Hästvård.

Sv: Hästvård.

Jag tycker absolut att man lär sig massor här, det är därför jag hänger här. Men det känns inte som en nybörjare skall luta sig allt för mycket åt dessa kunskaper då det florerar många felaktiga saker här också. När man själv kan en del är det lätt att skilja de personer som har på fötterna mot de som bara tycker härinne.
 
Sv: Hästvård.

Jag tycker inte att man behöver kunna så himla mycket innan man köper häst... Tar mig själv som exempel, jag visste att hästen behövde bra och rätt foder (kunde dock inte räkna eller något sådant), jag kunde tvätta mindre sår och lägga om förband, jag kunde passa till täcken och träns (dock hade jag ingen aning om att sadelutprovning var så noga..), jag kunde se när en hov behövde skos om, jag visste hur lite jag visste. Så jag ställde mig i ett stall med en kunnig stallägare och hon lärde upp mig :) Sen finns ju alltid veterinären till sjukvårdshjälp.

Kan man vardagsgrejer och är villig att lära så ser jag inte varför man inte skulle kunna köpa häst. Men det kan alltid vara bra att ha en "storasyster" som kan hjälpa!


Tycker du sammanfattar det bra. En medveten person som kanske VET att den inte kan allt men som vet att söka hjälp för att lära sig mer är många gånger en bättre hästägare (enligt mig!) än den som säger sig ha haft häst i så och så många år och VET hur det är.
 
Senast ändrad:
Sv: Hästvård.

Jag tycker absolut att man lär sig massor här, det är därför jag hänger här. Men det känns inte som en nybörjare skall luta sig allt för mycket åt dessa kunskaper då det florerar många felaktiga saker här också. När man själv kan en del är det lätt att skilja de personer som har på fötterna mot de som bara tycker härinne.

Absolut! Man måste ju ha förmågan att inte gå på vad som helst! :)
 
Sv: Hästvård.

Förlåt! - helt off topic, men fy fabian vad bra det är med internet! Gjorde precis en liten avstickare till skatteverkets sida. Kollade mina uppgifter och skrev sen in två koder. "Tjoff, tjoff" sen var deklarationen klar! Tog ca 1 min :D

Sorry, kände mig bara så glad och tacksam för teknikens under nr1! :D
 
Sv: Hästvård.

*knapplån*

Jag själv har gått den långa vägen. Började hänga i ett stall när jag var 10 år och har sedan den dagen hunnit avverka ridskolor, travstall, galoppstall, stuteri med arabhästar m.m innan jag köpte en egen häst.

Under dessa år så har jag kommit i kontakt med några människor som jag personligen tycker är ett snäpp vassare när det kommer till hästar än andra. De är mina mentorer inom hästvärlden. De flesta av dessa mentorer är människor som har hållit på hästar i många många år.

Men det som jag själv tycker är viktigast det är att kunna känna igen någon som är duktig (eller något som är bra).

Ta tex foderanalys. När jag först kom i kontakt med det så tyckte jag att det var trams. "Folk har fodrat med ögonen sedan vi började ha hästar och det har fungerat utmärkt". Men det tog inte lång tid innan jag förstod det förträfliga med analys. Men hur många är det som fortfarande inte har tagit åt sig grovfoderanalys trots att det har funnits så länge?

Jag har också fått höra att "Det är ju så enkelt för dig du har ju så många duktiga människor runt dig". Men det är ju inte så att dessa duktiga människor har stått på kö för att få vara runt mig. De duktiga människorna har jag själv "hittat".

Att känna igen när någon är duktig på något (och skilja dessa människor från de som tror de är duktiga på något) och sedan lyssna och lära sig från de som kan är det absolut viktigaste man som hästägare behöver kunna. Kan man konstycket att omge sig med rätt människor (och att lyssna på deras råd) då behöver man inte kunna så mycket själv för då finns det folk runt omkring en som kan fånga upp en om man är på väg åt helt fel håll.

Mvh

Tora
 
Sv: Hästvård.

