Detta motsätter dock ditt påstående.
NSAID
Det finns 13 biverkningsrapporter för hästar som fått NSAID (icke-steroida antiiflammatoriska medel) oralt eller intravenöst (grupp ”QM – Rörelseapparaten”). De här aktuella substanserna är meloxikam, flunixin, fenylbutazon och firocoxib. Av de hästar som finns med i biverkningsrapporteringen har de flesta behandlats med NSAID pga. hälta. Exempel på andra indikationer är fång och ryggsmärta.
Den gemensamma verkningsmekanismen för NSAID är att preparaten hämmar cyklooxygenas (COX-1 och COX-2), som är aktivt i bildningen av prostaglandiner från arakidonsyra. Hämningen av prostaglandinsyntesen ligger bakom de antiinflammatoriska och analgetiska effekterna av NSAID, men denna mekanism orsakar även de flesta biverkningar som NSAID kan ge. Hos häst är den vanligaste biverkningen av NSAID skador på slemhinnan i magtarmkanalen. I mag-tarmslemhinnan är COX-1 ansvarigt för syntesen av prostaglandiner, som ger en hämning av syrasekretion och en ökning av mukusproduktion och därigenom skyddar slemhinnan. När denna effekt störs genom inverkan av NSAID kan inte normal slemhinnefunktion uppehållas. Huvudsymtomet är oftast diarré, följt av letargi och feber.
Vid intravenös tillförsel av NSAID till häst kan man även få akuta överkänslighetsreaktioner. Det finns under 2017 två sådana biverkningsrapporter för flunixin. Det finns sedan tidigare i Sverige ett flertal sådana biverkningsrapporter för flunixin och det finns även några rapporter för meloxikam. Hästarna reagerar i omedelbar anslutning till injektionen med symtom såsom
Läkemedelsverket
7
skakningar, muskelkramper, sparkningar med benen och flåsande. I en del fall ramlar hästarna omkull och dödsfall förekommer. Det anges i den av FDA godkända produktbeskrivningen för flunixin, som sammanställdes då preparatet först introducerades på marknaden, att anafylaxilika reaktioner, som kan vara fatala, observerats hos häst, och att risken för dessa reaktioner ökar om preparatet accidentellt injiceras intraarteriellt. Det är inte känt vad som orsakar reaktionerna.
Källa:
http://www.giftinformation.apoteket...medicinska-biverkningsrapporteringen-2017.pdf