Sv: Hästvård.
Jamen vetenskapen bedriver ju ständigt forskning och det framkommer alltid nya rön så hur ska man kunna lita på den källhänvisning som för dagen går att ta del av??
Om man nu går tioår tillbaka och tar del av all tillgänglig vetenskap och forskning om te.x. foder så stämmer ju inte den alls utifrån vad man kommit fram till i dagsläget.
Det vetenskapen visar är det rätta är endast vad man för dagen genom forskning anser vara det rätta. I många fall så inom en snar framtid så framkommer det att det man trodde va det rätta visade sig inte alls vara rätt.
Här tar du upp en viktig och intressant sak tycker jag.
Utvecklingen/forskningen går ju framåt som med allt annat och mycket av det jag t ex lärde mig som ung häst-tjej kan man nu bara konstatera att det inte längre är relevant.
Själv har jag inga problem att ändra inställning till saker och ting men så är jag också en nyfiken och vetgirig person utan någon som helst prestige-ångest.
Jag har fått en hel del "aha-upplevelser" genom åren i umgänget med hästarna och mycket av den nya kunskapen har fått mig att inse att en del av det jag lärde mig som tonåring (ca 30 år sedan
) kan man "lägga på hyllan".
Däremot tycker jag
inte man ska förkasta allt gammalt. Det finns mycket gammal hästkunskap som är bra - det gäller bara att försöka sortera ut det.
Någon tog upp att man ska kolla på andra hästägare med lite mer hästerfarenhet. Jo, det ska man absolut göra men det gäller som sagt att vara klok nog att förstå att bara för att någon haft si eller så många hästar genom åren , det betyder inte att de har en riktig och
sund hästhållning.
När vi köpte häst för snart 5 år sedan så hade vi mycket av grunden, dels genom mitt eget hästförflutna men även genom att min dotter, när hon var liten, började på en mycket bra, mindre ridskola där barnen inte bara lärde sig rida.
Det var en liten ridskola med en ridlärare som var som en "spindel i nätet". Djupt engagerad och hade koll på allting. Barnen fick lära sig massor som handlade om hantering, skötsel, behov etc.
Dessutom hade jag min egen "häst-guru" - en mycket god vän som har lång och bra erfarenhet av hästeriet. Hon hjälpte mig mycket om det uppstod något som jag blev osäker på.
Däremot har jag ofta sett en hel del s k "hästkunniga" personer som jag inte på något sätt skulle vilja utbyta kunskap med! Det är personer som har låååång erfarenhet (och gärna "skryter" med det också) men som gör saker som jag tycker är helt horribelt.
Exempel är att ge alldeles för lite grovfoder! Inget grovfoder över huvud taget från det att hästen går ut på morgonen tills den kommer in på kvällen. Hästarna kommer in på kvällen och får hö som räcker max 1 timme och står sedan utan mat igen 10-11 timmar. Ingen halm heller
Man har låååånga skoperioder och bedömer när det är dags för hovis genom att
titta på hur slitna skorna är i stället för att titta på hovarna! Man lägger inte märke till att hovarna antingen blivit jättehöga eller långa.
En s k "hästkunnig" stallägare jag vet, gav sig till att
sparka in hästarna i hagen när de vägrade gå in i knädjup lera!
Jag kan ge hur mycket exempel som helst men man blir bara deprimerad
Så jag har slutat med att värdera lång erfarenhet som den enda sanna "meriten" för att vara en god hästägare.
En person med mindre erfarenhet har ju inte en massa gammalt bagage i "ryggsäcken" och kan utan några förutfattade meningar börja insupa all bra kunskap som finns.