Christel Behrmann: ”Hästar har det betydligt bättre än förr”

Ridsports krönikör Christel Behrmann tänker tillbaka på 60-talet, då hon började rida och villkoren för hästarna och sporten var helt annorlunda än nu. Slutsatsen blir att det är bättre numera, men att mycket faktiskt kan göras ännu bättre.
 
Jag gillar inte tonen, men i sak har hon faktiskt rätt. Åtminstone vad gäller hagar.

Min barndoms ridskola hade långt in på 2000- talet väldigt få och små hagar.

När vi hade hästen uppstallad (fram till 2005) på ridskolan var hästarna ute i hagen 2-3 timmar per dag.

95% av ridskolans hästar/ponnier stod i spilta.

Idag är alla spiltor bortbyggda och alla hästar har en egen hage. Många delar dessutom hage.

Alla ponnyer går i en stor hage tillsammans vilket minskat oron och bråken på lektionerna betydligt. Hästarna vet sin rangordning.

Det hon INTE tar upp är bett, nosgrimmor, inspänningstyglar och hästens form.

Här har det tyvärr blivit värre, åtminstone generellt (undantag finns givetvis).

På ”min” ridskola gick ALLA hästar på vanligt tränsbett (vanligtvis tjocka tvådelade bett, några på tredelade). Hjälptyglar och sporrar användes ALDRIG. Möjligen i träningsgrupperna fick några få ha sporrar. Någon privathäst reds med gramantyglar. Inga ridskolehästar fick någonsin ha hjälptyglar. Några få (typ en) hade martingal).

Angående att lära sig sadla och tränsa känner jag inte alls igen mig i vad hon skriver. När jag började rida (90- tal i och för sig) fick vi göra iordning och sadla hästarna själva. I början självklart med ridlärarens hjälp. Hästarna var aldrig färdiga när vi kom (om de inte gick lektionen innan). Vi fick mycket noga lära oss att det verkligen ska vara två fingrar mellan nosrygg och nosgrimma. Detta kollades noga innan varje lektion.

Jag fick en chock när jag flyttade ner till Skåne och gick förbi den lokala ridskolan. ALLA hästarna hade gummiband som drogs åt rätt så ordentligt. Många gick på olika typer av hävstångsbett. Få med tränsbett.

Visst, de fick gå i hagen. Några själv, men de flesta hade faktiskt kompis. Men deras blick på lektionen, den var helt död och avstängd. De gick ihoptryckta med lång rygg och bakbenen bakom sig. ”Min” ridskola lärde ut betydligt bättre ridning på 90- talet än ridskolan i Skåne på 2010- talet.
 
På min första ridskola på 70-talet gick inte hästarna i hage alls. De stod o sina spiltor, gick lektion i ridhuset och så var det uteritt på söndagar. I hage gick de på sommarbetet.
Så var det tyvärr även på ”min” ridskola tidigare. Först byggdes två små hagar (till ca 30 hästar. Sedan 2 till. När jag började rida på 90- talet fanns det 6 hagar. Sedan byggdes det några till i början av 2000- talet. Alla små och alla (utom ponnyerna) gick 1 och 1.
 
Så var det tyvärr även på ”min” ridskola tidigare. Först byggdes två små hagar (till ca 30 hästar. Sedan 2 till. När jag började rida på 90- talet fanns det 6 hagar. Sedan byggdes det några till i början av 2000- talet. Alla små och alla (utom ponnyerna) gick 1 och 1.
Så i det fallet har det blivit oändligt mycket bättre!
 
Så i det fallet har det blivit oändligt mycket bättre!
Det håller jag verkligen med om.

Däremot har ridningen blivit sämre är min erfarenhet. Inte överallt (som tur är).

Men vi lärde oss bra ridning på ”min” ridskola. Ridning som jag än idag har nytta av och tycker än idag att grundidén är bra. Enkel utrustning, tränsbett, inga hjälptyglar och inga sporrar.
 
Min barn- och ungdoms ridskolor hade heldagshagvistelser till alla lektionshästar, uteritter och lektioner både utomhus och i ridhus samt teorilektioner. Vet inte om jag tycker det blivit så mycket bättre nu?
 

Liknande trådar

Juridik & Ekonomi Anonymt nick. Väldigt långt inlägg, då jag delvis behövde skriva ner mina tankar för mig själv också ;) Jag är i 30-års ålder och lever...
2 3
Svar
49
· Visningar
4 805
Hästmänniskan Tycker många fina exempel kommer upp i diskussioner kring hästvälfärd. Tex på saker som bara "ingick" i ens hästhantering förr som man...
2
Svar
36
· Visningar
4 129
Hästhantering Detta är en ganska lång historia och jag kan ha svårt för att vara kort och koncist. 2022 blev mitt halvblod ensam och behövde...
3 4 5
Svar
99
· Visningar
14 867
Senast: Juli0a
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag har funderat en hel del kring hur livet förändras, i bland relativt förutsägbart, och i bland åt helt oväntade håll. Jag förstår att...
6 7 8
Svar
151
· Visningar
19 030
Senast: MML
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Kimblehook
  • Dressyrsnack 17
  • Födda -21

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp