borttagning av avelsvärderingstvång - sammanslagen tråd

  • Avel
  • Trådstartare Trådstartare Magnus_J
  • Startdatum Startdatum
Sv: Stängd tråd?

Informationen kommer från jordbruksverket! F.o.m 1dec försvinner avelsvärderingstvånget! Detta är mkt posetivt för alla som har hingstar redan avelsvärderade i annat EU land, man behöver inte nu göra om bruksprov o avelsvärdering bara för att hingste är i sverige.
Därimot tycker jag att alla hingstar bör avelsvärderas någon stans!
 
Sv: Statligt krav på avelsvärdering kan komma att tas bort

Avelsvärderingen är avskaffad nu det träder i kraft under hösten, man behöver inte avelsvärdera hingstar som redan är godkända i annat EU land längre
 
Sv: Statligt krav på avelsvärdering kan komma att tas bort

RebeckaKihlberg skrev:
Usch ja, vi får väl se vad det leder och hoppas att folk tänker länge än näsan räcker så vi får bevara den kvalitén vi har på våra shetlandsponnyer!
Jag är inte ett dugg insatt i shetlandsavel , men undrar bara hur står sig dom svenska shetlandsponnierna vid internationella utställningar? Om nu svenska systemet med obligatorisk avelsvärdering är så bra bör väl dom *svenska* shetland vara mkt framgångsrika och hålla högsta kvalitet och vinna det mesta? (rätta mig gärna om jag har fel)
 
Sv: Statligt krav på avelsvärdering kan komma att tas bort

Svenska shetlandsponnyer står sig väldigt bra. Om man ser till resultaten på de internationella utställningarna har det gått bra för svenska shetlandsponnyer. I Danmark (2000) vann svenske Capone Fire "allt", flera andra svenskar höll sig framme, i Norge (2002) vann flera svenska ponnyer sina klasser och championat, både på mini och standard sidan. 2004 var utställningen i Belgien, inga svenska deltagare.

Så visst duger de svenska, dessutom exporteras ju ganska mycket shetland till främst Norge och Danmark där man kan följa deras resultat.

Nästa internationella utställning är f ö i Sverige och Halmstad nästa år.
 
Sv: Statligt krav på avelsvärdering kan komma att tas bort

Ska väl tillägga att allt svenskt inte är bra och att t ex Holland ligger en bra bit före oss kvalitetsmässigt. En annan fördel i Holland är att ponnyerna matchas och visas av riktigt duktiga människor medan det här oftast är "vanliga" människor som tycker att det kan vara kul att visa sin ponny på utställning. De får kanske med andra ord inte riktigt samma chans.
 
Sv: Stängd tråd?

OM nu avelsvärderingstvånget kommer att försvinna, vilken roll kommer SH att spela i fortsättningen? Man kan väl rimligtvis inte begära in stoavgifter från hingstägare om hingsten ej behöver visas i SH's regi? Nån som vet något?
 
Sv: Stängd tråd?

Men hur blir det då med avkommeregistreringen ? Skall avkommerna registreras i det förbund/land hingsten är godkänd eller blir det automatiskt så att man har rätt att registrera dem här (som fullvärdigt godkänd stamtavla) eller kommer avelsförbunden fortfarande inte se dessa hingstar som gdk hingstar ?
Har påbörjat disskutionerna om att lillkillen skall ner till Tyskland och göra 70 dagars prov där nere så detta påverkar ju klart vilket beslut vi fattar.
Så vad gäller egentligen om han blir gdk i Tyskland och vi använder honom till avel här i Sverige går det då att regga avkommerna med gröna papper i Asvh här eller måste de då först reggas i Tyskland ?
 
Sv: Stängd tråd?

Bra fråga. Antar att det är upp till ASVH att sätta nya regler nu när förutsättningarna har ändrats? Förmodligen blir det så att han _får_ betäcka i Sverige (fast det borde han ju få ändå förresten :confused: ) men avkommorna får inte gröna papper. Tror jag.
 
Sv: Stängd tråd?

