Jag gör ofta denna laxrätt. Mycket enkel och uppskattad. Det enda som kan gå fel är om du kör laxen för länge i ugnen så den ska absolut inte varmhållas, men du kan förbereda allt och sen köra in laxen i ugnen när gästerna är på plats.
Lägg laxfileer i en så liten form som möjligt (de ska precis rymmas). Häll över japansk soja, toppa med riven ingefära, finhackad färsk chili och ringla över honung. Ös ett par gånger över laxen så att den blir lite "marinerad". Låt stå ett tag.
Koka yasminris (måste vara ett kladdigt ris för att allt inte ska flyta ihop på tallriken sen).
Mosa mogen avokado, tillsätt örtsalt, lite pressad vitlök samt ngn tesked cremefraise (vanlig, inte lättcremefraise).
När riset står på eftervärme och avokadoröran är klar så kör du laxen i ugnen på typ 175 grader i 10-12 minuter. Den ska vara lite rosa i mitten, går den för länge blir den torr och all god sås/marinad försvinner.
Servera! Ett gott ekigt och smörigt chardonnay tycker jag är gott till tex detta:
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/bread-butter-7928001/