Ingen idé att frysa in mjölk som samlas innan fölning.. eller nja, i och för sig kan väl den också vara bra att ha vid nåt senare tillfälle!!?
"Detta med råmjölk missuppfattas ofta, den bildas efter fölningen:
Råmjölken är ofta livsavgörande.
"Den mjölk som stoet avger under det första dygnet efter förlossningen kallas råmjölk. Den är rik på äggvita och sätter igång hela fölets bearbetning av näring. Den har emellertid ytterligare en viktig funktion. Råmjölken innehåller antikroppar som stoet bildat mot smittämnen i den aktuella stallmiljön. Dessa överförs normalt via råmjölken till fölet, som tar upp dem via speciella ”porer” i sin tarmkanal under de 12 första timmarna.
Råmjölkens antikroppar verkar alltså som ett slags ”vaccination” av fölet. Det är viktigt att råmjölken tillförs innan fölet utsätts för smittämnen i miljön. Problemet är att fölets förmåga att ta upp råmjölken är begränsad. Efter cirka 12 timmar börjar nämligen ”porerna” i tarmkanalen att sluta sig. Det föl som då missat sin råmjölk får en dålig start i livet. Den går miste om de viktiga smittskyddsämnen som finns i råmjölken.
Som stoägare bör du således se till, att fölet senast efter ett par timmar går upp och diar. Om så inte sker, bör Du mjölka stoet och ge råmjölken ur nappflaska. Om fölet har dåligt utvecklade sugreflexer, bör veterinär tillkallas, som kan tillföra fölet mjölk via nässvalgsond. Innan man på något sätt ingriper, bör fölet ha fått chans att lära sig dia på egen hand. En del stoägare stör den normala inlärningsprocessen i sin iver att hjälpa till.
Om fölet går miste om råmjölken, bör veterinär omedelbart tillkallas. Veterinären kan då överföra blodplasma från stoet till fölet. Blodplasman innehåller samma antikroppar som råmjölken.
Två liter råmjölk – de första 12 timmarna
Ett normalt föl hinner under de 12 första timmarna av sitt liv få i sig cirka två liter råmjölk. De flesta ston lämnar ett överskott av råmjölk. Detta kan tas tillvara för kommande behov. Man fryser då helt enkelt in den råmjölk som mjölkats från stoet i en ren nappflaska eller plastpåse. Den håller sig cirka ett år vid förvaring i cirka 20 graders kyla".