Sv: gå i form...
Det kan ju vara så att hästen inte orkar hålla ihop sig i galoppen. Då får man jobba upp musklerna.
Jag utgår ofta från att hästen inte har den fysiska möjligheten att genomföra det den "misslyckats" på. Då använder jag små, korta övningar för att jobba fram övningen jag ville att hästen skulle utföra från början. Oftast slutar det med att hästen lyckas ändå, för att man visat den en tydligare väg dit.
Om hästen blir lång i galoppen skulle jag nog börja med att låta hästen skritta eller trava på en volt. Vilken gångart man ska välja beror på hur lätt hästen har att samla sig i dem. Att fatta galopp från trav är första alternativet. Men har man en häst som lätt faller ur samlingen i traven, eller är så stark att den inte behöver anstränga sig så mycket i galoppfattningen från trav, så kan man välja att börja från skritt. Att fatta galopp ur skritt innebär med samling då hästen måste ta i mer bakifrån.
Välj det du tror fungerar bäst. Jag har oftast börjat med skritt faktist, trotts att jag haft en omusklad häst då han varit så stakt i traven att den inte fungerar lika starkt i övningen. Dessutom är det en explosiv häst som verkligen tar i om han måste så att fatta från skritt har alltid fungerat. Men du väljer själv. Är hästen lite seg på hjälperna föreslår jag att du börjar från trav.
Åter till övningen. En volt alltså. Du ska då inte behöva driva hästen, då det gör att hästen inte kommer att reagera lika snabbt på galopphjälpen.
Ur volten gör du en lite halvhalt och vänder hästen lite på bakdelen samtidigt som du ger hjälpen för galopp. Hästen kommer automatiskt att börja galoppen på bakdelen och då har du fått en riktigt samlad fattning. Beröm under fattningen, gör halt och klappa.
Man ska veta att i galoppen så är det fattningen som är mest givande för musklerna. Den är därför bästa delen av galoppen att träna om man vill bygga en stark och balanserad galopp. Sen kan man låta hästen fortsätta några språng om man vill, men sluta alltid innan hästen tappar samlingen. Hellre för tidigt än för sent.
När du genomfört den här övningen ett par ggr kommer hästen att bli mer och mer explosiv, när han vet vad som ska göras och att han klarar det. Det ger hästen självförtroende och förtroende till dig och övningen. Den kommer att tycka att det är roligt och praktiskt taget träna sig själv.
Det kanske låter komplicerat när jag säger att du ska vända hästen på bakdelen. Men det är det inte. Du går på en liten volt och behöver endast göra en liten, men tydlig, halvhalt på yttertygeln samtidigt som du håller stödet i inner. Hästen tar in ena bakbenet och där har du din vändning. Som en smula av en bakdelsvändning, men en mycket liten smula. Hästen kanske bara byter riktning någon cm. Det är samlingen från bakbenet som är det intressanta, inte själva vändningen.
Angående rangordningen.
En "bråkig" häst blir lättare utstött än ev "vänlig". Ju vänligare häst, desto säkare är den på sig själv och andra hästar. Alltså är det de lugna och vänliga hästarna som är de ranghöga. De stöts mycket sällan ut.
Dessutom är det ovanligt att en häst blir utstött över huvudtaget. Så det behöver du inte oroa dig för. Sn ska man veta att ranguppdelning i en flock kan ta månader att uträtta. Och ofta blir det små ändringar under tidens gång också. Inget att oroa sig för sålänge hästarna verkar trivas och må bra.