Ny karriär utan tunga lyft och kvällsjobb

@SpanskaLoppan dina starka sidor påminner om mina :) Jag har arbetat nästan hela mitt yrkesliv med IT. Är verkligen ingen "datanörd", men var riktigt bra på programmering när jag jobbade med det. Nu jobbar jag mer med kunders verksamhetsprocesser, kartlägger dem inför införande av nya system, håller workshopar, tänker ut lösningar, dokumenterar lösningar osv. Jobbar alltid i projekt med våra kunder och tillsammans med kollegor, men har hela tiden haft fast anställning. Jag gillar att "byta jobb" då och då som det ju blir när man byter projekt, men ändå slippa byta jobb på riktigt :D Jag har nu haft samma anställning i 14 år.

Jag har i mitt jobb god nytta av min språkliga förmåga (jobbar på engelska och svenska) och min förmåga att "hitta mönster", se vad som är viktigt i en verksamhet och fånga upp det. Eller att hitta problemen och lösa dem. Programmeringen kräver en strukturerad men också kreativ hjärna - att tänka logiskt och utanför boxen på samma gång, för att få till en bra lösning. Jag gillar det mycket!

Visst är det så att jag behöver "stå på scen" litegrann i mitt jobb, dvs exempelvis leda arbetet i en workshop, men även jag som inte gillar sånt tycker det är helt okej när jag vet att jag är duktig på och kan innehållet i det jag gör! Skulle aldrig i livet ställa mig framför andra och spela improvisationsteater eller sjunga karaoke (skulle nog hellre dö, faktiskt), men att prata om hur ett affärssystem hanterar lagerplatser och plocklistor går fint - det kan jag ju! :)

Jag har BRA lön och uppfattar mitt jobb som fritt. Det var inga problem att jobba deltid när min dotter var liten (jobbade 50 - 90% hennes första åtta år)
Tack för beskrivningen! Känns som nåt jag skulle kunna vara okej på och kommer nog titta mer på det. Matten skrämmer mig dock lite, jag tycker det är ganska roligt men har bara precis D i matte 1.... Verkar vara geometri och statistik som är svårast för mig. Ekvationer gillar jag:) Är det skäl att avstå? Eller klarar man sig även om man suger på huvudräkning och att räkna ut area på en oregelbunden yta?
 
Som handläggare på Skatte (i detta fall klippt ur en annons till folkbokföringen men samma/liknande krav även till andra avdelningar).

  • Högskoleutbildning om minst 180 högskolepoäng (120 poäng) inom juridik, samhällsvetenskap eller beteendevetenskap alternativt flerårig och aktuell arbetslivserfarenhet av handläggning inom ex myndighet.

Det där med arbetslivserfarenhet verkar räcka ganska långt, jag kommer från telekombranschen där jag hanterat felanmälningar. Mina högskolepoäng är tagna i hästkunskap ;)
Lönen kliver över ditt helst-streck.
 
Senast ändrad:
Tack för beskrivningen! Känns som nåt jag skulle kunna vara okej på och kommer nog titta mer på det. Matten skrämmer mig dock lite, jag tycker det är ganska roligt men har bara precis D i matte 1.... Verkar vara geometri och statistik som är svårast för mig. Ekvationer gillar jag:) Är det skäl att avstå? Eller klarar man sig även om man suger på huvudräkning och att räkna ut area på en oregelbunden yta?
Nu har jag inte gått någon systemvetarutbildning, så jag vet inte hur mycket matte som ingår i den utbildningen, men för programmering behöver du det inte alls skulle jag säga. Jag har själv läst en utbildning med orimligt mycket matte (civilingenjör) och jag har inte använt något alls av det sen jag började jobba :D

Vad gäller matematik på högre nivå generellt så är den olik grundskole- och enklare gymnasiematte. Huvudräkning förekommer typ inte och ALLT är ekvationer (mycket förenklat beskrivet).
 
Miljö- eller KMA-samordnare?

Jag jobbar inom anläggningsproduktion och här är efterfrågan stor på folk som kan miljö och arbetsmiljöfrågor. Efterfrågan är stor inom hela byggbranschen.

Du är med och kvalitetssäkrar miljö- och arbetsmiljö, dokumenterar, ser till att lagstiftning efterföljs m.m.

Positivt om man är lite lösningsorienterad och ser lite utanför boxen.
 
