Sv: Hjälpgivningen galoppfattn
Lite KL, men ändå on topic
Jag som provat saluhäst idag som var jätterolig att galoppa på, måste passa på att fråga de som använder innertygel på annat sätt än att gå fram / lämnas fri i galoppen! För den här hästen hade en bra galopp och kändes bra riden i galoppen, när jag (omedvetet och klantigt) kom åt innertygel bröt den av ofelbart. Ni som använder innertygel i galoppen, lägger ni till någon MERA hjälp, för att förhindra avbrott? (Eller vad gjorde jag för fel?)
Många dressyrhästar är utbildade enligt den metod som min dressyrtränare (A-tränare) lär ut; yttertygeln samlar galoppen, innertygeln bryter av galoppen. Fördelen är att det ger klara och tydliga direktiv till hästen.
Till TS:
Galoppfattningen lärs ut på följande sätt:
1. Förbered genom att forma hästen mellan skänklarna (ytterskänkeln något tillbakadragen, innerskänkeln vid sadelgjorden).
2. Gör hästen uppmärksam och få den att samla ihop sig något genom en "halvhalt"
3. Fatta genom att trycka till med inner sittben (för fram inner höft en aning). På mindre känsliga hästar kombineras detta med ett tryck av innerskänkeln.
4. Mjukna en aning på innertygeln i samband med fattningen (bibehållen kontakt på yttertygeln hindrar hästen från att öka tempot, dock får hästen inte ställa utåt utan ska vara eftergiven i innersidan, vilket uppnås med punkt 1.)
Men det här är ju inte "AR" utan "vanlig" dressyr.
Sedan får man ju anpassa hjälperna till hästen, t ex:
- På en häst som vill fatta på dubbla spår kan man inte dra tillbaka ytterskänkeln utan får nöja sig med att ställa lite i steg 1.
- På en häst som laddar mycket (tänker uppåt) inför fattningen får man kanske tänka lite framåt i stället för att samla i steg 2.
- På en häst som vill länga sig och öka tempot i fattningen så får man kanske kombinera fattningshjälpen med en mjuk kramning på båda tyglarna.
Osv, allt beroende på häst och tillfälle. Men grundhjälperna ska alltid vara desamma för att inte förvirra hästen. Svarar hästen korrekt så ska den lyssna på grundhjälperna utan att man behöver anpassa dessa - då är hästen välutbildad!