Sv: Fångtråd del 3
ja dom elaka kan ta över, men det finns även teorier eller forskning som visar på döda giftiga, ska se om jag hittar den igen, minns inte om det var forskning eller teori.
Jag fattar inte hur man ska tänka då man ska bota fången, om man inte vet vad som är orsaken, och vad det ställer til med i kroppen. Ta bort betet från en fånghäst, liknar ju med syntom behandling.
Om man börjar rehabiliterings arbetet utifrån samlingsnamnet fång, kan man ju om man ha otur missa det som orsakade uppkomsten. Och man får då ist symtom behandla.
Marlene
Fast fångbehandling är ju ALLTID symptombehandling. Ingen VET ju exakt varför Brunte får fång. Det är JÄTTELÄTT att på diverse vis i försök inducera fång. Man kan göra det med en hel massa saker. Haken är att det inte inducerar fång i verkligheten sen på samma vis som i studier.
Och det går inte att bota fång, all behandling syftar ju till att minska symptomen.
Och sen försöka räkna ut/gissa vad som utlöste, och framöver undvika det som TROLIGEN utlöste, plus kända allmängiltiga riskfaktorer.
T ex i min ponnys fall,så har vi en rad faktorer som var för sig eller tillsammans kan ha utlöst fånget:
Insulinresistens
Höga fruktanhalter i betet (både med och utan IR)
Övervikt
I slutet av verkningsperioden
Det kan vara en eller ett par av dessa, eller så fick han fång för att ALLA sakerna ovan skedde SAMTIDIGT, och det blev för mycket.
Det man då får göra är ju först att symptombehandla fånget. Testa för IR och se om det kan strykas eller ej. Banta.
Och det man kan göra förebyggande i framtiden är att hålla vikten nere/undvika övervikt, om IR minimera sockergivan, att vara varsam och undvika framtida bete när fruktanhalterna kan förväntas vara höga, att se till att betet inte tryter så de börjar äta skräp, alt erbjuda ett bete utan oätligt ogräs. Fortsätta ha korta verkningsintervall så han inte blir lång i tårna.
Och så allt det gamla 'vanliga', som alltid ska undvikas även om det helt säkert inte var utlösande i det där fallet, eftersom de inte förelåg. T ex om man bor utomlands undvika strö av svart valnöt, att inte tillåta tårna att bli långa, att hålla boxen låst och kraftfoder oåtkomligt, att inte ge höga givor stärkelse på en gång, att ha ordentliga stängsel så hästen inte kan rymma ut på havreåkern, att begränsa betet för de som inte kan gå på fritt bete, att välja ett bete med 'rätt' gräs. Undvika överbetning så de äter ogräs/skräp osv.
Dvs, man behandlar fångsymptomen. Och när (om) hästen blir återställd försöker man kontrollera ALLA kända riskfaktorer för att FÖREBYGGA ny fång.