Tack för era svar!
Känner att jag behöver förklara lite.
Jag handlar online var tredje vecka och köper då hem en del mat, en del portionsförpackas och åker i frysen, annat i kylen och resten i skåp i burkar. Jag använder en del creme fraiche och matlagningsgrädde och ställer den med längst datum längst in och den med kortast längst ut, likadant med all mat i kylen faktiskt, så att jag tar efter datumordning. Jag öppnar sällan flera pålägg på samma gång eftersom jag ändå äter så pass lite mackor/knäckemackor att maten skulle bli dålig, samma med bröd när jag har det, jag fryser in och tar upp för en eller två dagar bara.
Vad gäller grönsaker så hamnar det i grönsakslådan i papperspåsar, det färskaste underst och det äldre överst så det äldsta går åt. Jag har ett reklamblad under i botten för att suga upp fukt, annars blir påsarna fuktiga fort och maten dålig.
Kryddor, buljongtärningar, fond, ris, pasta, potatismospulver, mjöl osv kollar jag aldrig datum på. Tror min potatismos är ett år gammal, har inte ätit det här och den köptes förra hösten. Men jag har svårt att se att något av det skulle vara dåligt, så länge det förvaras i burkar.
Mitt sätt är bra för att förhindra att något går ur datum eller går ur datum väldigt mycket. Har en creme fraiche som har bäst före 15 augusti, gissar att den går åt i dag.
Tomattetrorna köpte jag ett flak på 12 stycken för en billig peng förra hösten/vintern någon gång, men det har inte gått åt så många som jag räknade med när jag köpte dem. Hade det varit konservburk hade jag inte funderat, men "papperstetror" är det samma hållbarhet som burk?
Tuberna med tomatpuré är tre oöppnade, vars datum har gått ut men jag kan inte se när numera, därför undrar jag hur länge de håller sig efter datumet gått ut oöppnade. Och som öppnade. Läste på FB tror jag det var att dressingar i flaskor inte håller med än någon dag, 2-3 dagar efter öppnandet... vet inte om det stämmer, men det känns inte som lönt att köpa sådant då eftersom jag inte kan ta slut på sånt alls då...
Ägg oroar jag mig inte för, råkar det ha gått typ 9 månader så använder jag det i matlagning eller bakning där ägget ska knäckas i första hand, det märks ju när de är gamla, så gör aldrig något test med dem.
Ost däremot, när barnen bodde hemma hade jag en ost i en vecka, max.... sedan tyckte jag den luktade och smakade äckligt, surt, fotsvett, jag vet inte, äckligt. Eller ja, så är det nu också. Eftersom jag handlar online kan jag inte få tillräckligt liten bit för att vara en vecka, frysa ost är inte gott (funkar till matlagning men inte mackor) och redan skivad ost har jag svårt för-tjocka skivor, konstig storlek, konstig smak. Slängde i dag två ostar eftersom jag inte ätit dem på ett tag, ena osten luktade konstigt från start och andra var två veckor gammal nu. Blir inga ostar på ett tag nu.
Kaviar till exempel, jag vet inte när jag köpte den, den är öppnad, kanske är det två månader sedan? Fungerar den ännu? Har inte ätit den på en månad eller mer, har delvis glömt och så dels insett att jag glömt och inte vågat........... tror jag ätit två mackor bara.
Här kommer min fobi in, bara att titta lukta och smaka. Fobier är ju inte logiska och eftersom det är en matfobi (titta går bort pga min syn) så funkar inte lukta och smaka för oavsett om det luktar och smakar ok så skulle jag tycka att det luktar och smakar äckligt så att jag inte ens kan äta det. andra kan lukta och smaka och berätta att allt är som det ska, men jag kan inte äta det för när jag får det i min mun smakar det illa och växer och det vänder sig i magen istället
Det spelar alltså ingen roll för mig att mjölk tex smakar illa långt innan man blir sjuk av det, det är inte fobi mot sjuk jag har utan mot smaka illa, så att smaka är ju problemet. I och med det skulle jag kunna teoretiskt smaka en oöppnad mjölk dagen efter bäst före och påstå att den luktar och smakar illa, trots att varenda en annan skulle tycka motsatsen. Eftersom jag vet om detta så luktar och smakar jag inte, mitt logiska jag säger att creme fraichen med bäst före den 15 augusti mycket väl går att använda i dag och att mjölk som gick ut i går men öppnades i dag också kan användas, så jag använder det. i maten, dricker inte mjölk, för då skulle jag förstås smaka att den smakar illa. Det blir matlådor av min mat, som hamnar i frysen och med mitt korta minne vet jag inte vilken låda som har mat med "dålig" mjölk.
När jag bara fått/får råd som att titta. lukta och smaka så har jag slängt mycket mat, eftersom jag inte kan, det fungerar inte pga fobin. Men när jag får råd som "det här håller sig så här pga..." så kan jag använda det logiska tänkande och kringgå det känslomässiga.
För övrigt, jag vet inte vad som skapat det här egentligen, men jag har ibland funderat på om det inte var ost eftersom ost för mig är så väldigt speciellt och känsligt, har alltid älskat ost, men är verkligen livrädd för ost som smakar illa. Bara att skära bort mögel på ost, helt omöjligt, jag kan inte äta den. Helt omöjligt, det går inte alls och jag mår illa av att tänka på det, trots att jag älskar ost. Något poppar i hjärnan och säger att mamma skar bort mögel. Jag brukar säga att matfobin är mammas fel, förlåt mamma, men jag tror verkligen det, något har hänt, men jag minns inte vad. Jag satte ständigt i halsen när jag lärde mig äta, hur små bitarna än var hamnade de fel så jag inte fick luft, slets upp ur barnstolen och skakades upp och ner och dunkades i ryggen, standard var eviga måltid. Kan påverkat också kanske.