Sv: Engelska fullblod?
Jag har ingen erfarenhet av engelska fullblod (fd galoppörer) som distanshästar men äger dock ett numera 17-årigt fullblodssto.
Min Lady gick löp som 2-, 3- och 4-åring. Kanske inte så värst framgångsrikt (25 starter och 75 000 insprunget ungefär) men hon var i alla fall i träning i ett par år utan att vara skadad under denna period (såvitt jag vet).
Därefter provades hon under ett år som hopphäst, gick sedan i avel men klarade inte att föda fram fölet och blev därför haghäst och promenadhäst i ett antal år innan jag köpte henne som 12-åring.
Under våra 5 år har vi framförallt ridit, tränat och tävlat dressyr med placeringar till LA nivå. På hela denna tid har hon EJ haft några som helst förslitningsskador. Hon är veterinärkollad med böjprov årligen sedan jag köpte henne utan anmärkning.
Nu är det ju ganska stor skillnad på distans och dressyr så det säger väl inte så mycket om huruvida hon skulle hållit för distans men å andra sidan finns det många halvblod/araber/varmblod/ponnyer som inte klarar sig ens fram till sin 17-årsdag som dressyrhästar eller allroundhästar på lägre nivå.
Skademässigt har vi däremot haft vissa besvär med hovar (blödning i hoven på grund av snösula, hovböld) och sårskador (böld, skada på buken under sadelgjorden orsakad av brodd) samt en spricka i ett griffelben.
Fördelar med ett galopptränat fullblod tror jag är enorma lungor och hjärta (trots långa cantringsvändor eller hoppträningar på 1½ timme tror jag aldrig att jag sett Lady andfådd?). Pulsen är också uppmätt mycket låg, veterinären hade vissa problem med att ens räkna in den eftersom det blev så långa avstånd mellan slagen tyckte han!
Psyket tror jag inte ska vara några bekymmer?
Klarade hästen av pressen på galoppbanan tror jag säkerligen att den klarar av de flesta andra situationer. En häst som däremot inte passade på galoppbanan får man kanske testa lite mer? Den kan nog vara lite mer osäker?
Nackdelar tror jag som tidigare sagts hovarna och känslig hud är...
Fullblod är också ofta predisponerade för kissing spines.
Man får nog se upp för brännskador efter sadelgjord t ex under långa ritter? Det kan även vara problem om man har en hästs om kräver benskydd?
Och en tappsko på ett fullblod vore nog förödande, även steniga vägar kan nog ställa till det (i och för sig kan man ju använda sulor).
Sedan måste jag säga att fullbloden ganska ofta har en rätt dålig trav....
Dadde sa en gång "Vem har sett en hare trava?".
Det ligger väl litegranna i det, fullblodet har ju långa bakben och rätt korta framben..
(Fast nu ska jag försvara min egen häst som trots vissa fysiska svagheter har mycket trevliga gångarter som uppskattas även på dressyrbanan)
Däremot har de ofta en lätt och naturligt balanserad galopp och lika gärna som att trava borde man väl kunna skritta och galoppera under en distansritt?
Jag tror absolut att fullblod skulle kunna bli bra och trevliga distanshästar med rätt ryttare och rätt träning!