Sv: borttagning av avelsvärderingstvång - sammanslagen tråd
poloplayer skrev:
Snicksnack, jag missförstår inte alls, ASRP har monopol med Jordbruksverkets goda minne, men tack ock lov är den tiden snart över, och det lär väl bli ett pinsamt uppvaknande för vissa.
När avelsvärderingens ledamöter får 2 böcker om ridponnyavel att studera, förstår jag att resultatet blir som det blir.
ASRP har monopol på "sin" grundstambok och det av Jordbruksverket som i sin tur följer EU direktiv på detta område. Vilket betyder att ASRP är en moderstambok för Svensk ridponny.
I Sverige finns ytterligare en ridponnystambok som har monopol på "sin" ridponnystambok, brittisk ridponny.
Brittisl ridponny är en dotterförening till British ridingpony.
Som dotterförening följer Brittisk ridponny sin moderstambok.
Det finns inget EU direktiv som upphäver avelsföreningarnas suveränitet vad det gäller stamboken, tvärtom har den förstärkts.
Sveriges EU anpassning innebär inte fritt övelöpning mellan dessa två stamböcker i Sverige, som du själv tidigare skrev kan inte ALLA svenska ridponnyhingstar lämna avkommor till Brittisk ridponny--utan gör dom det kan dom hamna i register om inte avkommorna uppfyller Brittisk ridponnys regler för införande i grundstambok.
Motsatta förhållande gäller också, alla Brittiska stambokförda ridponnyhingstar kan INTE lämna avkommor till Svensk ridponnystambok, utan kan hamna i register om dom inte uppfyller krav för införande i grundstambok.
Så här fungerar det i alla andra EU länder också, avkommor efter andra ridponnystamböckers hingstar kan bara lämna avkommor till andra ridponnystamböcker grundstambok om avkommorna uppfyller krav för införande i grundstambok.
Av denna anledning åker såväl ridponnyhingstar som halvblodshingstar till varandras premieringar och dels visar upp sig och avelsvärderas--motsvarar dom den avelsföreningens krav så "erkänns" dom för även den stamboken--motsvarar dom inte, ja då beskrivs dom under namnet EU hingstar och avkommorna hamnar inte i grundstamboken utan i register avd II, P/B eller något liknande.
Hingstars status är mer komplicerat än att dom bara är godkända som treåringar, gått bruksprov och införts i stamboken. --detta förfarande garanterar INTE hingstens livslång betäckningsrätt.
Avelsvärdering av hingstar fortsätter hela livet och dom tilldelas värdebokstäver och andra epitet.
En Svensk halvblodshingst för att ta ett exempel kan efter en tid i avel tilldelas ett C som avelsvärdeklass och får inte längre verka i avel.
En sådan hingst har då inte med automatik berättigande att istället i kraft av sina ungdomsmeriter lämna avkommor till andra halvblodsstamböcker.
Så är det överlag med stambokshingstar dom har inte livslång betäckningsrätt utan kan synas i sömmarna kontinueligt.
Så kan då hända och händer hela tiden att en ridponnyhingst/halvblodshingst som är godkänd som ftre/yraåring i annan avelsförening kommer till Sverige/Holland/Danbmark och vill verka i Svensk/Holländsk/Danmark ridponnyavel.
Hingsten bedöms då här han avelsvärderas för en annan avelsförening inte enbart på hans tre och fyraåringsmeriter utan även utifrån den ålder han är nu.
Hur ser han ut, vad gjorde han som ung, hur mycket har han betäckt, hur blev avkommorna, har han om han har få avkommor istället använnt sin tid i sporten osv.
En sådan bedömning kan sluta med att han inte motsvarar kraven för en hingst i avel i den föreningen, men samma kan gälla för honom om han skulle varit kvar i sin hemmaavelsförening-vid vissa åldrar och efter viss tid i avel kan hingsten bedömas att inte längre ha något avelsvärde(egentligen aldrig har haft).
När det kommer till Sverige attraktiva hingstar som har haft ett högt avelsvärde i sina hemmaavelsföreningar--då har dom inte några problem att bli erkända för Svensk avel och stoägarna blir glada och kastar sig på dem.
Men när det kommer redan utsorterade hingstar antingen formellt av avelsföreningarna eller av stoägarna (inga betäckningar), då blir det oftast problem när dom söker inträde som hingst i Sverige. Anledningen är förstås att dom inte har tillräckligt med meriter för att klara en prövning vid den ålder de är nu.
Komplicerat är det och inte så entydigt som många tror.
Beträffand ASRP´s avelsvärderingsnämnd så är din beskrivning "historia" och även en historieförvanskning.
peråke