Jo men logiskt så är han då godkänd i en stambok som är godkänd av Asvh, registrerar man fölen i Tyskland så är de berättigade till gröna papper om man sedan gör en registrering i Sverige (precis som en import automatiskt får gröna papper om den är efter gdk hingst i en av deras godkända stamböcker). Snackar man om att ta bort avelsvärderingen för importsemin så har man ju där exakt samma senario.
Tycker det är så mkt dubbelmoral i deras nuvarande regler att de har bestämt att de godkänner en viss stambok (stamma som att de litar på att det förbundet har samma standard som de själva) ta in ett avelssto registrerad i det förbundet är helt ok och den får direkt gröna papper, men vill man seminera med en av det förbundets hingstar då skall hingsten avelsvärderas först annars får inte avkomman gröna papper, dock kör du ner stoet till hingsten så blir den en moderlivsimport och iom att hingsten är gdk i det förbundet så blir det automatiskt gröna papper eller om man just först reggar i det förbundet för att sedan göra en tilläggs registrering i sverige dåå blir det också gröna papper, var finns logiken avseende samma avkomma så kan du alltså i 3 fall av 4 få gröna papper men inte i 1 av fallen. Den får alltså komma in i sverige antingen som född eller moderlivsimport eller pappersvägen (dubbelreg) då är allt ok och den får gröna papper men den får inte bli till här (eller rättare sagt den får inte reggas här direkt om den blivit till här (men har den blivit till utanför gränsen så är det ok) Det är för fasiken samma häst. Snacka om handelshinder om det är det som skall bort.

Ja med de nya reglerna så är han i alla fall lovlig för alla ston nästa säsong sedan skall man bara få rätt på det där med att få rätt papper på avkommorna.
 
Sv: Stängd tråd?

gylle skrev:
Men hur blir det då med avkommeregistreringen ? Skall avkommerna registreras i det förbund/land hingsten är godkänd eller blir det automatiskt så att man har rätt att registrera dem här (som fullvärdigt godkänd stamtavla) eller kommer avelsförbunden fortfarande inte se dessa hingstar som gdk hingstar ?
Har påbörjat disskutionerna om att lillkillen skall ner till Tyskland och göra 70 dagars prov där nere så detta påverkar ju klart vilket beslut vi fattar.
Så vad gäller egentligen om han blir gdk i Tyskland och vi använder honom till avel här i Sverige går det då att regga avkommerna med gröna papper i Asvh här eller måste de då först reggas i Tyskland ?

Tittar man på hur Danmark som ivarjefall själva tycker att dom har EU anpassat sig så accepterar dom inte alla hingstar som är godkända i alla erkända avelsföreningar.

Dom fortsätter som vanligt med sina avelsvärderingar bruksprov och rasvisa krav--vissa stambokförs och andra inte.

Importhingstar måste visas och uppfylla Danska rasvisa krav, dom som blir godkända får lösa Dansk hingstlic. och får verka jämsides med deras egna godkända hingstar.

Seminimport/moderlivsimport från andra av EU erkända avelsföreningar, måste hingsten först ansökas om att få använda--sedan avelsvärdering pappersvägen om hingsten blir godkänd att användas till ansökarenas egna ston.
Det finns då gränser satta för avelsföreningar i Tyskland Holland osv.., med ett viss minimikrav på bruksprovsresultat.
Dom som blir godkända, får avkommorna med DANSKA stambokförda ston "gröna papper".

Sådana här regler hjar Dansk halvblod och ridponny, raser med moderföreningar följer sin moderföreninghskrav.

urklipp från DSP.
REGLER FOR BRUG AF EU-HINGSTE

For hoppe ejere er der mulighed for at bruge udenlandske hingste til forbedring af egen avl. Derfor kan der godkendes hingste fra sidestillede avlsforbund i EU.

Hingstene skal overholde kvalitetskravene for at afkommet kan blive registeret i Dansk Sports Ponyavl og få samme muligheder, som andre føl avlet i Dansk Sports Ponyavls regi. Det er stadig en forudsætning, at hoppen er kåret i Dansk Sports Ponyavl.

