Kan inte samma argument användas om individer, oavsett ras? Och isåfall - säger inte detta argument emot ditt första debattinlägg? Om hanteringen är det som avgör, spelar aveln och ev nedärvt temperament någon roll?
Jag tror egentligen att de flesta här är ense om att både arv och miljö spelar roll. Jag tror också att hästar, precis som människor, kan ärva olika temperament, olika grad av stresstålighet, intelligens, känslighet, aggressivitet och nerv - eller vad man skulle kunna kalla lynnesfel, psykisk störning. Det finns dock teorier även bland humanforskningen om att sådana allvarliga psykiska problem kan frammanas av miljömässiga faktorer, fast olika individer kan vara olika känsliga för sådana faktorer. Det kanske kan gälla även hästarna isåfall. Där jag är övertygad om att olika miljömässiga faktorer kan påverka olika hästar på olika vis:
Vissa klarar ett högt tempo och prestationskrav med glans, andra blir nervvrak. Vissa blir otåliga och bökiga av för lite krav. Vissa klarar att hanteras av den normalsnälle /-fege hobbyryttaren, andra blir bortskämda, dominanta och farliga av det. Vissa klarar hård hantering och finner sig i den ordningen, andra blir nervvrak medan åter andra blir elaka och lömska av det. osv...
För vi är ense om att "fel" hantering (vad det nu innebär i det enskilda fallet - viss hantering passar kanske vissa individer bättre än andra?) kan leda till sämre hanterbarhet, temperament och ridbarhet. Men jag uppfattar att debatten handlade om att minimera de avelsmässiga faktorerna som kan skapa psykiskt instabila, känsliga eller rent av aggressiva individer. Snarare än folks eventuellt dåliga hantering?
Problemet är att det är svårt att avgöra vad som är optimal hantering. Dessutom är det få hästmänniskor som har så stor vana, känsla, skicklighet osv att de klarar av att hantera de skarpare / känsligare individerna. Kanske ingen klarar av de som anses ha regelrätta lynnesfel? Är det då verkligen fel på köparen? Ska hobbyryttaren (normalt sett fostrad på ridskola och genom böcker) skyllas för sin begränsade kompetens, tid, mod, skicklighet - om man nu bara är hobbyryttare, utan professionella ambitioner? Det är ju oftast fråga om vänliga människor som vill sina hästars bästa, och som fungerar alldeles utmärkt ihop med en snäll häst?
Så istället för att fortsätta avla på prestation och känslighet / vilja, och sedan skylla allt på ryttaren / ägaren när inget fungerar, så kanske man skulle inse att många helt enkelt inte trivs med, vill ha eller klarar av dessa prestationshästar och istället satsa på snällare, tåligare och tålmodigare hästar i aveln? Eller acceptera att kunderna flyr till buskavel, viktbärande ponnys eller avdankade travare i hopp om att hitta hästar med bättre temperament.