En vettigt skolad o uppfostrad häst kan ju lära en mkt både om ridning- inne som ute, hantering, lastning- ja you name it.

Även de duktiga, högt skolade hästar har raserats på ganska kort tid av både fel ryttare och tränare:crazy: Så det gäller att tänka sig för både 1 o 2 ggr;)
 
Sv: Hästvård.

[Så jag har slutat med att värdera lång erfarenhet som den enda sanna "meriten" för att vara en god hästägare.

En person med mindre erfarenhet har ju inte en massa gammalt bagage i "ryggsäcken" och kan utan några förutfattade meningar börja insupa all bra kunskap som finns.[/QUOTE]
:bow:

Jag befinner mig nog i den kategorin människor. Sen är jag väldigt skeptisk till allt som luktar pengar kring hästar, eller hästmänniskor.
Man inser på detta forum tex vilka som har kunskaper och vilka som tycker en massa bara för att dom har hållit på länge.
Jag borde enligt vissa här inte ha köpt häst alls utan väntat till nu då, 10 år har gått. Men det har gått alldeles förträffligt, jag har en trevlig frisk häst som är omtyckt och väluppfostrad.
Blir hästen sjuk så kommer jag att fråga en bra veterinär och inte nån i stallet som tycker mycket om det mesta.
Man behöver inta vara Einstein för att skaffa häst men man ska skaffa kunskapen på rätt ställe och det är det svåra tydligen.
 
Sv: Hästvård.

Jag tycker att när man köper sin första häst skall man omge sig med folk som har "hållit på ett tag" med hästar och att man lyssnar på de som har mer erfarenhet. Det grundläggande skall väl vara att man vet hur man sadlar/tränsar en häst. kunna skritta, trav och gallopera. Vad gäller sårvård, passa till träns/sadel och foderstat kan man alltid fråga mer kunniga om och då lär man sig på vägen. Det gäller även ridningen om man har dom ambitionerna.

Jag tycker att den grundläggande egenskapen hos en hästmänniska skall vara ödmjukhet. Att förstå att alla hästar är olika och att det väldigt sällan finns ett facit.

Det finns ett ordspråk jag tycker är suveränt och gäller allt som har med hästar och göra:
"- riding takes a minute to learn and a lifetime to master".
 
Sv: Hästvård.

Skulle det vara så märkvärdigt att ha häst som sommliga tycks tro,då skulle hästen vara ett sällsynt djur.
Vet man vad hästen skall ha att äta,hö halm och havre samt vatten och saltsten.Det räcker.........Naturligt vis så är det totalt förkastligt enligt sommliga experter,men det är en annan sak.
Sedan att man mockar ut skiten,och tar ut hästen i hagen.Gör man det så har man kommit en bit på väg.
När det gäller rykt av hästen så är det få som kan det,dom flesta borstar hästen.Men även dom hästarna har överlevt den dåliga rykten.
Om hästen blir sjuk så är det inget att laborera med själv,prata med veterinär.Sko hästen gör hovslagaren,dom kan även ge råd om saker och ting.Sadel eller sele eller vad du tänkt dig,där finns det lika många teorier som hästägare.......Du får pröva och fråga dig fram till vad som du tycker passar dig och dina behov.

Vill du så kan du.......Vill du inte så kan du inte.
 
Sv: Hästvård.

Okunskap kan leda till en mager maskangripen häst, en som inte går ifrån stallplanen eller som drar sin ägare till hagen:crazy:

Man måste kunna en hel del om hur man hanterar olika hästar- för sin o även hästens säkerhet.
Alla är inte fogliga eller blir med tiden oregerliga:bump:
 
Sv: Hästvård.

