I vilken studie då?
Det finns en studie i Storbritannien som påstår detta men om man granskar den studien så finner man att det mest sannolika är att insulinsvaret kom från socker och inte från fruktan. Man blandade fruktanet med färskt ångtorkat rajgräs som man inte hade analys på. Man ersatte så mycket som 1/3-del av högivan med denna produkt (Readigrass). Rajgräs är känt för att innehålla höga halter av både socker och fruktan. Jag är tämligen säker på att det var sockret i gräset som gav insulinsvaret och inte fruktanet. Det var många personer som blev förvånade och var misstänksamma mot påståendet att fruktan skulle ge insulinsvar och därför skrev man till fabrikanten av Readigrass och frågade om sockerinnehållet i produkten. Här är tillverkarens svar:
“We do not have an analysis for simple sugars or fructans for
Readigrass as the levels change throughout the year. If you are
worried about laminitis, Readigrass is not a suitable product as it
is like feeding very lush grass, and the sugar and fructan levels
are really too high for a laminitic.”
Här är studien:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17975996
Det framgår dock inte av sammanfattningen att man blandade fruktanet med en massa rajgräs. Man måste läsa hela rapporten.
Det finns även studier som visar raka motsatsen, dvs. att fruktan minskar insulinsvaret.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20870952
“dietary supplementation with scFOS increased (P < 0.05) insulin sensitivity and reduced (P < 0.05) acute insulin response to glucose”
Man måste läsa hela denna studie också för att inse att det inte är någon idé att ge IR-hästar inulin i fodret heller.
För att man ska acceptera ett påstående måste det både finnas en trovärdig teori och dessutom måste teorin styrkas av praktiska försök. Beträffande fruktan och insulinsvar finns varken en trovärdig teori eller praktiska försök som visar att fruktan orsakar insulinsvar.
Insulin är en signalsubstans som produceras av bukspottkörteln när glukoshalten i blodet ökar. Glukos tas upp i blodet via tunntarmen direkt från glukos som finns i fodret i form av monosackarider eller från stärkelse som magsyra och enzymer har brutit ner till glukosmolekyler. Hästen saknar enzymer för att bryta ner fruktan. Fruktan innehåller dessutom inga glukosmolekyler. Fruktan passerar tunntarmen och hamnar i grovtarmen där laktobaciller fermenterar fruktanet till laktat.
Den lärdom man kan dra av detta är att det är farligt att bilda sig en uppfattning bara genom att läsa en sammanfattning av en studie. Man får faktiskt bemöda sig om att gå igenom och kritiskt granska hela dessa rapporter. Dessutom måste man ha tillräckliga grundkunskaper för att kunna göra en kritisk granskning.