Sv: Dressyr på hästens villkor
Nja. Jag vet inte om jag håller med om detta, fast jag vet att det används flitigt som filosofi.
Tycker ofta att AR hästar tex. är väldigt väldigt omusklade - framför allt vid bogblad, manke och ryggparti.
(som motpart ska jag väl säga att jag tycker "vanliga" dressyrhästar ofta är på tok för feta - folk tror att fettet är muskler och hästen är "biffig").
Höhum vi har nog lite olika erfarenheter
Jag utgår såklart från "bra" ridna AR-hästar inte med helt gröna ryttare och gröna hästar som egentligen inte kommit till själva AR-ridningen utan förberedelserna dit. Sen finns det massor med varianter däremellan och naturbegåvningar men för enkelhetens skull utgår jag som sagt från de hyfsat välridna.
Kommer man till den nivån och ÄNDÅ inte får muskler i de områden du beskriver, då beror det med kanske 90% sannolikhet inte på ridningen utan dåligt utrymme för musklande under sadeln, spänningar som hindrar muskelkapaciteten, proteinbrist eller överflöd av fett eller muskler på resten av kroppen så det området ser litet ut ut i jämförelse
Har själv nog aldrig sett en spänningsfri häst med bra sadel som varit omusklad i de områdena, välriden eller inte.
Likaså det där med fläsket, det var ju t o m i en annan tråd som någon påpekade att AR-hästar är så tjocka
det är ju grymt individuellt, men jag tycker då inte dressyrhästarna brukar vara feta
på AR-hästar kan det vara svårare att se om den är "fet" eller faktiskt välmusklad med lagom hull eftersom många redan i grunden är ganska grova och andra under utbildningen får rätt biffiga muskler på bogar och rumpa.
Så som sagt, lite olika erfarenheter. Själv föredrar jag lite knubbigare hästar hellre än motsatsen!
(men blev lite förskräckt när jag insåg att varmblodet hade samma hål på gjorden som det tjocka kallblodet
)
sen som jag ser det så spelar det självklart roll om den tränar lätt eller hårt, som argument varför AR skulle vara mindre slitsamt. Om du rider ett pass i skritt och möjligtvis lite trav, merparten av de pass du rider, och de varierar rent generellt mellan 15 minuter och 40 minuter ett par gånger i veckan. Då utsätter du rent generellt hästen för mindre slitage än någon som rider ett tuffare träningspass i samtliga gångarter i 45 minuter 3-4 ggr/vecka. Med andra ord är det nog inte träningen i sig som är mer hälsosam kanske, utan helt enkelt att intensiteten är lägre.
Fast det är ju det, en av anledningarna till att man rider kortare pass är för att kunna kräva MER fast under kortare tid = kvalitet före kvantitet. Om man rider piaff t ex så sägs det att de klarar 5 steg med maximal bärighet, sen orkar inte musklerna mer. Och då gäller det ju att man inte använt dessa muskler för länge innan under passet heller så hästen är mör. Visst rider många kortare tid, men jag tror ändå att belastningen kan bli rätt hög under den tiden. Det rör sig om lite andra problem, t ex onda bakknän snarare än kotledsinflammation i frambenen, men det kan som sagt bli rätt hög press även om man utifrån tycker träningen ser "lätt" ut. Det märker man om man försökt med pållar som inte klarat så mycket press
Två minuters kvalitet kan bli värre än 15 minuters kvantitet.
Sen om man är en sån ryttare som låter hästen vara extremt fri och bara antyder vad man vill ha men låter hästen gå "fel", rider i väldigt sakta tempo och inget eller nästan inget i trav/galopp, ja då säger det sig självt att belastningen inte kan bli hög. Hästen kan fortfarande ha problem men som inte märks.
För som sagt så tror jag inte ridningen har så mycket med hästens fysik att göra som man tror, däremot finns det ridning som förvärrar och/eller blottar fel, ridning som i längden (kanske efter 5-10 år) kan orsaka problem, ALLDELES för dålig ridning som tigger om överbelastning av rent oförnuft = ren överträning, osunt hästförnuft i övrigt med utrustning som inte passar t ex, och kanske något mer som jag inte tänkt på, men överlag detta.
Då spelar det ju ingen roll om man så rider fälttävlan, western, dressyr eller vad man nu pysslar med, det skulle ha blivit fel ändå.
Så jag är väl en sån som varken vill utnämna AR till "bättre" eller "sämre" hållbarhetsmässigt, men utifrån filosofierna kanske det är pyttelite lättare att pyssla med friskvård än inom vanlig dressyr. Men friskvård bör man lägga mest fokus på utanför ridningen med tanke på hur kort tid hästarna rids jämfört med övrig tid.