Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag gillar rågsiktslimpa brukar ha recept som liknar detta, brukar ha salt också.Som rubriken säger, har ni recept på bra vardagsbröd? Allt har ju blivit dyrare i affärerna, så jag tänkte att jag skulle kunna i alla fall baka eget bröd.
Billigt, enkelt och ska passa till den vanliga ostmackan liksom. Hjälp!
Har du någon uppfattning om ungefär hur mycket mjöl du använder, eller höftar du "tills degen ser bra ut"?Mitt stadiga frukostbröd bakar jag på en liter vatten.
Två paket jäst Lite linfrö, solroskärnor och lite pumpafrön. En fjärdedel grahamsmjöl, lika mycket grovt rågmjöl och resten vetemjöl special.
En klutt sirap gör jäsningen BB bättre och en skvätt olja för saftighet.
Kör i assistent. Låter jäsa på till ca dubbel storlek. Knådar ut och lägger en "kaka" I en långpanna.
45 min i 175 grader . När det svalnat skär jag i åtta bitar och fryser in.
Tröttnar aldrig på det
Mitt stadiga frukostbröd bakar jag på en liter vatten.
Två paket jäst Lite linfrö, solroskärnor och lite pumpafrön. En fjärdedel grahamsmjöl, lika mycket grovt rågmjöl och resten vetemjöl special.
En klutt sirap gör jäsningen BB bättre och en skvätt olja för saftighet.
Kör i assistent. Låter jäsa på till ca dubbel storlek. Knådar ut och lägger en "kaka" I en långpanna.
45 min i 175 grader . När det svalnat skär jag i åtta bitar och fryser in.
Tröttnar aldrig på det
Jag har ett mått som rymmer 13 dl. Något mindre än två fulla till en liter vätskaHar du någon uppfattning om ungefär hur mycket mjöl du använder, eller höftar du "tills degen ser bra ut"?
Tillägg: jag bakade det helt utan jäst men i övrigt enligt receptet.Det här nattjästa vetesurdegsbrödet var mitt go-to i flera år! Det är ca 7 minuter aktivt arbete (Ingen knådning) och det blir himmelskt. Lite levain-aktigt.
Jag hade aldrig bakat med surdeg när jag började med det och fick sjukt lyckade bröd från första baket.
Jag brukar göra detta från Fredriks fika:Som rubriken säger, har ni recept på bra vardagsbröd? Allt har ju blivit dyrare i affärerna, så jag tänkte att jag skulle kunna i alla fall baka eget bröd.
Billigt, enkelt och ska passa till den vanliga ostmackan liksom. Hjälp!
Härligt med surdegsbröd! Men är det inte något knas med måttangivelsen för mjölet? Verkar mer som surdegspannkaka (vilket också är gott!).Jag har knappt köpt något bröd de senaste två åren, utan kör på mitt surdegsbröd.....
2 dl surdegsgrund
7 dl vatten
2 tsk salt
1,7 dl mjöl - oftast vetemjöl special eller manitoba cream, men sist tog jag en liten del grahamsmjöl också.
Ett par msk sirap, socker, honung, dylikt
Allt blandas och får jäsa i 10-12 timmar (jag blandar antingen degen tidigt på morgonen och bakar när jag kommer hem från jobbet, alternativt rör ihop degen på kvällen och bakar på morgonen efter) i rumstemperatur.
Jag knådar inte, utan tar bara upp degen och formar två limpor. Antingen lägger jag dem direkt på plåt (med bakplåtspapper) eller i brödformar. Sedan får de jäsa ca en timme ovanpå spisen som är igång. Bröden gräddas i 15 min på 250 grader och sedan i 25 min på 200 grader. Jag brukar ha dem näst längst ner i ugnen.
Härligt med surdegsbröd! Men är det inte något knas med måttangivelsen för mjölet? Verkar mer som surdegspannkaka (vilket också är gott!).
Japp.... Ska SÅKLART vara liter och inte deciliter.... Annars blir det nog inget bröd.....Härligt med surdegsbröd! Men är det inte något knas med måttangivelsen för mjölet? Verkar mer som surdegspannkaka (vilket också är gott!).
Precis.....Gissar att det ska vara liter och inte deciliter