Behöver hjälp snarast!!

Sv: Behöver hjälp snarast!!

Usch usch usch... Jag håller tummarna för din pålle, hoppas hon blir bra igen.... :(
 
Sv: Behöver hjälp snarast!!

Fick ett telefonsamtal från veterinären för nån timme sen... Hon va positiv på erlichias... Så nu e de behandlingar som gäller... i 7 dagar...
jag hoppas verkligen hon blir frisk nu......
 
Sv: Behöver hjälp snarast!!

Kelly skrev:
Fick ett telefonsamtal från veterinären för nån timme sen... Hon va positiv på erlichias... Så nu e de behandlingar som gäller... i 7 dagar...
jag hoppas verkligen hon blir frisk nu......

Peppning: Om man får tag i erlichios i akutfasen (vilket de verkar ha gjort med din häst iom att hon strå med hög feber) så bruukar de svara BRA på behandling! Så jag håller tummarna för din!

Min valack gick med obehandlad erlichios läänge, behandlades och kom hems om en helt ny häst (jag valde att behandla på klinik iom riskenf ör att mage-tarm slås ut).

Uppdatera oss gärna!
 
Sv: Behöver hjälp snarast!!

Jo, veterinären sa att hon antagligen fått fästingen för ca 1 vecka sen max 2 veckor.. så de e ju nytt då...
Jag är cokså rädd att tarmfloran ska slås ut i emd hon inte e ritkigt bra i magen redan nu.. så jag håler verkligen stenkoll på detta... Dom kunde ju till å med dö om de hände :crazy:
Men ni som kan något om erlichia.. ja kna ingenting.. kan ni inte berätta lite? Asså, jag har fått för mig att de e en del som inte klarar sig :confused: Sätter sig sjukdommen i huvudet på dom eller hur är det?

Jag uppdaterar med jämna mellanrum...
 
Sv: Behöver hjälp snarast!!

Fästingen i sig är ett mindre problem för djuret, det är de infektioner som fästingen kan vara bärare av som ställer till besvär för både djur och människa. Tyvärr är fästingen här i Skåne, Halland, Blekinge ett stort problem nästintill året om för oss djurägare. Varma och fuktiga vintrar gör att de små krypen överlever det mesta. De trivs i fuktig mark där vegetationen är tät. Tyvärr hittar man dom även på nyklippta gräsmattor...

Många djurägare oroar sig mer för de sjukdomar som fästingarna kan överföra än för själva fästingbettet. Och det är förstås helt naturligt eftersom fästingar är så kallande vektorer för blodburna sjukdomar. En vektor är ett djur som kan överföra en sjukdom från ett djur till ett annat – utan att själv bli sjuk. Över hela världen överför fästingar en rad mycket allvarliga sjukdomar i form av olika virus, bakterier och parasiter. Borrelios uppkommer på grund av en bakterie som heter Borrelia burgdorferi. Borrelia kan drabba både djur och människor, men har ännu ej setts hos katter. Undersökningar visar att var tredje skogsfästing är bärare av borreliabakterien och att en av fem hundar har antikroppar mot borrelia. En del hundar har alltså varit drabbade av borrelia någon gång under sitt liv.

Endast en liten del av de djur som får borrelia utvecklar sjukdomen borrelios. Borrelios visar sig på flera sätt.
Det finns två huvudvarianter: vanlig borrelios och neuroborrelios.

Vanlig borrelios ger symptom som:

• Feber
• Aptitlöshet
• Slöhet
• Svullna lymfkörtlar
• Ledinflammation

Sjukdomsförloppet kan vara antingen akut, kroniskt eller intermitterande
(det innebär att djuret ibland uppvisar symptom, ibland inte). Neuroborrelios drabbar däremot nervsystemet och kan ge förlamning av en eller flera nerver i hjärnan samt smärtor. Diagnosen borrelios kan vara svår att ställa eftersom symptomen ofta är generella och ospecifika.
Blodanalyser kan avslöja om din hund har varit utsatt för borrelia, men kan inte visa om det handlar om en akut infektion. Om veterinären misstänker en borreliainfektion föreslår han eller hon oftast en behandling med bredspektrumantibiotika under en längre tid.

Symtom, som kan ses hos djuret är hälta och ledvärk, neurologiska symtom, hjärtfel, njurfel, feber, upphörd aptit, slöhet, svullna lymfkörtlar.
Ett mycket vanligt symtom hos djur är ett angrepp på njurarna och detta är mycket allvarligt, t.o.m. dödligt. Ansiktsförlamning och strokesymtom kan också uppstå. Det är alltså fråga om en bakteriell sjukdom, som orsakas av bakterien Borrelia burgdorferi och överföringen sker via fästingar. Genom s.k. ELISA-test kan man få reda på om en individ har varit exponerad för smittan.

Behandling mot en borreliainfektion är genom antibiotika och då med penicillin. Borrelia infektionssymtom kan dröja mycket länge efter ett giftigt fästingbett upp till ett par månader, varför många djurägare och även människor inte sätter detta i samband med fästingangreppet. Eftersom människor också kan drabbas av fästingbett och efterföljande sjukdomar är det viktigt att du också skyddar dig själv när du är ute och rastar din hund. För att hindra att fästingarna sätter sig på din hud är det klokt att ha långbyxor på när ni är ute och går. Se till att antingen stoppa ner byxorna i ett par stövlar eller att du har ett par strumpor som du drar över byxkanten. Då kan fästingarna inte ta sig in till huden. Det är alltid bra om undersöker dig själv och dina kläder när ni kommer tillbaka från en promenad. Skulle du ändå få ett fästingbett bör du kontakta läkare – särskilt om huden runt bettet svullnar eller blir irriterad.

