Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det jag inte riktigt tycker om är att älgen är skjuten med blykula och att det finns risk för blyrester i köttet.
Livsmedelsverket har vid några tillfällen tagit prov och resultatet visar att åtminstone viltfärsen kan innehålla ammunitionsbly.Den risken är så gott som obefintlig, skottområdet (strax bakom bog) putsas ju bort ordentligt eftersom köttet pga anslagsenergin är som blodig köttmos.
Tillägg; souvas är ju ingen specifik köttdetalj, så att svara det på frågan vilken del som är mest prisvärd är ju ett god dag yxskaft-svar.
Som andra redan skrivit, så beror det en hel del på vad köttet ska användas till, vilken del som är mest prisvärd.
Dels slarvas det nog en hel del plus att blyet ofta fragmenteras vid en träff av ben och delar av kulan går ut i kroppen på djuret.Tänker också att de inte borde vara nån fara att den är skjuten med blykula, det är väl de vanligaste? De kött som blir förstört av skotthålet skärs väl bort vid styckningen.
Så vidare du inte enbart tänker äta älgkött varje dag i resten av ditt liv så är riskerna ändå väldigt små att du skulle få problem. Självklart ska man vara försiktig och längre tillbaka var man nog mindre noggrann men idag är de flesta extremt medvetna om både bly och hygien.Dels slarvas det nog en hel del plus att blyet ofta fragmenteras vid en träff av ben och delar av kulan går ut i kroppen på djuret.
Det har blivit bättre men även i den senaste undersökningen Livsmedelsverket gjorde hittade man spår av ammunitionsbly i var tredje prov av älg- och vildsvinsfärs, alla var visserligen inte över gränsvärdet men några innehöll ganska mycket bly (som mest hela 560 ggr gränsvärdet).Så vidare du inte enbart tänker äta älgkött varje dag i resten av ditt liv så är riskerna ändå väldigt små att du skulle få problem. Självklart ska man vara försiktig och längre tillbaka var man nog mindre noggrann men idag är de flesta extremt medvetna om både bly och hygien.
Skulle nog säga att ingen del är prisvärd. Då får den va väldigt liten, väl saltad och hårt röktVilken del av renen är godast och mest prisvärd?
Rökt renbog är ju jättegott!Hela renen smakar ren och är inte god nånstans.
Vilken del av renen är godast och mest prisvärd?
Mina vänner som är renskötare äter bara de renar de utfodrat i många veckor, och sedan lugnt och stilla skjutit med samma vapen som dom jagar älg med.
De undviker att äta de renar som sprungit i hela dagar innan de stressade som f**n skjuts med bult....
De köttet är de folk dyrbetalar för.
Själv fixar jag inte lukten av ren.... Håller mej till älg.
* Jenny *
Har hört att köttet smakar sämre om djuret varit stressat innan. Vet dock inte om det stämmer, har aldrig dyrbetalat![]()
I 1800-talets England misshandlades ibland djur för att ge en "viltsmak" till köttet innan avlivning.Har hört att köttet smakar sämre om djuret varit stressat innan. Vet dock inte om det stämmer, har aldrig dyrbetalat![]()
Har du någon källa på det? Inte för att jag finner det särdeles otroligt, men är intresserad av att läsa mer om fenomenetI 1800-talets England misshandlades ibland djur för att ge en "viltsmak" till köttet innan avlivning.![]()
Jag kommer tyvärr inte ihåg var jag läste det nu men blev lite chockad över djurhanteringen över lag innan de fick sin första djurskyddslag och det stora matfusket.Har du någon källa på det? Inte för att jag finner det särdeles otroligt, men är intresserad av att läsa mer om fenomenet![]()
Ja, matfusket har jag också läst om! Allt från fejkade hallonkärnor i sylten till lite mer dödliga saker. Men, trillar du över källan igen får du gärna PMa denJag kommer tyvärr inte ihåg var jag läste det nu men blev lite chockad över djurhanteringen över lag innan de fick sin första djurskyddslag och det stora matfusket.
Absolut, snöar in igen på The Supersizers på YT just nu i jakten på det och har hunnit läsa hur djur behandlades när de ansågs varken ha känslor eller själ.Ja, matfusket har jag också läst om! Allt från fejkade hallonkärnor i sylten till lite mer dödliga saker. Men, trillar du över källan igen får du gärna PMa den![]()