Den enkelte hoppeejer kan ansøge avlsledelsen om brug af en såkaldt EU-hingst, hvis nedenstående krav er opfyldt. Ved godkendelse af hingsten kan afkommet registreres, brændemærkes med Dansk Sports Ponyavls logo, kåres og indføres i stambogens hovedafsnit, samt have adgang til følskue, Championat og lign., og således have samme muligheder som andre føl avlet i Dansk Sports Ponyavls regi.

Ved registrering af føllet følges reglerne herfor fastsat af Landsudvalget for Heste, bl.a. kan der kræves faderskabskontrol, dvs. DNA af faderhingst, moderhoppe og føl.



Ansøgningen skal indsendes inden bedækningen af hoppen.

Ansøger skal selv kunne dokumentere for de omtalte krav samt Landsudvalgets krav om oprettelse af hingsten i 4 led.


KVALITETSKRAV FOR HINGSTENS AVLSVÆRDI:


I Tyskland:
Unge hingste skal være præmieret med et gennemsnit på 7,5 point. Det vil sige at man lægger eksteriør og materialeprøven sammen og gennemsnittet skal være på 7,5 point. Dette gælder for Hannover og Neumünster. Da der ikke er eksteriør-karakter i Weser-Ems, Rheinland og Westfalen, skal der forelægge et bevis på at hingsten er præmieret.



For hingste der ikke har gået en materialeprøve, men i stedet har gået championater, skal de være mellem de 3 bedste i sit forbund eller være placeret ved Bundes championatet A- finale eller have placering i internationale konkurrencer på S-niveau.



I Holland:
Welsh Sec. K. er en meget spinkel avl med få blodlinier. Derfor er det vigtig at der kun bruges de bedste hingste. Der kan bruges hingste der har været årets hingst eller materialeprøve vinder. Ellers skal hingsten være præmieret i avl, ridning eller eksteriør. Desuden kan hingste der har placering i internationale konkurrencer på S-niveau bruges.



I Sverige: Hingsten skal være præmieret, samt have aflagt bestået materialeprøve. Det er også tilladt at bruge hingste der har placering på internationale konkurrencer på S-niveau.

I andre lande og forbund:
Hingstenes avlsværdi skal kunne dokumenteres at være på samme niveau som ovennævnte.

Dansk Sports Ponyavls Avlsledelses vil holde sig opdateret med udviklingen i de forskellige lande og forbund omkring deres kåringssystemer.






urklipp Dansk Halvblod
Stk. 9: Avlsledelsen kan endvidere, efter ansøgning fra en hoppeejere til en
konkret hoppe uden normal kåringsprocedure og uden besigtigelse,
godkende en udenlandsk hingst, kåret i et af Dansk Varmblod anerkendt
avlsforbund. Disse hingste skal opfylde fastsatte minimumskrav defineret af
avlsledelsen. Til dækning af administrative udgifter betales et gebyr pr.
hoppe, jvf. '
15. Ansøgning skal ske inden hoppen insemineres eller senest
inden udgangen af året.

peråke
 
Sv: Stängd tråd?

gylle skrev:
Ja med de nya reglerna så är han i alla fall lovlig för alla ston nästa säsong sedan skall man bara få rätt på det där med att få rätt papper på avkommorna.

Ha inte för stora förväntningar, jag tror att Sverige kommer att reglera ungefär som danmark.

Vilket betyder att Svenskregistrerade ston som vill använda hingstar godkända i erkända systerföreningar oavsett om det är att stoet som åker till hingsten eller sperman till stoet--måste först få hingsten avelsvärderad och godkänd av ASVH,ASRP--för att avkomman skall registreras med gröna papper.

Syftet med att reglera moderlivsimporter är för att man inte som i dag skall kunna kringå systemet med användande av sk. gränshingstar.

Gränshingstar är stambokförda importhingstar som är Svenskägda, visade på Svensk avelsvärdering och kasserade.
Higstarna stannar i Sverige, betäcker ston på sin hemaavelsförenings språngsedlar--stoägarna registrerar avkommorna med "gröna" papper.