Nu har jag inte gått någon systemvetarutbildning, så jag vet inte hur mycket matte som ingår i den utbildningen, men för programmering behöver du det inte alls skulle jag säga. Jag har själv läst en utbildning med orimligt mycket matte (civilingenjör) och jag har inte använt något alls av det sen jag började jobba :D

Vad gäller matematik på högre nivå generellt så är den olik grundskole- och enklare gymnasiematte. Huvudräkning förekommer typ inte och ALLT är ekvationer (mycket förenklat beskrivet).
Och min sambo som pluggade civilingenjör använder matematik jättemycket i sin programmering. :laugh: Tänker att det är rätt olika.
 
Är du undersköterska eller sjuksköterska rekommenderar jag dig att jobba statligt inom SiS med antingen LVU-hem eller LVM-hem. Jag har jobbat 6 år på SiS nu och trivs hur bra som helst. Vi stressar inte ihjäl oss, vi arbetar metodiskt, vi har statlig lön och statliga förmåner. Den "normala" undersköterskan tjänar kring 30k i grundlön, plus ob för kvällar och helger, om man nu inte vill jobba natt som jag gör.

Sjuksköterskorna på vårt jobb har mer eller mindre kontorstider, men helgarbete förekommer. De administrerar mest mediciner, sköter kontakter med läkare och tandvård, etc. De ligger på en lön på ca 50k.
Ehhhh, du verkar förtränga den där lilla lilla biten med att inte jobba med arga människor. Du vet dom där som river kök, kastar stolar, slår sönder rum och vrålar på dig för vilken anledning dom nu känner för.
 
Jag brukar vara snabb med att tipsa om mitt yrke, medicinsk sekreterare, men tänker göra tvärtom här faktiskt. Lönen är lägre än vad du vill ha-låg! Det är stressigt rent allmänt även om man går hem på eftermiddagen, och hemjobb är inte allt för mycket av alls.
 
Har jobbat på kontor hos en redovisningsbyrå. Inte ett ställe att rekommendera om du försöker undvika människor. Kunder ramlar in alla tider på dygnet, kräver att få träffa sin redovisningskonsult. Jag märkte visserligen av alla då jag jobbade i reception. En gång kom det ett gäng fulla människor som envisades med att få träffa sin konsult.
 
- Handläggare: dvs jobba på statlig myndighet och handlägga😆 Bygglov, statskontor, regionkontor, skatteverket etc. Men vad studerar man till då?

Jag tycker att av vad du beskriver så passar handläggare på myndighet (alla de du beskriver är dock inte statliga) bra. Men det är stor skillnad på olika yrken både i vilken utbildning de kräver och vilken typ av arbete det är. En del har betydligt mer "närkontakt" med folk än andra, på olika sätt. Vill du undvika arga människor ska du hålla dig långt borta från bygglov exempelvis 😬
 
Jag tänker spontant på någon form av lönesdministratör eller systemadministratör. Kan säkert vara mycket att göra i perioder som vid månadsskiften eller revisioner men annars så går det att ha en ok lön för ett jobb där man inte behöver högprestera jämt.
 
Jobba med ekonomi i någon form? Har 1 kusin som jobbar med löner och 1 syster och 1 kusin som jobbar med bokslut och alla jobbar mest hemifrån även om det kan bli någon dag i veckan på kontoret.

Lön har jag ingen koll på.
 
15 år i vården blev det men nu säger kroppen tvärstopp, ALLT gör ont, hela tiden. 3 omgångar av vad jag förstått i efterhand var utmattning hanns med också.
Drömmen var specialistsjuksköterska men näe, jag orkar inte det och att leva på fritiden.

Jag behöver;
- Arbetstider kontorstider mån-fre, alternativt stor frihet att jobba hemifrån och i kortare stunder över längre tid. Jag vill vara hemma och närvarande när mina barn är hemma.
- Arbetsmiljö som tillåter att jag kan gå hem när jag slutar - inte kräver att jag oplanerat måste vara kvar obestämt antal timmar till, flera dagar i veckan.
- Ej försäljning eller andra yrken med stor press på prestation med åskådare(jag kan jobba under press, förstår att alla yrken kräver att man levererar och når mål men har svårt att tänka när kritiska blickar stirrar ut mig. Däremot kan jag klura och lägga upp genomarbetade planeringar och lösningsförslag om jag får tänka ifred.)
- En lön med minst 25.000 kr efter skatt. Helst runt 30.000. Gärna sisådär 60.000;)
- Att få tid och ork till att leva på min fritid. Inte behöva jaga extra timmar hela tiden. Inte vara mentalt, fysiskt och känslomässigt slutkörd när jag kommer hem. Liksom, orka interagera med min familj, glädjas åt hobbys, ringa en vän, inte få hjärtklappning för att någon ringer på dörren, slippa känna mig som en urvriden disktrasa konstant.
- Bonus om jag på något sätt kan arbeta för att förbättra människors liv och/eller jobba med miljö/klimat. Inget krav dock, jag måste rädda min mentala och fysiska hälsa framförallt.
- Internationellt gångbart är också en bonus men ej krav.
- Vill inte behöva "tävla" mot kollegor men samarbetar gärna och kan lika gärna jobba själv.
- Vill absolut inte behöva "stå på scen", hålla föreläsningar eller vara i centrum på något sätt alls. Det verkar sjukt roligt men jag går i baklås totalt i liknande situationer.
- Utbildning som är CSN berättigad och helst under 2 år. Kompetensutvecklar gärna senare.

