Hur undviker man att slänga mat när man bor själv ?

Det tror jag också. Önskar att fler butiker hade lådor med billigare mat pga sent datum, stukat paket osv, men det är väl enklare att bara kasta det, och så vill de förståss sälja det prima där de får bättre betalt...
Jag ser det som ett stort systemfel, när en butik hivar ut en hel oöppnad låda helfräscha KRAV-bananer utan att öppna lådan få är det nåt som inte stämmer. Här körs det bananer runt halva klotet bara för att slängas i soporna. :banghead:
 
Jag har förstått det som att de räknar in det som slängs i butiken. För att det är för gammalt, kantstött osv. Så butikskastat är en avsevärd del.

Sen finns det ju datumfascister som kastar allt som har "gått ut", dvs om det har gått ut eller ej, de kollar inte på produkten...
Ok.
Jag har hört från vänner som jobbar i butik och restaurang att mycket slängs. Trots att det fortfarande är ärbart.
Jag vet dock en café-kedja som lämnade tex överblivna mackor på ett härbärge. Det var mackor som fortfarande gick att äta men de ville inte sälja dem nästa dag.
Så trist när mat slängs. :(
 
Jag ser det som ett stort systemfel, när en butik hivar ut en hel oöppnad låda helfräscha KRAV-bananer utan att öppna lådan få är det nåt som inte stämmer. Här körs det bananer runt halva klotet bara för att slängas i soporna. :banghead:
Ja verkligen!
Sånt som inte gått åt i butiken?
 
Jag kör "ser det fräscht ut och luktar som det ska så är det helt okej" och hittills har jag inte drabbats av magsjuka eller matförgiftning under alla år trots att "bäst-före" passerats med råge. Det mesta är ju ärligt som mjölk och mejerivaror, kött bröd och grönsaker, det som är lurigt är skaldjur för där blev jag matförgiftad en gång i min ungdom av en räkmacka på en vägkrog och fick tillbringa en vecka på sjukan. Om jag äter skaldjur efter det,,,nää inte en chans. :yuck:

Skulle jag brytt mig om "bäst-före" och det skulle varit "livsfarligt efter" så hade jag dött varenda dag i hur många år som helst vid det här laget. :p
:o kan inte ens lukta på ett paket skinka och känna av om den är ny eller 2 veckor gammal, är jag det minsta misstänksam på hur länge ngt varit öppet så luktar allt ruttet..:cautious:
Så är sällan jag köper hem kött pålägg, då det i slutänden ändå hamnar hos den glada hunden :angel:.
 
Ja verkligen!
Sånt som inte gått åt i butiken?
Troligen fått in en ny laddning och istället för att rea ut eller sjänka bort den förra oöppnade kartongens innehåll så skulle den naturligtvis i containern istället. Grannarna blev hellyckliga och det passade ju bra för det var dagarna innan jul. :)
 
Troligen fått in en ny laddning och istället för att rea ut eller sjänka bort den förra oöppnade kartongens innehåll så skulle den naturligtvis i containern istället. Grannarna blev hellyckliga och det passade ju bra för det var dagarna innan jul. :)
Det finns ju en del som ägnar sig åt dumpstring.. Heter det så när folk dyker i containrar...
De borde ju bli glada av att hitta lådan med bananerna
 
Det finns ju en del som ägnar sig åt dumpstring.. Heter det så när folk dyker i containrar...
De borde ju bli glada av att hitta lådan med bananerna
Jag kan lova dig att den årstiden finns det precis hur mycket bananer, apelsiner, frukt och grönt som helst som slängs så börja dumpstra du också så kan du nolla matkontot. :)
 
Jag kan lova dig att den årstiden finns det precis hur mycket bananer, apelsiner, frukt och grönt som helst som slängs så börja dumpstra du också så kan du nolla matkontot. :)
Fast att hoppa ner i en container låter jobbigt.. Skulle gärna ta saker som istället ställs ut utanför butiken.
 
Jag vill slå ett slag för att man, särskilt i små hushåll, så långt möjligt ser affären som sitt skafferi. Då slipper man äta fryst-och-sedan-tinat-allting. Färskt är ju i allmänhet godare.

Jag kan mycket väl gå till affären före lunch och köpa tex två frallor, två tomater, en mozzarella och fyra skivor lufttorkad skinka i charken.

Dagen därpå eller redan till mddagen samma dag, köper jag ägg och gör en omelett på det som blev över. Gärna kompletterad med en lök och så ett äpple efteråt.

Osv.
 
Det tror jag också. Önskar att fler butiker hade lådor med billigare mat pga sent datum, stukat paket osv, men det är väl enklare att bara kasta det, och så vill de förståss sälja det prima där de får bättre betalt...
Kort datum tycker jag förekommer ganska ofta, men det är dock så att butikerna inte får medvetet sälja eller ge bort produkter där bäst-före-datum passerat trots att produkten fortfarande är tjänlig. Och helt ärligt är det faktiskt många som inte vill betala alls för produkter som är "gamla" eller "fula", så det slängs mycket inom butik och restaurang tyvärr (jobbar i branschen) och även om det är resursslöseri så är det kostsammare att ge bort i många fall än att slänga för den enskilda företagaren.
 
Jag vill slå ett slag för att man, särskilt i små hushåll, så långt möjligt ser affären som sitt skafferi. Då slipper man äta fryst-och-sedan-tinat-allting. Färskt är ju i allmänhet godare.

Jag kan mycket väl gå till affären före lunch och köpa tex två frallor, två tomater, en mozzarella och fyra skivor lufttorkad skinka i charken.

