+
@zanque
Nja, 3 fingrar brukar man säga. 2 fingrar brukar kunna funka. Men mindre än det brukar ge problem.
Och det är främst pga att de klämmer nerver och kan få skarp smärta man vill ha det utrymmet.
Det kan gå att hjälpa de med tight utrymme genom att tandis tar ner lite extra på de bakre tänderna ihop med viss ombalansering av bettytorna öht. Då kan man med en fel få fram underkäken en del och skapa extra utrymme. Det kan vara väldigt viktiga halva till i bästa fall hel centimeter.
Tyvärr jobbar inte många i Sverige så.
Om man vill veta varför hästen gör som den gör och inte känner att det är nog nu så finns det ju en del man kan testa. Men det finns ju ingen som helst garanti för att ponnyn kommer att få må bra. Och det kan kosta mycket tid, pengar och känslor. Och man måste ha rätt team runt sig.
Om man ändå ska fortsätta och försöka få ordning på allt så skulle jag rek att utreda hästen ordentligt hos veterinär som är bra på just smärtproblematik.
Det finns en hel del equiterapeuter och liknande behandlare som är lite för dåliga på att differtialdiagnosticera och bara ser låsning/muskulära spänningar och behandlar sånt som de borde skickat till veterinär. På en häst som verkar ofräsch, sticker, inte gått att sitta på, påvisat rädslor, är stressad, tuggar som en speedad iller på bettet, är så pass sned som beskrivits etc så kan det vara så att snedheterna iom att de också återkommer beror på att hästen försöker avlasta en annan problematik(hälta/ont i rygg/whatever). Där bör man som behandlare vara extremt försiktig.
En frisk häst som tränas korrekt ska inte bli så extremt sned eller spänd. Om en kiropraktor exempelvis får väck låsningarna i hästen ska den sen vara hyfsat liksidig. Återkommer skevhet får man dels se över hur man tränar hästen, om man själv är skev etc. Men man får också fundera kring om det finns en oupptäckt problematik. Både i form av en veterinär sådan och om det verkligen är så att ens alternativare märker och får väck allt den bör.
Så ska man fortsätta: Gör det med en utredning av bra veterinär som är expert på smärtproblematik i rörelseapparaten.