Antingen väljer man att regiostrera i hingstens avelsförening och "importerar fölet".
Eller att man vid registrering uppger att stoet åkt till hingstens hemmaförenig och avkomman registreras i Sverige med gröna papper.

I Danmark går det inte, utom förstås om det är ett utlandsregistrerat sto som är köpt dräktig. När man registrerar en sådan avkomma måste köpehandling finnas på att man köpt stoet under dräktigheten.

peråke
 
Sv: Stängd tråd?

Den info du skriver ang moderlivsimp gäller inte dansk varmblod utan endast ponny. I DV är det precis som i Sverige tillåtet att ta stoet utomlands och betäcka det för att sedan ta in ungarna som moderlivsimport. Mkt vanligt nere i Södra delarna På Jylland att göra så. Uppfödarna till min hingst har bla använt mkt holsteinerhingstar (och då kört ner stona till Holstein) fram till ifjor reggade de dem alltid i DV nu har de dock vänt och visat sina ston i Holstein och reggar numer alla i Holstein men detta är inte pga att det inte är lagligt i Danmark längre utan endast pga den ekonomiska biten att en holsteinerreggad häst har ett större värde än en DV ute på marknaden.
 
Sv: Stängd tråd?

gylle skrev:
Den info du skriver ang moderlivsimp gäller inte dansk varmblod utan endast ponny. I DV är det precis som i Sverige tillåtet att ta stoet utomlands och betäcka det för att sedan ta in ungarna som moderlivsimport. Mkt vanligt nere i Södra delarna På Jylland att göra så. Uppfödarna till min hingst har bla använt mkt holsteinerhingstar (och då kört ner stona till Holstein) fram till ifjor reggade de dem alltid i DV nu har de dock vänt och visat sina ston i Holstein och reggar numer alla i Holstein men detta är inte pga att det inte är lagligt i Danmark längre utan endast pga den ekonomiska biten att en holsteinerreggad häst har ett större värde än en DV ute på marknaden.

En ansökan kostar 200 kr och är en formsak om hingsten motsvarar vad man godtar.
peråke
 
Sv: Stängd tråd?

Dom ursvenska raserna, såsom halvblod, russ, ardenner, nordsvensk, svensk ridponny (hur ursvensk är en 14årig ras med utländska hingstar men det är en annan sak) får ju ha kvar sina krav på avelsvärdering och så vidare, övriga raser ska ju följa sin moderförenings regler, så vet inte om det är så mkt att förfasa sig över att vi ska liksom andra EU-länder följa gemensamma regler. Vi har ju faktiskt i ett demokratiskt val bestämt att vi ska vara medlemmar i EU och därmed följa EU-rätt. Visst lär det väl ploppa upp en och annan *EU*-hingst till avel, men inom halvblod lär väl väldigt få använda en sån hingst då fölmönstring/3årstest/kvalitetstävlan är så populärt.
Men frågan var egentligen:kommer SH att kunna kräva stoavgifter i framtiden på EU-hingstar och enbart veterinärundersökta hingstar??
 
Sv: Stängd tråd?

poloplayer skrev:
:kommer SH att kunna kräva stoavgifter i framtiden på EU-hingstar och enbart veterinärundersökta hingstar??

Jordbruksverket har i ett medelande skrivit. 20050725

Avisering om eventuell ändring i Statens Jordbruksverks föreskruifter SJVF 1994:82 om hästdjur som används till avel och identifiering av hästdju.

Där det då bla står att avelsvärderingstvånget skall tas bort.

Men det står även att krav på hästpass, krav på uppgiftslämnande om antal betäckningar och födda föl fortfarande kommer att finnas kvar i föreskriften.

Det betyder att språngrullehanteringen kvarstår, och alla hingstar behöver därmed vara reg/lic för att få tillgånf till språngrulle och betäckningsrapporter.

Någon måste vara huvudman för detta och huruvida det blir SH, djurskyddsmyndighet eller SJV är det ingen som vet.

Så svaret är att "någon" kommer att uppbära en avgift för ALLA hingstar i avel--kanske den byter namn från stoavgift, till något annat ???

