Äter du skräpmat?

Hypokritiskt (kan man säga så?) så det förslår! :p
OT men jag blir så lycklig att någon mer än jag själv använder det uttrycket! :D

Själv äter jag verkligen inte så hälsosamt som jag skulle vilja. Bakfyllemat (jag skyller på att jag faktiskt är student!!! Skyller ganska många av mina dåliga vanor på att jag är student) utgör definitivt en hel del av mitt månatliga matintag, och det innebär 99 gånger av 100 att det är skräpmat. Resten av tiden lagar jag nån av mina fem-sex basrätter; linssoppa, spenatpaj, pasta med sparris i getostsås, spenat- och fetaostknyten, potatisgratäng med nåt vegetariskt proteinrikt halvfabrikat och... tydligen var det så länge sen jag lagade den sjätte att jag inte minns vad det var.
Inte supernyttiga rätter alltid, men de håller mig vid liv. Jag är ju trots allt bara en oskyldig, fattig, hjälplös student.
Jag blir ytterst misstänksam till hur du skulle kunna räknas som oskyldig, fattig, hjälplös student när pasta rosso inte nämns en enda gång i din uppräkning av standardmaträtter O_o :cautious:
:p
 
Lite roligt att så många säger att de aldrig äter på donken, inte bara här utan även irl.
Likförbannat är det alltid massa folk varje gång jag är där trots att "ingen" äter där :p

Mitt guilty pleasure är cheese, får cravings kanske en gång i månaden. Skuttar bort till donken på rasten, köper två, ibland tre(!) som jag njutningsfullt gottar i mig på tåget :D
Inte donken :wtf: men Max förekommer ett par gånger om året när man är på resande fot. Hade jag bott/vistats någonstans där Max funnits hade jag säkert kunnat tänka mig att äta där oftare. Har en granne som ibland kommer hem med påsar från något sådant ställe, minns inte vilket. Grejen är att det ligger en sådär 25-30 min härifrån. Jag föreställer mig fisljumna hamburgare och sladdriga pommes :D
 
Äter lunch på Max 1 gång/vecka. En gång varannan-var tredje vecka blir det hämtpizza. Thai inte så ofta. Försökt dra ned på chips men jag mår ganska illa just nu och chipsen lindrar, brukar äta en 300 g påse på 3 kvällar. Har sällan godis eller kakor hemma.
 
Gud vad jag blev sugen på pizza pga denna tråd :o

Jag vill ha en riktig Svensk calzone :arghh:

Jag hade glömt det i början av tråden (antagligen för att jag läst i en del vegangrupper senaste tiden där det finns folk som verkligen inte äter halvfabrikat, på riktigt), när jag skrev inlägget du citerade visste jag såklart det men tycker mest det är lustigt att folk alltid ska tala om hur duktiga de är som inte äter halv- eller helfabrikat. Halvfabrikat/helfabrikat betyder inte dåligt liksom.

Fast jag anser mig inte sarskilt duktig. Jag ar 60+ och har numera tid och lust att laga mat pa det satt jag gor ... jag svarade pa fragan i tradstarten.
Pa den tid jag jobbade hade Make, 3 barn och stor villa fanns det inte en chance att jag skulle ha den tiden att planera maten. Da fanns inte sa mycket fardiga ratter, men konserver, Findus Pytt och allehanda pasta paket fyllde helt klart sin plats i mitt kok.

Det är väl snarare tack vare halvfabrikat som vi HAR dagens samhälle!? Industriella och kommersiella lösningar som innebär att vi slipper mala mjöl och pressa oliver till olja, var och en på sin lilla täppa.
Tack och lov!
Jag har precis hittat en oliv gard har i narheten som gjor lokal olivolja.:cool: Aven om jag inte pressar sjalv, eller odlar och gor vinet, sa ar allt lokal producerat ... det borde ge mig en "duktighets poang" om vi nu ska prata om att vara "duktig".:laugh:

Jag vet inte hur viktigt det är med en definition. I stort sett verkar väl de flesta vara eniga om ungefärligt rimliga sätt att använda ordet med begriplighet. Det räcker väl? Ungefär som junk food också används.
Precis. Jag anser inte nodvandigtvis att hamburgaren pa lokala restaurangen, ar skrapmat. Inte pa lokala hamburgerhaket heller. Hamburger kedjorna ar helt klart skrapmat ... liksom mycket pa Applebees, TGIF, etc ... Maten forlorar helt klart i kvalitet pa att inga i kedjor som har samma menyer over hela varlden.

Oh, och jag har atit pa Max flera ganger da jag varit i Sverige. Det var helt klart atbart och sjalvklart skulle jag ocksa ata dar om mitt sallskap insisterade pa att ata dar.
 
