tal hamnar på 100-150 000 exklusive moms för klassiska jordbruksmärken typ John Deere, Massey Ferguson m.fl. - snäppet billigare på typ Zetor (rysk) och andra inte fullt lika "fina" märken.
En
Fabriksny kellfri 4-hjulsdriven traktor 60-70 hkr från Fotonfabriken i Kina hamnar på ungefär samma pengar
... personligen tror jag att dessa maskiner är likvärdiga då det är Perkinsmotorer i dessa traktorer precis som alla andra traktorer nuförtiden och det finns typ 2 st tillverkare av växellådor till traktor i hela världen.... köper du en New Holland för 500 000 så är det samma motor och växellåda - det som skiljer är att NH:n är byggd i Turkiet istället för i Kina
Dessutom har man råd att köpa typ 2 traktorer för samma pris !
En 2-hjulsdriven kan du få hyffsad från ca 50 000 exkl.moms.
Då bör du köpa kedjor till alla 4 hjulen till vintern vilket hamnar på 10-20 000.
Tänk på att inte köpa för liten traktor, en liten traktor som arbetar på högvarv hela tiden drar ofta mer diesel än en lite större traktor på lägre varvtal. Se till att köpa en traktor på minst 60 hkr, på en liten gårdstraktor så är det ganska lagom med ca 60-100 hästars motor och hellre en 6-cylindrig än en 3 eller 4-cylindrig då man för det mesta får högre vridmoment från en lite större motor.
Ska du köra mycket lastarkörning (när man väl har mackapären så upptäcker man snart att den är fullständigt oumbärlig så det blir mer lastarkörnin än vad man tror från början) så bör du ha en 4-hjulsdriven traktor... och en lite större traktor är stadigare vid lastarkörning = mer lättkörd under besvärliga förhållanden.
Vad gäller arrenden... om du begär för högt arrende så kan arrendatorn gå till arrendenämnden (finns i varje län) och dom fasttäller då ett belopp som är rimligt och detta belopp måste du godta
.
5 års arrenden är standard och om inget annat skrivs in kontraktet så löper detta på 5 år med ett års uppsägningstid.
Arrendatorn har "automatiskt" rätt till förlängning av arrendet under de 25 första åren... om du inte ett år innan utgången av arrendet kan visa att du
ska och
kan bruka marken själv och bevisbördan för detta ligger hos dig som markägare, det kan bli tal om en bedömning av om det är "obilligt" mot arrendatorn att du tar tillbaka din mark.
Du är skyldig att ersätta arrendatorn för investeringar som denne gör oavsett om du har godkännt byggnationer m.m. - i gengäld har du då rätt till att höja arrendeavgiften pga högre värde.
Innan du arrenderar ut en massa mark så föreslår jag att du läser igenom Jordabalken, det är en tvingande lag som i första hand är till för att skydda arrendatorn så den går inte att förhandla bort, så slipper du en del framtida överraskningar.