Kommentarer:
1. det är en lååång sadel,
Så hemskt långa är de inte, min är 51 cm. Men de ser längre ut eftersom de inte är böjda efter bommen. Dessutom har jag märkt att man automatiskt sadlar något längre bak med en sådan sadel. Jag tycker inte längden har någon större betydelse eftersom det är helt eftergivande.
2. ryttaren sitter sitter långt bak på hästen
Just det, man sitter där man borde sitta, och inte framme på manken, som man ser många ryttare göra.
3. dom jag har sett ligger högt fram, kanske för smal pommel/vidd.
Det känner jag inte alls igen. Tvärtom har jag fått padda upp i fram för att det inte ska trycka på manken. Men det kanske beror på hästen.
"Sen undrar jag; varför har man gått ifrån en av bommens funktioner, att fördela vikt på hästens rygg?? "
För min del av rent nödtvång eftersom min häst mådde så dåligt av alla bomsadlar jag provat, och ändrade form hela tiden. Dessutom tror jag inte att min ridning kräver så vansinnigt mycket viktfördelning. Det är ju annorlunda om man sitter till häst hela dagen.
En intressant fråga jag har är om man verkligen alltid red i bomsadel förr i tiden? Vad vet vi egentligen? Jag har sett en bomlös som några museimänniskor hade hittat i någon gömma i Dalarna, den var väl sådär 150 år gammal. Den såg nästan exakt ut som en Torsion, fast utan fram-och bakvalv. Men de berättade att de hade hittat sådana med valv också, och att de hade ett antal olika modeller hemma. Deras teori var att man klövjade hästarna när man skulle upp på fäboden med all packning, och att man sedan ville ha en sadel som var lätt att packa för att använda på hemvägen.