Sv: blötlägga hö
Nej, hade inte sockeranalys då, men har det nu eftersom Eurofins numera inkluderar det i sin "vanliga" analys. I år ligger sockerhalten på lite drygt 12 %, vilket ju egentligen är för högt för en ev. IR-häst.
Men hur menar du att jag skulle ta reda på det? Jag hade gärna också sluppit blötlägga, för mitt i vintern är det inte alltid så kul, men jag kan ju inte börja utsätta henne för allt större sockermängder och se vid vilken nivå hon får fång igen.
Ja, det hade självklart varit idealiskt. Men praktiskt sett fortsätter jag att blötlägga mitt hö och ge henne Happy Hoof som jag "alltid" gör, för jag vet verkligen inte hur jag ska ta reda på vilket det är som fungerar, utan att utsätta min lilla häst för risken att bli sjuk igen.
Jag antar att du har ett annat höparti nu än för tre år sedan? Har du sockeranalyser på ditt hö för tre år sedan samt även nu?
Nej, hade inte sockeranalys då, men har det nu eftersom Eurofins numera inkluderar det i sin "vanliga" analys. I år ligger sockerhalten på lite drygt 12 %, vilket ju egentligen är för högt för en ev. IR-häst.
Vet du hur stor effekt blötläggningen har? Det vore intressant, för forsknings skull också, att veta vilka sockervärden din häst tål, vilken belastning hennes kropp orkar med och hur mycket foder (socker) hon kan äta utan att bli sjuk.
Men hur menar du att jag skulle ta reda på det? Jag hade gärna också sluppit blötlägga, för mitt i vintern är det inte alltid så kul, men jag kan ju inte börja utsätta henne för allt större sockermängder och se vid vilken nivå hon får fång igen.
Är det sockret som är största boven, eller hjälper tillskottet mer än vad blötläggningen gör? Det vore bra om man vet vad som gör vad.
Ja, det hade självklart varit idealiskt. Men praktiskt sett fortsätter jag att blötlägga mitt hö och ge henne Happy Hoof som jag "alltid" gör, för jag vet verkligen inte hur jag ska ta reda på vilket det är som fungerar, utan att utsätta min lilla häst för risken att bli sjuk igen.