Dagen därpå eller redan till mddagen samma dag, köper jag ägg och gör en omelett på det som blev över. Gärna kompletterad med en lök och så ett äpple efteråt.

Osv.
Så gjorde jag förut då jag bodde bredvid en affär. Nu är det lite bökigt att göra så då jag har längre.
Dock bör man nog ha mer disciplin än vad jag hade. Det slank ofta ner ngt onyttigt när jag var i affären.
 
Är det förresten någon som vet någon här på Buke som dumpstrar?
Jag gillar idén men tycker det känns ofräscht att hoppa i containrar..
Funderar på om det finns någonstans där varor inte slängs i conrainrar utan att det känns fräschare? :p
 
Ni som har problem med sur mjölk, har ni kollat temperaturen på kylen?
Jag har tidigare aldrig haft problem med sur mjölk, även fast jag bott själv och bara dricker 1-2 koppar kaffe om dan.
Så flyttade jag till studentlägenhet, och den blev sur på typ 5 dagar.
Köpte termometer, som visade 7-10 grader.
Nu har jag fått en ny kyl och kan ha ett öppnade mjölkpaket i flera veckor igen, utan att mjölken blir dålig :)
 
Jag har hört från vänner som jobbar i butik och restaurang att mycket slängs. Trots att det fortfarande är ärbart.
Jag vet dock en café-kedja som lämnade tex överblivna mackor på ett härbärge. Det var mackor som fortfarande gick att äta men de ville inte sälja dem nästa dag.
Så trist när mat slängs. :(
Jovisst är det så. Och ändå så läggs allt ansvar på den enskilde konsumenten.
Dom där mackorna f ö, dom ingår säkert i statistiken på mat som kastas. Trots att dom äts.
 
I den där statistiken på mat som kastas ingår t.ex också en halvliter kaffe som inte druckits upp, när nästa kanna ska bryggas.
Ännu ett halvt kilo med livsmedel som slängs till ingen nytta. Så statistiken är rätt trubbig.

För övrigt så har jag två fullstora frysar i mitt ensamhushåll.
 
Ja, det är svårt att mäta matspill. I siffrorna ingår dels det kaffe som inte druckits upp (man kunde givetvis ha bryggt mindre förra gången), den tex yoghurt som inte går att få ut ur förpackningen (man kunde givetvis ha skurit upp förpackningen osv) samt (med stor sannolikhet) sådant som den allra grövsta biten av broccolins stam och det grova bladen runt blomkålshuvudet (båda är väl iofs ätliga, men det är vanligt att man skär bort det).

Det är dock inte argument för att kasta mat. Men jag tycker att det står helt klart att lite väl mycket av ansvaret för att undvika det så att säga distribueras ut till hushållen.
 
Utan något vetenskapligt belägg för det så upplever jag att mjölk blir lite vattnigare när den varit fryst så om jag är van vid exempelvis mellanmjölk så fryser jag röd mjölk osv.
Min erfarenhet är att upptinad mjölk smakar lite konstigt att dricka, men funkar bra i te, kaffe, pannkakor osv.
Och ja konsistensen känns lite annorlunda.
 
Jag kör "ser det fräscht ut och luktar som det ska så är det helt okej" och hittills har jag inte drabbats av magsjuka eller matförgiftning under alla år trots att "bäst-före" passerats med råge. Det mesta är ju ärligt som mjölk och mejerivaror, kött bröd och grönsaker, det som är lurigt är skaldjur för där blev jag matförgiftad en gång i min ungdom av en räkmacka på en vägkrog och fick tillbringa en vecka på sjukan. Om jag äter skaldjur efter det,,,nää inte en chans. :yuck:

Skulle jag brytt mig om "bäst-före" och det skulle varit "livsfarligt efter" så hade jag dött varenda dag i hur många år som helst vid det här laget. :p
Sätter en tjuga på att det skyldiga var majonäsen. Härom året förpassade en svensk "mästerkock" ett stort antal personer på konferens i Danmark till toaletten. Inte så smart att göra aioli/majonäs på färska ägg i ett land som inte är salmonellafritt.

Som ung vuxen bodde jag o alla andra i lägenheter med rivningskontrakt. Vet inte ens om IKEA var uppfunnet då, vi möblerade våra hem med containerfynd.
Jag insåg att uppfattades som oförskämnd när jag frågade "vad blir det för mat?" När jag spontant bjöds på lunch/middag. Lägg där till att jag vill se o lukta på maten innan jag tackade ja.
:o kan inte ens lukta på ett paket skinka och känna av om den är ny eller 2 veckor gammal, är jag det minsta misstänksam på hur länge ngt varit öppet så luktar allt ruttet..:cautious:
Så är sällan jag köper hem kött pålägg, då det i slutänden ändå hamnar hos den glada hunden :angel:.
 

Liknande trådar

Övr. Barn Svåraste just nu är att tillgodose barnens önskemål efter förskolan samtidigt som jag får mat på bordet och en hyfsad tid för läggdags...
2 3 4
Svar
72
· Visningar
3 206
Senast: Krålus
·
Mat Som några av er nog redan har förstått har jag lite matfobi och har svårt för mat som KAN vara äcklig på något vis. Jag har ofta noga...
2 3
Svar
42
· Visningar
3 773
Senast: Enya
·
Kropp & Själ God morgon, och gott nytt år! :heart Jag har lite nätfasta över ledigheterna men behöver verkligen er expertis just nu. Jag berättade...
2
Svar
38
· Visningar
4 209
Senast: Badger
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag vill bara gnälla av mig, så jag gör det här. Jag hatar att jobba, det har jag alltid gjort sedan jag började sommarjobba. Jag har...
2
Svar
21
· Visningar
3 435
Senast: Exile
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp