G
greger
Sv: Definition av samling - H&R
Och då är vi tillbaka i träningsfysiologin. Härligt hur ni lyckas träna travarna till så bra kondis med egen bjudning! Utan förslitningar!
Jag undrar över det här med mjölksyra träning / mjölksyratoleransträning. Ett uttryck som blivit modernt verkar det som.
Såvitt jag förstått det kan man öka sin uthållighet genom att öka cellernas förmåga till förbränning (fler mitokondrier), öka musklernas syreupptagningsförmåga (fler fina blodkärl bildas i musklerna). Därmed händer två saker: syretillförseln ökar och därmed kan man skjuta upp mjölksyra bildningen, plus att syretillförseln hjälper till att transportera bort och bryta ner den mjölksyra som bildas. Vid normal träning händer det.
Tolerans handlar väl om att stå ut med smärtan vid mjölksyra, men problemet är att mjölksyran försämrar muskelns funktion. Man kan inte pressa så långt över mjölksyratröskeln (där mjölksyran inte längre hinner brytas ner pga begränsad syre tillförsel eller mycket mjölksyra) utan att riskera skador.
- Hur tänker du att man bygger upp mjölksyra toleransen utan att gå över den tröskeln? Vad händer i kroppen? Vad skiljer denna sortens träning från annan, "vanlig" uthållighets-, konditions- och styrketräning.
Att lite mjölksyra bildas vid träning är väl högst normalt, men man vill ju inte att det blir i en sådan mängd att det besvärar hästen. Gör det ont börjar den försöka spara på sig, och då har man genast inte den där spänsten, stötdämpningen och bjudningen man eftersträvar. Plus att trötta muskler inte skyddar sener, leder osv så bra.
Skrittpauser förebygger ju större mängder mjölksyra eftersom hästen då får andas ut koldioxiden och får syretillskott nog att klara lite mer jobb senare. Nerjoggning och avskrittning efter jobb hjälper också till att transportera bort mjölksyra och få igång cirkulationen (vilket nog är bra om jobbet varit mer statiskt), plus då tillföra syre.
Men det här med att skritta inte tar bort mjölksyra när det är "upp över öronen" (vilken sorts träning ger så mycket mjölksyra? För folk är det topphastigheter under kort tid, 15-45 sek) - är det då mjölksyran som är problemet, eller är det träningsvärk / överansträngning / något annat? Undrar eftersom jag läst att mjölksyra normalt sett tas om hand inom ett par minuter - max ett par timmar efter ett extremt hårt pass.
- Hur kommer det sig då att hästar kan ha mjölksyrarester i musklerna? De måste ju tyda på att cirkulationen är oerhört dålig just där? Går muskeln då i kramp? För om det inte finns någon cirkulation där skulle den förtvina.
*nyfiken, gillar träningslära*
Och då är vi tillbaka i träningsfysiologin. Härligt hur ni lyckas träna travarna till så bra kondis med egen bjudning! Utan förslitningar!
Jag undrar över det här med mjölksyra träning / mjölksyratoleransträning. Ett uttryck som blivit modernt verkar det som.
Såvitt jag förstått det kan man öka sin uthållighet genom att öka cellernas förmåga till förbränning (fler mitokondrier), öka musklernas syreupptagningsförmåga (fler fina blodkärl bildas i musklerna). Därmed händer två saker: syretillförseln ökar och därmed kan man skjuta upp mjölksyra bildningen, plus att syretillförseln hjälper till att transportera bort och bryta ner den mjölksyra som bildas. Vid normal träning händer det.
Tolerans handlar väl om att stå ut med smärtan vid mjölksyra, men problemet är att mjölksyran försämrar muskelns funktion. Man kan inte pressa så långt över mjölksyratröskeln (där mjölksyran inte längre hinner brytas ner pga begränsad syre tillförsel eller mycket mjölksyra) utan att riskera skador.
- Hur tänker du att man bygger upp mjölksyra toleransen utan att gå över den tröskeln? Vad händer i kroppen? Vad skiljer denna sortens träning från annan, "vanlig" uthållighets-, konditions- och styrketräning.
Att lite mjölksyra bildas vid träning är väl högst normalt, men man vill ju inte att det blir i en sådan mängd att det besvärar hästen. Gör det ont börjar den försöka spara på sig, och då har man genast inte den där spänsten, stötdämpningen och bjudningen man eftersträvar. Plus att trötta muskler inte skyddar sener, leder osv så bra.
Skrittpauser förebygger ju större mängder mjölksyra eftersom hästen då får andas ut koldioxiden och får syretillskott nog att klara lite mer jobb senare. Nerjoggning och avskrittning efter jobb hjälper också till att transportera bort mjölksyra och få igång cirkulationen (vilket nog är bra om jobbet varit mer statiskt), plus då tillföra syre.
Men det här med att skritta inte tar bort mjölksyra när det är "upp över öronen" (vilken sorts träning ger så mycket mjölksyra? För folk är det topphastigheter under kort tid, 15-45 sek) - är det då mjölksyran som är problemet, eller är det träningsvärk / överansträngning / något annat? Undrar eftersom jag läst att mjölksyra normalt sett tas om hand inom ett par minuter - max ett par timmar efter ett extremt hårt pass.
- Hur kommer det sig då att hästar kan ha mjölksyrarester i musklerna? De måste ju tyda på att cirkulationen är oerhört dålig just där? Går muskeln då i kramp? För om det inte finns någon cirkulation där skulle den förtvina.
*nyfiken, gillar träningslära*