Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nej, det håller inte. Därför skulle det heller inte falla mig in att föra det. Eftersom du missförstår, så ska jag förklara för dig:och en 10-åring ska då kosta 240.000 eller? Även o den bara skogsmullats med? För det är ju det den kostat att ta fram.
Det resonemanget håller liksom inte.
Nej vad trist med cancern
jag har hört att man får en mycket bättre msvhäst i Tyskland/Holland till ett billigare pris än vad man får i Sverige? (när det både avser pris och kvalité).
Vrickat, är att inte ta betalt för sina hästar så man har full kostnadstäckning!Jag tycker faktiskt att den svenska hästmarknaden är rätt vrickad den var inte det för några år sedan så nog har det hänt något, frågan är bara vad? antagligen har de flesta fått storhetsvansinne.
Just så! Men hur gör man det? Vilka kostnader kan man dra ner på? Sto, foder, försäkringar, hovis, vet, anläggnigar, personal, transporter, materiel, tränare osv? Ser inga större möjligheter här.En häst, eller vara öht, är ju inte dyrare än vad köparna är beredda att betala. Och jag förstår att man, vad man än säljer, vill att kostnaderna ska täckas. Men ligger man högre i pris än vad marknaden är beredd att betala så måste man ju nästan hitta en sätt att minska sina produktionskostnader.
Att väga hästens prestationsförmåga mot priset är ju egentligen något relativt. Det finns ju ingen automatik i att exempelvis 110 cm är värt 50.000:-. Fr a är ju en 5-åring alls inte färdigutvecklad hoppmässigt, varken vad gäller fysik eller det mentala. Man köper ju något man tror/hoppas ska bli si eller så bra framöver.
Vad jag alltså fäst mig vid är det ekonomiska resonemanget. Eller hos många uppfödare brist på resonemang.
Just så! Men hur gör man det? Vilka kostnader kan man dra ner på? Sto, foder, försäkringar, hovis, vet, anläggnigar, personal, transporter, materiel, tränare osv? Ser inga större möjligheter här.
Betäckning, här kan man kanske pruta ner en del, fr a om uppfödare lägger ner sin verksamhet (eller börjar samarbeta!) vilket ju drabbar hingstägarna som måste anpassa sina prislistor osv. Men det handlar ju ändå om en mindre del av den totala kostnaden.
LIA
De flesta föl på t ex Hästnet är till salu för mellan 45 000 - 55 000 kronor och det är inte mycket pengar med tanke på vad det kostar att avla.
Fast att gnälla på att ingen vill köpa hästarna och det kostar pengar att avla osv osv är ingen ursäkt för uppfödare. Det måste dom ju vetat innan. Det är bara att sluta avla, ingen tvingar dom.
Tävlingar etc ingår självklart i den samlade bilden när man säljer/köper en häst. Men om hästen visat sig mycket lovande, så borde det snarare höja värdet från självkostnadspriset på 120.000:-. Tycker jag.Men lite tävlingsvana borde ju oxå ingå i hästens utbildning om man vill sälja den som hopphäst och det är något jag tycker ska ingå i den ekonomiska beräkning om det kostar 120 000 för en 5åring. Någon gång måste ju priset börja sjunka oxå om hästen inte varit ute och tävlat (om den ska säljas som tävlingshäst). Är lite trött på alla annonser om dessa lovande 7-10 åringar som aldrig lämnat stallplan typ och ändå kostar sexsiffriga belopp.
Undrar hur många uppfödningar som ger en "jättevinst"? 1-2 per år? Av tusentals...Du har en poäng där angående att det är svårt att sänka "produktionskostnaden" för att föda upp en häst. Man kan ju inte direkt strunta i att ge hästen mat. Men samtidigt får man ju lite accpetera som uppfödare att det inte alltid går att göra någon jättevinst eftersom köparna styr priserna och för dom är det inte alltid intressant hur mkt uppfödaren fått betala.
Vad menar du med "överpriser"?Jag tror att okunskapen i Sverige medför dessa överpriser precis som vissa påstår att kunskapen i andra länder ger lägre priser.
Motsägelsefullt. Antingen går man som uppfödare med vinst (= tar tillräckligt betalt) eller så säljer man till dig med förlust. Vilket menar du?
Varför ska någon sponsra ditt hästägande med flera tiotusenlappar?
Ser man till ekonomin, så borde genomsnitts-5-åringen kosta just 120.000:- eftersom det är självkostnadspriset för att ta fram den.
Om din syn på hästaffärer ska gälla, så finns bara ett råd att ge Sveriges hästuppfödare: Lägga ner! Lägg omedelbart ner!! Sluta med er hobbyuppfödning som kostar er stora summor för varje producerad häst och mycket möjligt även ger er problem under många år efteråt.
Därefter blir du och alla andra tvungna att handla där gräset är grönare, men kanske i längden också kostsammare. Där våra lagar inte gäller, oavsett man tänker på djurhållning eller konsumenttrygghet för att ta ett par exempel.
LIA