Jo, vi halkar efter. I PISA-rapporter och liknande.
Men jag tror inte att vi ska skylla varken på det ena eller det andra politiska blocket.
Tittar man på "det stora hela" ser jag en skrämmande samhällsutveckling i Sverige som vi nog kan skylla båda politiska block lika mycket för.
Vi har en utveckling där individen lär sig mer och mer att kräva och att söka syndabockar. Det är inte elevens fel att den inte lär sig, det är skolans eller lärarens.
Det handlar mycket - i mina ögon - om attityden "jag har rätt att få ...... från samhället"
En grundsyn som leder till problem.
Människor anser sig ha rätt att få olika ekonomiska bidrag från "samhället". När för många människor begär del av det gemensamma, räcker inte resurserna.
Ungefär som i vården. Vi blir lovade det ena och det andra men resurserna räcker inte. Syndabocken blir de som jobbar i vården.
Eller skolan.
Man har rätt att få lära sig.... men det verkar som om man har rätt att sitta och låta någon annan stoppa in kunskaper; det egna ansvaret att ta till sig undervisningen verkar ha sopats under mattan. Det blev "skolans" misslyckande och lärarnas misslyckande i stället för att man funderar på VARFÖR eleverna nu är sämre på att lära sig.
Att lära sig är ett intressant begrepp. Det antyder att det är individen som ska ta till sig kunskap; inte att någon annan ska stoppa in kunskapen i individen.
För övrigt: jag tror att
@Sporthorse har en poäng i sin analys av orsaker till "rasism" eller främlingsfientlighet.
Man ser en konkurrens: fler vill vara med och dela på den gemensamma kakan, alltså kanske min del blir mindre. Och så söker jag en syndabock och då blir det den asylsökande. Eller någon annan vald grupp.
Sedan handlar det ju om att vara realist också; även politikerna.
Det har tidigare gått att ha en generös flykting- och invandrarpolitik.
Men med de enorma tillströmningarna som kom i höstas, räcker inte resurserna. När resurserna inte räcker, måste man antingen tillföra resurser - på bekostnad av något annat - eller begränsa antalet människor som får del av resurserna, eller begränsa hur stora resurser individerna kan få.
Därmed är det många av de andra partierna som stramat åt flykting- och invandringspolitiken: till stor del av ekonomiskt nödtvång.