Har ingen aning men ibland känns det som att det händer oftare att föräldrar inte klarar att göra ett nej in i väggen och inte ge sig vid tjat? (har tänkt på det när jag sett en förälder i en affär säga nej och nej och nej, länge, och sedan vid ett uäääää, plötsligt säja ja. Eller som någon tror jag på Buke sa en gång för länge sedan, att då är det ju bättre att säga ja direkt helt enkelt? eller säga funderar på det? Dvs ngt om att tänka över sina nej väldigt noga.). Samtidigt har det kanske alltid varit så iofs.Det har jag som utbildad fritidspedagog frågat mig länge. Fram till 1990 lärde föräldrarna sina barn, vad som var OK och inte... Men numera ser man överallt på olika föräldracommunities och facebookgrupper att det är skolans, kommunens, socialtjänsten och polisens sak att fostra alla barn... Många (läs nu inte något jag inte skrivit, jag menar INTE alla) föräldrar verkar piroritera sin egen hälsa... med spa', träningsrutiner och fritidsintressen, före att se vad deras barn gör och lära dem vad som är OK och inte...
De barn som inte respekterar tillsägelse, skulle inte vara välkomna hemma hos mig, förrän de vet hur man uppför sig hos andra och respekterar hur man behandlar djur, vare sig de är ens egna eller andras. Ta upp det med barnets föräldrar skulle jag säga.
Jag ringer ofta till min hemvårds enhetschef och schemaläggare och säger ifrån, då flera av ungdomarna som är timanställda inom kommunen, anser att det är helt OK att knacka och bulta på mina akvarier, för att glatt titta på fiskarna som livrädda gömmer sig, så det tar flera dagar innan de vågar visa sig igen... Detta trots, att jag vänligt men bestämt bett ungdomarna att låta bli.
Samtidigt kan det ju inte ha med tid och spa att göra tänker jag. Det tar ju kortare tid att säga ja och ge godiset eller vad det är än att tjafsa och säja nej i tio minuter för att sedan ge sig. Och då finns ju nejet kvar till när man behöver det och inte tänker ge sig? Det är liksom inte förstört? Kanske är det toleransen inför sorgen som kan bli vid ett nej som är lägre snarare? Eller att man säger nej mer ofta på slentrian?
Senast ändrad: