Intressant och aktuell fråga. Jag tror att problematiken idag har flera orsaker. Dels slopade staten alla subventioner på hyresrätter och idag är det istället bostadsrätter och villor som subventioneras i viss mån vilket har gjort det mycket mer attraktivt att bygga bostadsrätter. Efter andra världskriget var det också akut bostadsbrist och det byggdes många flerfamiljshus snabbt och relativt billigt. 2 1/2 våningsplan (3 trappor eller mer var det krav på hiss). Standardiserade och ffa så utnyttjades varenda kvadratmeter. Idag tycker jag att det ofta är onödigt mycket biyta, vem behöver ett badrum stort som ett mindre sovrum? Fler lägenheter på samma area är en delvis lösning.
Under 1960-talet var det återigen akut bostadsbrist och då tillkom det idag så kritiserade miljonprogrammet. Visst inte vackra men de fyllde ett behov. Det finns lösningar men det krävs politiska åtgärder för att genomföra dem. Slopa subventionerna på bostadsrätter och återinför den för hyresrätter, gör möjligheten mindre att överklaga beslut om bostadsbyggnation. Idag försenas vissa projekt med år eftersom enskilda och föreningar överklagar i det oändliga. Ett exempel från min BR förening om förtätning i Årsta (protest möte hölls som jag inte närvarade vid). Det finns planer för att bygga samman Liljeholmen och Årsta genom att skapa en helt ny stadsdel på Årstafältet. Jag såg planerna (för fyra år sedan tror jag) och det såg helläckert ut och skulle skapa en jäkla massa nya bostäder. Men nu har det bildats en rädda årstafältet grupp som överklagar och stoppar byggande för att rädda ett område där det inte växer mer än tistlar och gräs och de enda som verkar använda det är hundägare (jag tror att det finns en minigolf också) och ja, slaktområdet i Årsta måste flytta.
Sedan tror jag att svenskar i storstadsområden måste vänja sig vid att bo mycket trängre än vi gör idag. Ser man på London och NY tex så delar majoriteten av ensamstående (ffa yngre) lägenhet. Är det inte någon som sett Friends?
När jag pluggade nationalekonomi för många år sedan vet jag att föreläsaren berättade att Sverige hade högst boarea per person i Europa, då iallafall mer än dubbelt så mycket som tex Italien. I längden måste svenskar förändra sitt bostadstänk är jag rädd.
Vad gäller att bygga ut tågtrafiken så är det svindyrt och kompliceras av att banverket är ansvariga för spåren SJ/SL för driften och sedan de bolag som faktiskt ansvarar för att tågen går och ingen vill ta ansvar för de investeringar som måste göras. Min syster jobbar med just dom här frågorna i Stockholm och hon har berättat att varenda kommunpolitiker vill ha spår (det gör områden mer attraktivt och höjer priserna på bostäder) men just nu har alla projekt lagts på is eftersom bygget på Karolinska i Huddinge har dragit över med miljarder och det enda sättet att finansiera framtida utbyggnad var att höja SL korten till 900 vilket röstades ner - iofs helt rätt tycker jag.
Det går att lösa bostadsbristen men då måste det finnas en enad politisk vilja, inte bara i ord men i handling, morötter för att bygga hyresrätter, att enskildas rättigheter (att överklaga) inskränks. Vill man gå riktigt långt kan stat/kommun gå in med expropriation av lämpliga/attraktiva tomter. Man kan införa ett bostadsbidrag till lågavlönade. Satsa de antal miljarder som behövs för att bygga ut spårtrafiken. Dra om zonerna, eg, bygga hus på vad som designerats som naturområden, osv, osv. Frågan är har politiker och gemene man viljan att genomföra det.