Som rubriken säger, har ni recept på bra vardagsbröd? Allt har ju blivit dyrare i affärerna, så jag tänkte att jag skulle kunna i alla fall baka eget bröd.
Billigt, enkelt och ska passa till den vanliga ostmackan liksom. Hjälp!
Jag har en grundrecept på formbröd som är enkelt att variera och alltid blir bra.
25 g jäst
5 dl vatten
Salt
2 tsk socker/sirap/honung
1 msk olja
Vetemjöl
Minst 1 dl av något lite grövre (havrekli, havregryn, grovt rågmjöl, rågflingor - det är inte så noga).
För variation kan en del av vetemjölet bytas ut mot annat mjöl: skrädmjöl, majsmjöl/polenta, rågmjöl, etc)
Ev nötter/frön/torkad frukt/brödkryddor för variation.
Det enda jag mäter upp är vatten och jäst, resten höftar jag. Det är inte så noga.
Lös upp jästen i lite av vattnet, blanda sen ner resten av vattnet, olja, salt och socker. Tillsätt grovmjölet (gryn etc) och ev kryddor/frön etc och arbeta ihop med degkrokarna i en mixer. Tillsätt vetemjöl tills degen är lagom - den ska vara kletig, men ha blivit så seg att degkrokarna liksom kan dra loss den från sidorna. Det tar en stund. Det måste vara minst hälften vetemjöl.
Låt den jäsa övertäckt tills den har blivit dubbelt så stor. Ta en oljad slickepott och liksom tryck ihop den från sidorna tills den har blivit liten igen. Täck över och låt jäsa igen, tills den åter blivit dubbelt så stor. Puffa ihop den igen tills den blivit liten igen, och baka ut den. Jag brukar göra formbröd, det är lagom till två normalstora formar. Sätt ugnen på 225-250 grader och låt degen jäsa en tredje gång medan ugnen blir varm. När bröden jäst upp (prova fingertestet - när du petar på den med fingret ska degen gå tillbaka ut igen), sätt in bröden i ugnen och spraya in vatten med en sparyflaska. Stäng snabbt innan ångan försvinner och sänk till 200 grader. När brödet börjar se klart ut, ta ut bröden, ta ut dem ur formarna och vänd dem upp och ner på ett galler. In i ugnen igen och grädda en stund till tills det är knaprigt runt om.
Klart!
Gör man det här brödet på vetemjöl, havregryn, jäst, salt, vatten och olja så blir det väldigt mycket och gott bröd för pengarna.