Jag är autistisk. Det handlar absolut även om smaklökar, inte bara konsistens.
Många autister håller sig fortfarande som vuxna bara till sina "säkra maträtter" av den anledningen. Det man vet smakar som förväntat, ofta halvfabrikat. Min säkraste mat är yoghurt, mackor, eller pommes frites.
Jag hade turen att växa upp i matlagande familj och fick därmed prova många olika saker som var riktigt goda och trevliga i konsistensen. Jag har därmed en väldigt lång lista på "säkra maträtter" - om dom är gjorda på rätt sätt. För mig så handlar det om huruvida råvaran var bra och den tillagades på rätt sätt.
All mat kan vara riktigt god, om man gör på rätt sätt
. Gör man fel blir det både äckligt och hemsk konsistens, då får jag svårt att svälja det och blir illamående och emotionellt upprörd. Jag äter det ändå om det är en artighetssituation eller om jag annars blir utan mat, men det är riktigt jobbigt.