Borreliabakterierna finns i fästingens magtarmkanal och de överförs via fästingens saliv, detta sker 1-2 dygn efter att fästingen satt sig fast. Alla fästingar har inte borreliabakterier i sin magtarmkanal, andelen infekterade fästingar varierar beroende på områden i landet. Symtombilden varierar, allt från akut hälta till njurskador och hjärtpåverkan förekommer. Det vanligaste symtomet är dock hälta. Diagnos ställs med hjälp av symtom och blodprov där man letar efter antikroppar.

Ehrlichaorganismen sprids även den via fästingbett,
och här räknar man också med att det tar minst ett dygn från att fästingen satt sig till smitta överförs. Symtom vid infektion kan vara feber, slöhet, dålig aptit och koordinations svårigheter. Diagnosen ställs med hjälp av symtom och blodprov. I ett skede av sjukdomen kan organismen ses i blodet med mikroskop, men även här kan man leta efter antikroppar.

Ett djur som smittats med borrelia och/eller ehrlichia behandlas med antibiotika och blir oftast återställd. En del djur verkar dock inte bli helt friska och måste ibland avlivas. Det bästa sättet att undvika dessa sjukdomar är att skydda djuren mot fästingar. Ett annat sätt är att använda de medicinska preparat som finns, Exspot vet. eller Frontline vet. Båda finns som spot on, det vill säga en pipett som töms på huden på hunden. Exspot är receptbelagt men Frontline säljs receptfritt på apoteket och kan dessutom användas till katt.
Switch on är mycket bra medel för hästar.
 
Sv: Behöver hjälp snarast!!

2hästar som vid olika tillfällen drabbats av erlichia. Den ena blev liggande på betet i ca 1 månad och såg mer död än levande ut (hur kul är det utmed trafikerad Hon kunde knappt gå eller stå - vinglade som om hon varit berusad och kunde därmed inte flyttas. Hovproblem, ledproblem, ont i kroppen - ja det mesta verkade det som. Behnadlades dock inte eftersom hon inte hade feber.
Nr 2 fick vi hem i tid. Vet menade kolik och när det inte var det så var det fång. Först efter en fångbehandling utan resultat fick vi som vi ville och fick igenom ett blodprov - positivt men då var det ju inte lönt att ge penicillin eftersom han var rejält piggare. Båda är i dag ok men det tog lång tid för nr 1 ca 2 år där symptomen kom och gick i olika skov. Nr 2 som hade problem med exem har sedan dess haft mindre excem, men jag ser det inte som en bra behandlingsmetod mot excem ändå. Kvarvarande problem kan vara en viss stelhet någon dag och att hovarna växer så ända in i bombens och då gärna flyter ut men hornet har bra kvalitet!! Stoet nr 1 har också fått tillbaka de problem hon hade när hon kom till oss med hovsprickor som dock inte är mer än ytliga tvärgående.
 
Sv: Behöver hjälp snarast!!

Okej.. Tack för era svar!
Men de e väl bara att hoppas på att de inte blir värre med henne iaf... Det sista ja vill e att hon ska bli så dålig att ja måste ta bort henne :(
 
Sv: Behöver hjälp snarast!!

Uppdaterar!

Nu har hon fått sin tredje spruta mot erlichiosen. Hon är redan mycket bättre! Hon är piggar och har ingen feber! Hoppas verkigen att det håller i sig så här nu :)
Ni som haft hästar med erlichios... Hur lång tid har det tagit för er innan ni kommit tillbaka till normal träning igen?

Kramar!
 
Ett halvår..

tog det för min minishettis att hämta sig helt dvs inte gå vingligt och då fick han ändå medicin i akutfasen han var riktigt dålig och hade 41.9 i feber men han var iaf duktig på att dricka vatten däremot så trodde jag han skulle dö efter första sprutan för då låg han bara och skakade och svettades MASSOR, det var riktigt riktigt otäckt...

Men nu mår min lilla prins bra igen och han får inte gå ut på bete utan swich (eller vad det nu heter). Fästingarna bara älskar hans ljusa päls de andra stora hästarna får vara ifred för fästingarna men de är mörk bruna om det spelar någon roll.
 

Liknande trådar

  • Artikel Artikel
Dagbok Jag har funderat en hel del kring hur livet förändras, i bland relativt förutsägbart, och i bland åt helt oväntade håll. Jag förstår att...
6 7 8
Svar
151
· Visningar
20 240
Senast: MML
·
Tjatter Idag den 20 oktober 1650 har jag Kristina krönts till landets drottning vid kröningsriksdagen i Storkyrkan. Jag har färdats genom...
19 20 21
Svar
416
· Visningar
7 724
Senast: Gabby_Ossi
·
Småbarn Vi har sökt vård både på jourcentral, akuten och kommer sannolikt behöva söka oss till VC nästa vecka om symtomen inte släpper - men är...
2 3
Svar
49
· Visningar
5 488
Senast: Blyger
·
Kropp & Själ Jag fick reda på att jag har en liten hörselnedsättning på ena örat redan för 25-30 år sedan, beskedet kom då som en överraskning. Jag...
2
Svar
27
· Visningar
1 972
Senast: hastflicka
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp