Bra skrivet. Jag tror inte att det heller på en femöring går att vända skutan och anta en helt ny princip som ändrar allt.
Men jag tycker att det är mycket viktigt att ett samhälles medborgare funderar på varför system är utformat på ett visst sätt, vilka bakomliggande motiv som finns till det och om de är rimliga. Många kommer fram till att dagens system är rimligt och att hämnd/vedergällning genom att sitta inlåst ska vara en del av systemet. Jag tycker inte att det är ett bra motiv. Däremot är skydd för överhängande risker för övriga medborgare och samhälle ett fullgott motiv.
Samtidigt har jag inte en komplett lösning out-of-the-box för hur ett system ska vara för att uppfylla alla de kriterier som krävs.
Men en FMEA-analys* som analyserar riskerna och skadorna på samhälle, med brottsoffret i tydlig åtanke, är det jag föreslagit i tråden. Det betyder att en snattare eller ficktjuv kan släppas trots hög återfallsrisk, men en mördare måste säkerställas ha en väldigt låg återfallsrisk för att uppnå full frihet. Då måste man hitta åtgärder för att få ner risken på en acceptabel nivå innan frisläppande sker. Egentligen skulle jag vilja att det gäller hela tiden, inget frisläppande kan ske innan risken är hanterad tillräckligt väl. Där springer man in i problem med rättssäkerhet (det är mer som rättspsyk funkar fast där är det mer flum bakom besluten - min åsikt.)
Skulle man skita i kriterierna om förutsägbarhet och rättssäkerhet så skulle "mitt" system förmodligen innebära mycket längre straff för individer som idag släpps efter mord efter sådär 8 år enligt två tredjedelsregeln. Och kortare straff för den som begått enstaka brott som gett mindre skada.
Jag tycker att ett samhälle ska bygga sina system på så rationella grunder som möjligt och undvika de mörka hämndtankarna och skapandet av lidande, som inte gynnar någon part överhuvudtaget.
*
https://sv.wikipedia.org/wiki/Failure_modes_and_effects_analysis