Jag gillar mat! Eller mer korrekt, jag gillar allt som jag kan äta
Surfar gärna runt efter nya recept att inspireras av även om det såklart finns en hel del återkommande favoriter. Dock spelar tidsåtgången in och jag försöker därför laga rejält mycket mat på lediga dagar så att vi på arbetsdagar kan värma rester.
Det finns två tjocka plastfickor med recept att laga framöver. En plastficka för matrecept och en för efterrätter och bakning.
Är uppvuxen med i princip samma system och eftersom vi var tre i familjen hade vi på helgen en matlagningsdag var. En fredag kväll, en lördag lunch och en söndag lunch. Det ger sedan ett urval inför kommande vecka. Mina föräldrar har dessutom tagit det ett steg längre och lägger även matlådor, på längre sikt, i frysen. Det finns sedan en lista på frysen med vilka sorters maträtter det finns att välja på.
Som barn hade vi ofta nya recept och "annorlunda" mat. Mina kompisar var nog inte alltid överens med den mat som serverades.
Inför fester gör mina föräldrar planering av mat och dryck i en särskild skrivbok. Där skrivs också gästerna in så att det blir variation för respektive gäst.
Mat är helt enkelt roligt och en källa till glädje. (Även om jag är uppvuxen med lagad mat varje helg är jag inte främmande för fryspizza, färdigrätter eller makaroner med stekta delikatessköttbullar
Det har sin plats även det.)
Mina föräldrar gör alltid egen saft (fläder, vinbär, rabarber), gelé (svarta eller röda vinbär) och sylt (hallon, jordgubb, krusbär, plommon, rabarber). De plockar också svamp för att frysa in. Odlar, utöver frukt och bär, potatis, rödbetor, sallad, rädisor osv.
Vi hade alltid hembakat fikabröd och kakor i frysen. Matbröd bakades ibland men oftast köpt bröd. På helgen alltid nybakta frallor som en idrottsklubb levererade till dörrhandtaget.
Bakar gör jag gärna men helst inte matbröd eller bullar. Småkakor eller kakor i springform är mina favoriter. Provar gärna nya recept även där. (Till mina kollegors stora glädje
)
Förhoppningsvis har matglädjen spridit sig även till nästa generation
Jag har iaf en unge som glatt äter i stort sett allt som ställs framför henne. Hennes kompisars föräldrar brukar påpeka att det är så trevligt att bjuda henne på mat eftersom hon äter allt och med god aptit.
Ungen ifråga brukar också få vara med och välja maträtter, peka ut saker i affären att köpa och såklart vara delaktig i matlagningen. När vi går ut och äter väljer hon absolut inte från barnmenyn och har inte gjort på ganska många år. Hon vill äta riktig mat! (Och köttet ska vara medium-rare
)