Praktiskt för hingstägarna har det varit att avgiften heter "stoavgift", eftersom då hingstägaren kunnat sätta upp den direkt på räkningen till stoägaren och hingstägaren själv har sluppit att betala den administration hingsten betäckningar/avkommor kostat systemet.
peråke
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Stängd tråd?

Donauschwalbe skrev:
Försäkte svara på det där om avelsvärderingstvånget men det gick inte för tråden var stängd? Saken är den att det är redan klart att tvånget tas bort från och med december i år!
Det finns YTTERLIGARE en tråd om detta, utöver den som jag just nu har slagit ihop den här tråden med. Det räcker med EN tråd i varje ämne.. ;) (till alla)
 
Sv: Stängd tråd?

gylle skrev:
I DV är det precis som i Sverige tillåtet att ta stoet utomlands och betäcka det för att sedan ta in ungarna som moderlivsimport. Mkt vanligt nere i Södra delarna På Jylland att göra så. Uppfödarna till min hingst har bla använt mkt holsteinerhingstar (och då kört ner stona till Holstein) fram till ifjor reggade de dem alltid i DV nu har de dock vänt och visat sina ston i Holstein och reggar numer alla i Holstein men detta är inte pga att det inte är lagligt i Danmark längre utan endast pga den ekonomiska biten att en holsteinerreggad häst har ett större värde än en DV ute på marknaden.

I DV krävs det att den utländska hingsten först är godkänd pappersvägen:

Ansøgning om brug af hingst

For hoppeejere er der mulighed for at bruge udenlandske hingste til forbedring af egen avl. Derfor er der i Dansk Varmblods hingstkåringsregler indført, at hingste, der ikke er avlsgodkendte af Dansk Varmblod, med godkendt af et tilsvarende officielt ankerkendt ridehesteavlsforbund i EU, kan anvendes til avl i Dansk Varmblod.
Hingstene skal selvfølgelig overholde nogle kvalitetskrav for at afkommet kan få samme muligheder som andre føl avlet i Dansk Varmblods regi. Det er stadig en forudsætning, at hoppen er kåret i Dansk Varmblod.

Ved registrering af føllet følges reglerne der er fastsat af Landsudvalget for heste.

OBS! Ansøgning skal indsendes inden bedækning. Link til ansøgningsblanket og yderligere informationer



Undgå problemer med registrering af føl

Hoppeejerne skal være påpasselige ved valg af hingst, så der ikke opstår problemer med registrering af føl til næste år. Så husk derfor at tjekke følgende:

1. At hingsten står på Dansk Varmblods hingsteliste 2004
2. Såfremt der ønskes anvendt en hingst, der ikke står på Dansk Varmblods hingsteliste, skal der søges om brug af hingsten, inden hoppen bedækkes
3. At inseminering skal foretages af godkendte inseminører eller dyrlæger.
4. At sædtapning og forsendelse kun må ske på stationer, som er autoriseret af Landscentret | Heste.

Er ovenstående forhold ikke inden for de af Dansk Varmblod og Landsudvalget for Heste fastsatte regler, kan der ikke påregnes registrering af føllet. Husk at reglerne udelukkende er etableret for at støtte den organiserede avl og den enkelte avler. Er du i tvivl så spørg, og hellere en gang for meget.

peråke
 

Liknande trådar

M
  • Låst
Western Fortsatt godkännande för Swedish Paint Horse Association, SPHA I beslut av den 28 september har Jordbruksverket nu godkänt SPHA:s...
3 4 5
Svar
86
· Visningar
6 791
Avel In i det sista verkade det oklart, men fr o m igår, 1 december, har alltså statens krav på avelsvärdering för hingstar som används i...
Svar
10
· Visningar
981
Senast: peråke
·
A
Islandshäst Jag har tagit mig friheten och lånat Sambaengis citat från en annan tråd för detta med hur allt kommer att fungera med registreringar...
2
Svar
21
· Visningar
2 619
Senast: Kick
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Tångbett dåligt?
  • Målbilder för trubbnosar.
  • Uppdateringstråd 30

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp