Sv: Fångtråd del 3
Ang gips så att trycka på sulan, och att stödja sulan är ju inte nödvändigtvis samma sak, eller hur? Jag är helt med på att inta ha någonting som trycker på sulan, vad ska jag jämföra med, hmm Om jag stoppar en sten i hålfoten, då trycker ju det på hålfoten. Men om jag stoppar ett hålfotsinlägg, då stödjer det hålfoten, jämför mer om jag stod barfota. Hänger du med hur jag menar? Det hovslagaren vill uppnå är just stödet.
Nu har ju inte din ponny någon lägesförändring så gipset kanske inte spelar någon roll för hans del. Är han nu mer komfortabel med gips så skulle han säkert vara det med t e x en limmad sko också som inte ligger dikt an sulan. har för mig att du skrivit tidigare att din ponny har känsliga sulor?
Det finns säkert annat han skulle vara komfortabel med ja. Han har känsliga sulor med, de har iofs blivit bättre, dels mindre plattfotad och dels mindre öm. Dock har han aldrig varit sulöm på slätt och/eller snällt underlag. Dvs gräs, sand, box, asfalt etc funkar bra, men inte grus, knöligt underlag etc.
Då du skrev att din ponny på nytt fått puls och verkar ha ont så försökte jag bara tänka vad som förändrats de senaste dagarna, som jag alltid tänker vid försämring av en fånghäst... Det du beskrivit här är att hans hovar blivit gipsade och att du håller på med foderbyten. Alltså är det något av detta som borde vara huvudmisstanken... Så brukar jag tänka. Hade det varit min ponny hade jag först plockat bort gipset för att se om det blir bättre av det.
En parameter du kanske glömde/missat, är svårt hålla koll på alla. Men jag har upprepade gånger försökt ta honom av butta. Resultatet har blivit att han börjat pulsa igen, och sen har pulsen & symptomen tilltagit. Tills buttan satts in. Buttan togs bort söndagen innan klinikbesöket, så den är en stor 'misstänkt' i sammanhanget med, att han fortfarande inte klarade av att vara utan butta. Helt säkert påspätt av klinikbesöket och det kring det.
Sen kan man ju aldrig veta säkert när det finnas flera tänkbara scenarion.
Får väl be om ursäkt att jag tjatar om gipset igen men det beror nog på att jag sett flera fall där gipset orsakat betydligt mer smärta för hästarna och dessutom fula bölder efter en tid på roterade hovar.
Ingen fara ang 'tjat', så länge du är mottaglig för mina argument med. Du får för övrigt jättegärna svara på synen på just ge stöd (vs 'trycka på')?
Det som verkar underligt med din ponny är att du skriver att han har fått ont igen med förstärkt puls men att han samtidigt rör sig bra , t om bättre efter gipsningen. Det stämmer inte alls. Hur kan han ha ondare om han rör sig bättre? Om så är fallet varför ger du Butta igen? Det döljer ju bara symptomen.
Buttan är på vet rekommendation, iom att han fortfarande vände illa på återbesöket. Han var ohalt i skritt rakt ut, men var lite seg. Med gipset på gick han med betydligt piggare steg, villigare helt enkelt. Så länge han var på den nivån han var på på kliniken, dvs pulsfri, lyfte snällt benen, men vände krattigt så fortsätt utan butta. Men om det tillkom symptom - där puls räknas som symptom - så sätt in buttan igen. Det är vet.rek alltså.
Han började ju pulsa dagen efter vetbesöket, men i övrigt som innan. Jag hade is i magen då det ju mkt väl kunde bero på besöket och det kring det. Men sen tilltog pulsen över tid precis som tidigare försök att sätta ut buttan. han slutade också bocka och pipa när han blev lite exalterad. Det trodde jag var pga att han fick mer mat för magen och var nöjdare, men slog mig ju i samband med en fråga i tråden att det ju kunde bero på mer ont. Vilket det ju nu iom reaktionen när han får butta igen verkade göra. Han blev pulsfri inom 12 h på buttan btw. När jag satte in den dunkade pulsen BF.
Har aldrig varit med om en ponny utan lägesförändring på hovbenet som varit dålig så länge. Du kanske ändå ska ta en tripp till Uppsala eller Strömsholm för att få en second opinion? Är det något man missar?
Jag har funderat på just om det är något man missar, samtidigt tror jag inte det. Diskuterade lite med hemmavet om det, han är som bonus radiolog och har jobbat på Ultuna, och han tyckte att det finns fall där hovbenet är där det ska, men man ändå har ganska omfattande processer i lamellerna etc, som kan ta tid att klinga av, att röntgenbilder inte alltid säger hur hoven mår. Låter ju logiskt, men är ju svårt bekräfta/dementera utan scint eller liknande?
Min egen amatörteori är ju om man 'underhåller' fånganfallet vai sockerrikt hö eller liknande? Dvs att EMS/IR ligger och 'stör' samtidigt.
Jag ska plocka ut bilderna på tassarna på herrn och be om en second opinion på dem dock, men jag tror (tyvärr höll jag på att skriva igen) inte de bedöms annorlunda ngn annanstans, jag har sett dem själv. Men för säkerhets skull.
Jag tycker naturligtvis inte att du ska ge ett hygieniskt dåligt hö. Vill man ge hö så får man försöka skaffa ett hö med en för fånghäst någorlunda bra värden att ge åtminstone i det akuta stadiet. Det borde väl gå att lagra någon månad i alla fall? Ofta kan man tinga hö för längre tid och hämta i mindre partier så det inte blir förstört. Det är det många som gör.
Vet inte om du sett bilder på stallet, men det är alltså kallstall med glespanel. Dvs luftfuktighet etc är som ute. Enda skillnaden är att det inte regnar typ. Jag har ju tagit hem för en vecka i taget nu, och alla balar har varit helt okej (vad man kan bedöma med näsa och ögon) när de anlänt. Ändå har jag fått kasta balar som blivit besvisligen dåliga, på mindre än en vecka. Luftfuktigheten har varit hög här ett bra tag, åsk-kvavt och 'klistrigt'. Och det påverkar ju höet, trots att jag strött halm över det och har pallar under det. Och just att balar blivit dåliga så snart, gör ju att jag oroas över om det är processer i de andra med fast man inte ser det.
Ang värden har jag beskrivit i ett svar för mackan hur kasst det blir med hö till en som behöver 40 MJ/kg foder och rejält tuggtid. Boka hö och hämta en gång/vecka kräver att man hittar analyserat hö inom vettigt avstånd, vilket tyvärr är hart när omöjligt. Dock är det helt okej för de flesta att man själv analyserar innan köp. (Jag använde ju hö tidigare, eller försökte, men slutade just pga att det blev dåligt under lagring så förbenat lätt, iom ingen skulle)
Hur som helst kan det inte vara bra med alla dessa foderbyten
Helt enig, därför jag fasar över honom på silage nu så fort jag vågar. Då försvinner foderbytena, jag slipper ha ångest över sockerhalt osv, och jag kan erbjuda hyfsad tuggtid utan att ge massor med MJ för mkt. So far verkar ju magen snarast bli BÄTTRE av foderbytet än sämre, peppar peppar. Men då blir det det sista foderbytet på det närmsta året, vilket är vad jag vela uppnå hela tiden. Ett och samma foder, inget behov av tillskott, inga nojor om det blir dåligt av lagring, analyserat så jag vet precis vad jag ger osv.