förstår vad du menar. men byggbolagen gör ju dock sitt bästa (inte alltid så bra) för att bygga efter efterfrågan, och då familj är en betydligt större grupp än kollektivboende är det inte så konstigt att det görs fler lägenheter för demJag menar att många nyproducerade bostäder är byggda med kärnfamiljen för ögonen, ja. Varför skulle planlösningen annars se ut som den gör? Man kan diskutera ekonomi, det är ett svar jag har fått när jag ett par gånger frågat bostadsbolagen om anledningen till planlösningar. Men om samma bostadsbolag tyckte att planlösningen var olämplig för familjer tvivlar jag på att man skulle välja den. Förvaltning och ekonomi lever inte sina egna liv utan styr - och styrs av - rådande värderingar.
När bostäder byggs för att bara vara anpassade till en kärnfamilj på det sätt jag beskrivit ovan så är det väl ändå så att samhället speglar en norm? I en tid då familjekonstellationerna kan se mycket olika ut. Jag har kollat väldigt många nyproducerade lägenheter de senaste 2 - 3 åren just för att jag undersökt möjligheterna att hitta lägenhet lämplig att dela. Det är ytterst få som passar. Att många nyproducerade hyresrätter dessutom är "möblerade" (=sängar, soffor, TV etc är inskissat på planen) gör det hela än mer tydligt vilken typ av konstellation lägenheten är avsedd för. Denna "styrning" finns inte på planer i lite äldre lägenheter.
Jag menar att den "styrning" jag tagit upp ovan kanske är omedveten. Men den är en del i att bekräfta normen. @fejt skrev ett kort men väldigt på spiken-inlägg ovan. Det är enklast att välja normen. Det här med moderna planlösningar är för mig typiska exempel på det.
För många funkar det bra att välja normen. Men som @em-pirre skriver (också kort och kärnfullt): man ser många exempel på hur folk försöker tvinga in sig själva.
För egen del börjar jag nu, vid nära femtio, inse att normen verkligen inte passar mig. Jag hade mått betydligt bättre i mitt liv om jag förstått det tidigare. Nu är det faktiskt väldigt skönt att ha kommit till den insikten.
men (eftersom vi pratar om min bransch nu!) vill jag ändå försvara den öppna planlösningen litegrann. tanken med den är ju från början just att den ska vara normupplösande, att skapa frihet att röra sig och inreda sin lägenhet som inte är bestämt av arkitekten eller byggaren, utan lämnar åt den boende att "bygga" rummets funktioner (förutom kök och badrum, då)
det kan man tycka vad man vill om, men trenden har länge varit att bygga mindre och mindre "styrda" bostäder. jämför med folkhemsbyggandet där antalet barn per lägenhet ibland var en RIKTIG regel, inte bara "norm". eller jag t ex bor i gamla armékvarter, där min trea är byggd specifikt åt en viss militär grad, utan barn, där varje rum har en bestämd funktion, och där det är olika dörrar för herrskap och tjänstefolk, osv. ett sånt byggande idag skulle ju anses absurt
dock tror jag fortfarande att majoriteten alltid kommer vilja skaffa barn och organisera detta på ett så praktiskt sätt som möjligt (genom att bo ihop, ha gemensam ekonomi, något juridiskt avtal liknande äktenskapet, och därmed också helst: älska varann). och jag tror också att bostäder generellt kommer byggas efter denna stora och köpstarka grupp
tycker man det är jobbigt så kan det ju vara en tröst att bostadsbristen skapat massa former av boenden som inte fanns tidigare. dels att kollektivboende blir vanligare, dels t ex alla nyexploaterade vindar som kan ha hur konstig plan som helst eftersom de inte var tänkta som bostäder från början, osv
och ps: små funkislägenheter med balkongen i "sovrummet" har ofta balkongen i matrummet, som dock i de flesta lägenheter numera används som sovrum. när min farmor var ung var det normala att sova på uppfällbar säng i hallen om man bodde i en 1,5:a. som sagt, man kan själv styra sin lägenhet rätt mycket