Jag är bra på;
- Att växla upp i intensiva perioder.
- Uttrycka mig både i tal och skrift. Tycker om att skriva, skriver på en bok som avkoppling. Gillar att arbeta med officiella texter också och har sen barnsben roat mig med att författa och designa broschyrer och hemsidor åt påhittade verksamheter 😅 Har under fler år hjälpt några bekanta att skriva ihop dokument som ska användas i juridiska sammanhang och har fått till mig av advokater att dokumenten är välskrivna och korrekta.
- Språk; kan bara engelska och svenska men skulle gärna lära mig fler. Lär mig snabbt. Kunde ha enklare dialoger på holländska efter två veckor i landet.
- Organisera; både digitalt och i fysisk miljö. Kan handla om att göra något mer lättarbetat och överskådligt eller att piffa och göra fint i omgivningen.
- Notera mönster - lägga märke till sånt som liksom inte är tydligt utan helt plötsligt "ser" jag med hjärnan att ett visst mönster upprepar sig eller hänger ihop med något annat. Ingen aning om ifall jag kan göra detta "på kommando" dock.
- Att jobba och tänka praktiskt.
- Vill helst inte jobba 100 % medan barnen är små dvs ca 10-12 år till. Runt 90 % funkar. Dvs sluta ca kl 15 på eftermiddagen.

Klarar inte:
- Arga människor, mest för att jag reagerar med att gå i försvar och bli väldigt "kall" tillbaka. Däremot blir jag inte rädd. Bara avskärmad och har svårt att minnas vad som egentligen hände efteråt.
- Vara i centrum/leda som sagt.
- Att hela tiden behöva jaga resultat. Göra ett bra jobb - ja, sånt är motiverande. Vara bäst bara för att vara bäst? Nope.
- Orkar inte klä upp mig på jobbet varje dag. Hel och ren med borstat hår måste duga.
- "Flum" - jag kan beundra kreativa människor men klarar inte den typiska konstnärssjälen till vardags. Jag vill veta vad som förväntas av mig tydligt och utan svävande åt alla möjliga håll.

Från kollegor och vänner får jag höra att jag borde passa som lärare, socialtjänst, integration, föreläsare(?!), ståuppkomiker(kul dock, bara jag slipper bli sedd eller hörd:D), behandlingsassistent, eventplanerare och trädgårdsmästare.

Själv har jag kikat på;
- Programmerare: osäker på hur anställningssäkerheten är? Man jobbar vad jag förstått mycket på projektbasis? Jag vet dessutom ingenting om programmering men är beredd att lära mig. Hyfsat teknisk lagd men inget geni.
- Redovisningskonsult: mycket konkurrens? Läste nånstans att man behöver vara beredd att jobba en del övertid första åren - inte jättesugen alls på att vara på kontoret till sena kvällen flera dagar i veckan faktiskt. Däremot sugen på eget företag i framtiden och då vore det här en bra grej att kunna själv. Hjälper motivationen.
- Adokatsekreterare: risk för mycket övertid här med?
- Hr assistent: vene... känns väldigt meh... Tror inte jag är särskilt bra som rekryterare heller; gillar alla och tror alltid att alla har potential.
- Administratör: sådär i allmänhet liksom.
- Medicinsk sekreterare: nej. Ska jag jobba i vården vill jag jobba i den direkta vården. Helst akutsjukvården. Dessutom är lönen för låg.
- Handläggare: dvs jobba på statlig myndighet och handlägga😆 Bygglov, statskontor, regionkontor, skatteverket etc. Men vad studerar man till då?

Huvudsaken är alltså att uppnå balans mellan arbetsliv och fritid samt att ha en inkomst som tillåter mer än att bara klara sig från lön till lön. Samt att kunna ha ungefär samma levnadsstandard vid ev separation - idag är familjen helt beroende av att sambon jobbar över heltid för att ha råd med resor(inom sverige), hobbys för barnen, enstaka restaurangbesök etc. Jag har redan hittat det jag VILL göra och det fungerar inte för mig. Nu har jag hellre mindre roligt på jobbet bara jag får leva efter.
Jag är i lite liknande situation. 10 år i vården och smärta i rygg och axlar, less på stressen och känslan att aldrig räcka till. Vill vara ledig kvällar och helger för att kunna vara med familjen.