Okunskap kan leda till en mager maskangripen häst, en som inte går ifrån stallplanen eller som drar sin ägare till hagen:crazy:

Man måste kunna en hel del om hur man hanterar olika hästar- för sin o även hästens säkerhet.
Alla är inte fogliga eller blir med tiden oregerliga:bump:

Det enda sättet att klara av att ha häst om man inte har tillräckligt med kunskaper måste nog vara att i så fall ha den inhyrd någonstans där den får full skötsel och man får hjälp med ridningen. Jag håller med dig det finns mkt som kan gå snett om man inte har tillräckligt med kunskaper.
 
Sv: Hästvård.

Håller med om att det finns stor kunskap här.
Hade stor nytta av veterinärmedicinsk kunskap i somras.:bow:Även andras erfarenheter, men där får man lyssna på en som man VET har rätt kunskap. Det märker man.

Här kommer en av de viktigaste sakerna. HUR vet man att personen verkligen är kunnig? Bara för att någon låter kunnig behöver den inte vara det.

Som hästägare (inte bara nybliven!!) behöver man se till att man FÖRSTÅR allt man gör och varför. Behöver man råd frågar man lämpliga personer, även nätforum tycker jag funkar bra. Hur man skiljer vettiga råd från mindre bra sådana är huruvida man får en förklaring så man förstår och att detta faktiskt verkar rimligt och vettigt. Gärna med källhänvisningar. Sluta inte fråga för att det känns dumt att fråga en tredje gång för att man inte förstår, fråga tills du förstår!!

Hör man "för så har vi alltid gjort" så bör man vända sig till en annan källa för sina råd.
 
Sv: Hästvård.

Behöver man råd frågar man lämpliga personer, även nätforum tycker jag funkar bra. Hur man skiljer vettiga råd från mindre bra sådana är huruvida man får en förklaring så man förstår och att detta faktiskt verkar rimligt och vettigt. Gärna med källhänvisningar.

Men det är nog just detta som är svårt om man inte kan tillräckligt från början. Jag har tex lärt mig jättemycket genom att läsa här på forumet. Men jag kunde så pass mkt från början, dels genom mina 25 års hästerfarenhet och dels genom min utbildning som ej är hästrelaterad, att jag kunde se vilka jag borde lyssna på.
Om man inte kan så mkt från början måste det vara jättesvårt att veta vem man ska tro på. Självklart måste man börja någonstans men kanske inte med en egen häst.
Hur ska du kunna avgöra om en förklaring är rimlig eller vettig om du inte vet ngt från början?
 
Sv: Hästvård.

Man lär ju sig vilka som är kunniga- som du på parasiter.
I mitt fall visste Veterinärena här- bättre än de IRL.:bow:

Diagnosen stämde sen överens med specialistens.
Det fanns även de med erfarenheter som sen visade sig stämde in.
De har jag tackat i efterhand.
 
Sv: Hästvård.

Hur ska du kunna avgöra om en förklaring är rimlig eller vettig om du inte vet ngt från början?

Om man frågar fler än en och får samma svar och förklaring så är ju chansen större att de svar man får är rätt.

Mångas felaktiga råd faller redan på att de inte kan förklara VARFÖR det är på ett visst sätt.
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Hej på er! Jag är ny på detta forum och jag hoppas att jag postar i rätt del. Jag behöver ventilera och resonera lite med andra...
10 11 12
Svar
222
· Visningar
10 190
Övr. Hund Personligen tycker jag att det allmänna debatt-klimatet börjar bli riktigt ruggigt, det har varit det ett tag också. Nu pratar jag...
2 3
Svar
49
· Visningar
7 525
Senast: IngelaH
·
Kropp & Själ Konstig rubrik, men det är en fråga som gnagt i mig sedan en tid tillbaka. Hur ska en bära sig åt för att ge upp något som en inte själv...
5 6 7
Svar
120
· Visningar
19 726
Senast: sorbifolia
·
Hästmänniskan Hej! Jag är 21-årig medryttare/skötare till en D-ponny sedan drygt ett år tillbaka. Innan den här hästen så har jag arbetat ideellt som...
2
Svar
26
· Visningar
4 810
Senast: Grazing
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Löpband till hund?
  • Guldfasanerna
  • reservdelar till klösträd

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp