Sv: Fångtråd del 3
I den studien som jag refererade till tidigare idag lyckades de visa att hästar kan få fång även av lägre doser fruktan. De gav doser som är mer jämförbara med vad en häst kan få i sig en dag på betet. Men det blir ju ändå inte likadant som på ett bete i alla fall vilket de också tar upp i studien.
Fruktan är egentligen ett samlingsnamn på långa fruktoskedjor. Så det finns vad jag minns flera sorter som är olika långa och då med olika bindningstyper. Både längd och bindningstyp bör kunna påverka hur snabbt de bryts ner och tas upp. '
Ganska komplicerat med andra ord.
De lägre doserna btw, fick alla hästarna fång, som i studierna med högre doser? Eller bara vissa?
För att hästar kan få fång av 'svenskt betesfruktan' eller vad vi ska kalla det, är ju rätt garanterat. Och även att vissa får det, andra inte - trots samma bete och således (ungefärligen) samma dos. Men inte sett några studier som visar på individuell känslighet, därför jag blev nyfiken på den där 'lågdosstudien'? Jag hara bara läst de med 7.5 gr OF/kg kroppsvikt och uppåt. Och där fick ju varenda en fång. Men om man gav t ex 4 gr/kg, då kanske X% skulle få fång så att säga?
Och jo, komplicerat är ju bara förnamnet. Det är ju å andra sidan 'allt' kring det hela. Även IR. En riskfaktor för att utveckla IR är ju stärkelserik och sockerrik utfodring. Samtidigt så misstänker jag fång är synnerligen sällsynt på fullblod t ex, och det är ju bara kika in i många galoppstall och kolla foderstaterna så hittar man rad efter rad med hästar som utfodras med höga givor stärkelse. Men de får varken fång eller IR..
En HELT annan sak, men hör ihop med matsmältning och metabolism, är vad som egentligen gör skillnaden på hur mycket träck som produceras, förutom mängd man stoppar in då (ju mer mat in - ju mer träck ut). Men du kan ju ha två hästar på samma mängd och samma slags foder, och den ena producerar mindre träck och den andra mer.
Jag har fascinerats lite av det där ett tag, sådär bara i största allmänhet. För de svårfödda hästar jag haft, som dessutom ätit stora mängder mat - har producerat betydligt mindre mängd träck, än sina lättfödda stallkompisar som fått mindre mat.
Nu t ex så tänkte jag på det senast när fbl fick stå inne ett dygn. Han fick fritt hö, åt ungefär 10 kg, samt att han åt 1 kg muslikraftfoder och ½ kg lucern. Ponnyn åt under samma period 4 kg hö, några tuggor halm, 1.2 kg lucern.
Och ponnyn skiter betydligt mer. Samma sak om de står inne del av dygn, så den delen av dygnet skiljer det sig markant, trots att fullblodet äter mer.
Och om det vore tvärtom vore det logik - den svårfödda får dels större mängd, men dels skulle det kunna vara ett sämre fderutnyttjande. Medan den lättfödda dels får mindre, och skulle kunna ha ett bättre foderutnyttjande.
Men tvärtom, makes no sense. Men det fascinerar mig i största allmänhet.