Jag har sökt högskolan med tandhygienist som förstaval och arbetsterapeut som andraval. Tycker de passar in på de flesta av dina kriterier också.
 
Redovisningskonsult:
-flexibla kontorstider, goda möjligheter att jobba hemma. Lite beroende på ställe såklart, men på många ställen förlägger du din arbetstid helt själv, vill du vara ledig en onsdag så är du det, var det en jobbig natt så tar du sovmorgon och semester lägger du precis där du vill - inte riktigt så bra som det låter för det är utefter vad dina arbetsuppgifter tillåter (momsen ska in när den ska in och kunderna vill ha lön osv).
-mycket tänka ifred, man sitter med sitt i lugn och ro.
-kunna gå hem när du slutar: ja, absolut som regel på en sund arbetsplats. Det händer att man behöver jobba över, men man bestämmer då själv när. Dock finns det byråer där man under högsäsong förväntas jobba konstant övertid, men så är inte alla utan det finns också byråer som jobbar aktivt för att minimera övertid och för att medarbetarna ska ha en bra balans mellan jobb och fritid.
- jag upplever inte att redovisningskonsult förväntas jobba massor övertid som junior, det är däremot regel inom revision.
-2-åring YH-utbildning som brukar leda till jobb
-internationellt gångbart: nja, en del saker är säkert applicerbara på fler ställen, men väldigt mycket är landsspecifikt.
-man behöver inte vara bra på matte. Det mest avancerade man behöver kunna är procent och man får använda miniräknare.
-lön på 25 ut betyder typ 40 brutto. Det får du inte som ny redovisningskonsult men bör få som senior. Generellt är lönen som ekonom på företag högre än på byrå, men som nyexad får du inte de tjänsterna utan då får du assistentjobben och de har lägre lön, så även här krävs erfarenhet för önskad lön.
-växla upp i intensiva perioder - jättebra, det är ganska stora säsongsvariationer i beläggningen.
-organisera och notera mönster - bra egenskap för en redovisningskonsult
-uttrycka sig väl - ett måste då det är en hel del kundkontakt. Kunderna är i de allra flesta fall inte arga.
-jaga resultat - det finns byråer med stor debiteringshets, dvs att så mycket som möjligt av arbetstiden ska debiteras kund, vilket kan bli stressande. Jag anser att det är en ledningsfråga att fördela arbetet så att varje medarbetare har lagom mycket att göra, och att man får en bättre arbetsmiljö och bättre resultat genom att inte fokusera så himla mycket på debiteringsgrad.
-tydliga ramar och väldigt lite flum
-klädkod är generellt hel och ren, även fast det finns byråer där man är något mer uppklädd (oftast har dessa också revision)
 
- Handläggare: dvs jobba på statlig myndighet och handlägga😆 Bygglov, statskontor, regionkontor, skatteverket etc. Men vad studerar man till då?

Jag jobbar på statlig myndighet med en kandidatexamen I sociologi, har kollegor med andra inriktningar. Grundkriiteriet hos oss är minst 180 högskolepoäng med de nya reglerna, och 120 högskolepoäng med de gamla. Vilket är generellt ett krav på statliga myndigheter.

Har yrkesväxlat från undersköterska eftersom jag blev trött på stress, dålig bemanning, snabbt ändrade arbetstider, oregelbundna tider och bristande kommunikation mellan kollegor.
 

Liknande trådar

Skola & Jobb Någon som är mer insatt än vad jag är nu för tiden? Om det är ok för PA att jobba dygn, och om det får fortsätta vara ok? Jag har i...
2
Svar
28
· Visningar
3 089
Senast: malumbub
·
R
Skola & Jobb Nu skulle jag vilja ha jobb tips! Det är nog ganska så många år kvar förmig men det gör ju inget att börja tänka nu iallafall! Plus att...
5 6 7
Svar
129
· Visningar
6 266
Senast: Gunnar
·
Skola & Jobb Hur kan man förklara en lucka i CV:et utan att behöva gå in på orsaken bakom? Vilka typer av tjänster är aktuella att söka när man...
Svar
15
· Visningar
1 044
Senast: Squie
·
Skola & Jobb Vad använder ni för digital Att göra-lista? Jag gick motvilligt ifrån min analoga lista (älskar att stryka!) för en tid sen eftersom jag...
Svar
12
· Visningar
1 043
Senast: elendril
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp