Sv: Avla på eksemsto
Stoet inte funnits i Sverige så länge ännu och eksemet inte är värsta sorten, första sommaren i Sverige nu.
Fortfarande samma åsikter, hon bör inte avlas på? Det är inte troligt att det "bara" är en första allergisk reaktion innan immunförsvaret fått jobba igång lite?
Ett ato som får eksem redan första sommaren i Sverige är väldigt känsligt och bör ABSOLUT INTE avlas på!!!
Vuxna hästar som får eksem skall man inte förvänta blir bättre utan snarare allt sämre med åren!!!
Jag har avlat på eksemston, men de har fått eksem efter närmre 10 år eller mer i Sverige och då redan fått flera eksemfria avkommor och barnbarn som jag kännt till varit eksemfria, trots att de verkligen gått i värsta knotträsken. Däremot har jag tagit importston ur avel direkt som fått eksem och inte haft avkommor innan och/eller varit i Sverige mindre än 5 år. Kan säga så här att jag endast haft de som varit här i 10 år eller mer innan de fått eksem och alltså då haft många och endast eksemfria avkommor + ett par ston som fått eksem redan inom 2 år.
Tänk på att man hittar inte någon svenskfödd i andra led eller än längre avlad i Sverige, som inte har minst en eksemhäst i stamtavlan och ofta mer ju fler generationer den är avlad, men de ligger allt längre bak i tiden förståss. Mao så ger majoriteten av de importerade eksemhästarna inte ett nedärvt eksem utan det är en minoritet. Annars skulle i stort sett alla svenskfödda ha eksem!
Jag har själv avkommor efter eksemston och avkommors avkommor och avkommor med två eksemston i stamtavlan, farmor och mormor. Jag bor i ett mycket knottrikt område och med gott om andra verkligt irriterande insekter, tyvärr. Jag har inte en enda eksemhäst men väl ett importsto som envist kliar av manen i augusti men inte innan och hon har inga eksem!!! Jag klassade henne som eksemhäst när hon för 2 år sedan började med detta beteende efter 9 år i Sverige. Det konstiga är att så snart hon har fjordingstubb så äre hon nöjd och slutar kliar. Alla avkommor och barnbarn (som jag inte själv äger mer än ett fött nu i år) är eksemfria.
Jag tycker inte det är kul med eksem alls och vill inte ta någon risk med det. Skyddar inte mina unghästar men vill givetvis inte vara taskig och utsätta dem för vad som helst heller när det kommer riktigt elaka stickande bromsar och stickflugor så då kan jag smörja på utsatta ställen som ljuver och skap. Jag har också ett importsto som varit i Sverige i 8 år och har aldrig kliat sig samt har massor med man och svans.
Jag har inte kvar en enda eksemhäst för det är inte roligt alls när man bor som jag gör och det blir dyrt och tar tid med täcken och salvor. Sålde dem till platser med trevligare miljö för dem. De två jag själv använt i avel eftersom de varit så länge i Sverige innan de fick eksem, går i avel, de andra inte. Jag sålde dem ärligt och förklarade att jag inte ville ha dem i avel utan endast som ridhäst. Den ena hade en avkomma vid sidan för hon fick eksem när hon redan var dräktig, och den är eksemfri. Den andra fick också eksem nyligen betäckt men resorberade. Hon har trots mina råd använts i avel och fått 2 avkommor, båda eksemfria dock. Numera är hon såld vidare och avlas inte på.
Tyvärr är det ju så att om man säljer en eksemhäst och påtagligt påpekar att det är inget man vill någon skall avla på, så kan man inte tvinga någon att låta bli. Ett sådant kontrakt är inte juridiskt bindande.
till sist kan jag tala om att jag har fått en eksemavkomma, när jag var ny i islandshästvärlden, och betäckte med en svenskfödd eksemhingst, numera döde Fáni frá Ekastorp. Han hade ett lättskött eksem och var behandlad så det syntes inte han hade eksem, för då hade jag aldrig använt honom. Hans avkomma fick samma ättbehandlade eksem vid knappt 1½ år ålder och har det än idag, 12 år gammal. Jag fick reda på när mamman var dräktig att hingsten hade eksem och gjorde allt jag kunde för att avkomman skulle få bästa förutsättningar, både med fodertillskott till det dräktiga stoet, när hon gav di och till fölet, samt han var kvar och fick di till 10 månaders ålder, men ändå fick han eksem. De fick också de två avkommor efter samma hingst som båda var 2 år och eksemfria när jag köpte dem 1994, vid 3 resp 5 års ålder.
Så jag brände mig direkt vad gäller avkommor efter svenskfödda med eksem men också att vara försiktig med den blodslinjen. Fánis pappa avlivades pga kvickdrag, astma på häst, och jag har bekanta som fått avliva en valack efter samma hingst pga kvickdrag. Dessutom har jag hört talas om flera eksemavkommor efter Fáni och de med kvickdrag också. Jag var länge lite skeptisk till Hrafn 802 pga att han har samma pappa som Fáni, men känner inte att jag har belägg för det trots allt. Hrafn 802 har ju över 2000 avkommor och finns i var och varannan islandshästs stamtavla. Man måste komma ihåg att Fánis pappa har flera eksemfria avkommor, barnbarn och barnbarnsbarn och givetvis skall man inte sluta avla på de friska individerna! Skulle dock vara intressant att verkligen se resultatet av den genomförda eksemstudien som jag tycker är fel att hemlighålls!