Återigen, varför räkna per yta? Kan du förklara ditt tänk, eftersom du återkommer till det? Avloppet höll ju inte riktigt, speciellt om städerna också ska importera slam från dig på landsbygden. Då borde väl snarast du betala mer eftersom du belastar både marken på landet och i stan?
Nä, alltså jag inser också det orimliga i att frångå maskiner och storskalighet. Skogsbruk kan bedrivas hyggesfritt och senaste forskningen på området visar att det är lika lönsamt som dagens kalhyggesbruk och dessutom främjar mångfald.
På ditt inlägg förstår jag att mångfaldsbegreppet kanske inte riktigt är bekant. Det betyder ju inte bara arter, utan också gener, åldrar, mångfald av landskapstyper etc. Jordbruket bidrar i relativt LÅG utsträckning till den mångfalden numera. Ekojordbruket är något bättre, där kan man se större mångfald i närområden, dikesrenar, åkerholmar etc, är i konventionellt där gifterna motverkar det. Åkrar där man odlar en enda gröda och skogar av lika gamla granar bidrar inte speciellt mycket till mångfald, snarare tvärt om.
Betesmarkerna, när det handlar om naturbete och inte odlad vall vilket det ju numera ofta gör, är artrika, de artrikaste marker vi har. De är skapade av jordbruket, det där man nyttjade hela naturen och inte manipulerade de bästa bitarna och lämnade det andra. Arterna har dock inte uppstått ur intet och mycket tyder på att ängsmarken ersatte de slätter som hölls öppna av megafaunan innan den utrotades (troligen av människan). Om vi nu ska blanda in upphov till artrikedom.
Det där med fler hästar än kor är en seglivad "sanning". 1 436 000 kor 2016, jämfört med 355 500 hästar, enligt jordbruksverkets statistik. Hästantalet är dock ökande medan korna minskar, och korna går i förhållandevis liten utsträckning på naturmarker p.g.a. lönsamhetskrav. Det är väl kanske där hästarna kommer in eftersom de i hög grad är kopplade till icke vinstdrivande hobbyverksamhet, och de vinster de eventuellt genererar är inte kopplade till tillväxt som ska ge kött.
Hästnäringen är för övrigt extremt dålig på att ta ansvar för sin miljöpåverkan både vad gäller transporter och annat. Importerad soja, giftiga flugmedel som läcker ut i vattendrag, bristfällig gödselhantering, läder som produceras med giftiga kemikalier och på bekostnad av människor, täcken impregnerade med miljöfarliga ämnen...the list goes on. Jag har hästar hemma, och mitt miljösamvete som är knutet till dem är långt ifrån rent. Men någon stans måste man ju börja.