Sv: Behövs det en ledare?
Det finns ju hur många "hästmänniskor" som helst som tjänar otroliga pengar på nh-kurser, ledarskaps-kurser osv. Men behöver man verkligen vara ledare för sin häst? Vem påstår det?
Varför har det blivit mode?
Varför skulle det ha blivit "mode"? Det är hästens naturliga beteende.
[/QUOTE]Personligen tror jag att vi missbrukar ordet ledare.[/QUOTE]
Ja det gör "vi". Inte alla men många.
Ordet ledare är att inge trygghet för hästen. Dvs att hästen litar på att du i slutändan är klokast när ni kommer till en diskussion.
Att vara ledare över sin häst är inte att bestraffa den utan att inge trygghet och hjälpa den att förstå vad som är ok att göra och vad som inte är ok.
Sett många fall då detta missbrukas och man blir arg på hästen för att den inte gör som vi vill att den ska göra. Arg är något en ledare ALDRIG blir. För då mister man rollen som ledare.
[/QUOTE]Jag har försökt hitta lite forskning på området och en forskare/etolog som jag läst om/läst rapporter är av Andrew McLean som förutom är forskare också har tävlat svår klass i de tre stora riddiciplinerna. Han anser att ledarskap inte finns i hästarnas värld och att "det handlar inte om att vara hästens ledare utan att lära hästen förstå signalerna du ger". Han anser också, enl hans forskning, att det inte finns en strikt hierarki i en flock och enligt min tolkning då, så kan det ju inte finnas en ledare eftersom hierarkin alltid förändras.[/QUOTE]
Men hur hanteras hästarna egentligen inom de tre stora riddiciplinerna?
Vi säger att det inte förkommer våld mot hästar inom dem men om man tänker efter; hur bestraffar man hästarna när de gör fel? Ber man de snällt- nej, man kanske ger dem ett ryck i tygeln en kraftigare skänkling med sporren eller ryter nej åt dem. Är det så hästar behandlar varandra då?
En sak jag satt och funderade på när jag kollade på olika dressyrtävlingar med bla. anky, andreas, edward mf. var att ALLA hästarna viftade med svansen när de la till sporrarna... Som säkert alla vet betyder detta att hästarna inte är nöjda. Är det då verkligen rätt sätt de använder sporrarna på?
[/QUOTE]Han förkastar även sk join ups, "Vi måste skydda våra hästar, inte bara för fysisk smärta utan även psykiskt lidande - vilket rädsla är!"[/QUOTE]
På vilket sätt anser han/du att hästarna lider under en join-up psykiskt? Är det okunskapen för att han/du inte vet vad det går ut på som framkallar detta obefogade agg?
Och som tidigare nämnt: Är inte fysisk smärta alla de kilon många har i hästens mun vid användning av bl.a. kandar?
Och en stor fråga som ingen verkar ha svar på: Varför har man nosgrimma på hästarna?? För att hästen gapar och NI förlorar ER kontakt med hästens mun? Enda anledningen till att hästen gapar är för att den försöker förmedla någonting, så varför hindra det?
Är det till tryckta hästar som inte vågar fråga eller säga till, vi vill ha?
[/QUOTE]Hästar som vi jagar kommer aldrig att lita på oss helt igen. Rädsla är rädsla och vi skall aldrig spela på rädsla. Leta efter något bättre sätt att lösa dina problem på."
Vi skapar en så dålig relation till hästen genom att jaga den. Du blir den opålitliga partnern i er relation - eftersom du är den som skapar rädslan".[/QUOTE]
Återigen. Vet han/du VERKLIGEN vad en join-up går ut på?
[/QUOTE]Hur ser ni på detta med ledarskap?[/QUOTE]
Det är redan överbevisat att hästar har rangordning i sina flockar och det ser man enkelt om man studerar en flock. Klart att någon är ledare, så är det inom alla däggdjursraser.