Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
En fråga: Varför ska du blötlägga höet? Om det är för att reducera socker i det, så var jag igår på en foderföreläsning och då behövs 17 liter vatten per kilo hö och det ska ligga i blöt i 16 timmar. Då kan man minska sockerhalten 20-25%. Inte särdeles mycket alltså, om det är av den anledningen man blötlägger. Det är heller inte klarlagt vilka sockerarter man drar ur höet.
Jag fyllde ett hönät och sänkte ner det i en balja med vatten. Vattnet täckte hö't, på med en tyngd (dunk eller hink med vatten tex) som håller nere hö't. Där fick det ligga i 30 min - en timme minst.
Vattnet är brunt när du tar upp hö't!
Blötläggning medför också att man riskerar laka ur vitaminer, mineraler och protein
Foderrådgivare och veterinärer pratade om att istället blanda upp höet med halm, som alternativ till blötläggning.