Jag har precis ätit kvällsmat (lunch på subway), en hel pizza på knäckebotten med hemmagjord tomatsås av den superlokala bagaren. Till detta två glas rosé som var det sista som kvarstod av boxen i kylen. Kändes helt ok efter dagens 19 764 steg på farmen. Imorgon blir det kanske en köttbit på grillen å en flaska rött med mannen som idag hade hunnit lägga sig innan jag jobbat klart :love:.
 
Är det sant? Min man hade "pyttipanna" som glosa häromveckan och blev helt fascinerad när han googlade det - men fet chans att jag ställer mig och lagar nåt sånt åt honom :p. Men köpepytten är alltså god?
Men lilla Niffe, har du missat köpepytten??!! (Suckar åt dagens ungdom!) Den är amazing! Jag är kung av helfabrikat och har de sämsta matvanorna i världshistorien. Och nu kom ett nytt spännande recept här på snabb burritto....mikron och jag och Felix potatisbullar och allsköns skräpmat äts i min familj. Och en majsburk då och då för att undvika skörbjugg. Ja, jag äter alltså inte mikron även om man nästan kan tro det, blev fel där.
 
Pizza/kebab kanske nån gång i månaden. Köper pizzakit ibland med och gör hemma. Thai blir det också nån gång i månaden.
Halvfabrikat desto oftare, minst nån gång i veckan. Lätt att köpa tex en fryspizza och slänga in i ugnen, eller en thaikub eller lasagne att ta med till jobbet.

Från hamburgerkedjorna blir det kanske ett par gånger per år.
 
Jag har ingen aning faktiskt och har därför också frågat.
Men får inget svar.
Så jag provar igen.
Vad är skräpmat?

Jag regerade mest på hur många som likställer halvfabrikat som skräpmat. Att de minsann inte äter halvfabrikat.
Eftersom det är väldigt ovanligt att någon inte alls äter halvfabrikat (jag känner då ingen). Då måste man vara självförsörjande från grunden. Hur många kan och vill det egentligen?!

Sen blir det en salig blandning av svar om man nu ska definiera just skräpmat. Men vissa saker kan nog de flesta vara rätt så överens om. Såsom hamburgare från nån större kedja, korv och liknande från kiosker och liknande. Pulvermos. Transfetter.

Sushi är ingen skräpmat.
 
Som många redan sagt: det beror förstås på hur man definierar begreppet "snabbmat". Om man ska hålla sig till NE:s definition så äter jag inget av det som räknas upp, men jag dricker lightläsk i alla fall någon gång/vecka.

Apropå diskussionen ang hel- och halvfabrikat så hörde jag en gång en radiointervju med en kvinna ca 30 + som forskat kring matlagning och då upptäckt just hur olika man kan definiera dessa begrepp. Hon hade bl a frågat en kvinna 70 + om hon använde halvfabrikat när hon lagade mat och fått det lätt skamsna svarat: "Jo, det händer faktiskt att jag köper färdig falukorv..." Medan forskaren själv spontant betraktat falukorven som en råvara.

Det här med korv - precis som hamburgare - är ju ganska också intressant i sammanhanget. För de kan ju verkligen "röra sig över hela skalan". Den handgjorda korven på bl a skogsduva med hög kötthalt är ju långt ifrån sådant som också kallas korv men innehåller mer vatten än kött... och väldigt många "finkrogar" har hamburgare på menyn - av en typ som i alla fall inte jag skulle kalla "skräpmat".
Inte snabbmat, skräpmat. Och om vi inte kan tänka oss en ungefärlig definition så går ju inte trådfrågan att besvara. Hade den istället varit "Vad är skräpmat för dig?", då hade var och en kunnat definiera ordet själv.

Men oavsett hur man definierar det så är det väl rätt självklart att handgjord korv och hamburgare på finkrog inte hör dit.
 
Efter att ha läst definitionen här i tråden inser jag att vi typ bara äter halvfabrikat :o det blir mycket fisk i olika former (fiskad i frysdisken), ofta med rotfrukter i ugnen, ibland köttbullar och hamburgare (av halvfabrikatet köttfärs) och vi använder massa halvfabrikat som diverse konserver, frysta örter och grönsaker, mejeriprodukter osv.

Vad gäller skräpmat blir det Max ibland när vi är ute nånstans men försöker undvika det eftersom det är så himla sunkigt. Det är dock dåligt med nyttiga alternativ och man kanske inte pallar göra värsta projektet och fixa matsäck varje gång man ska iväg mer än typ tre timmar (har småbarn och de behöver ju käka för jämnan om man ej vill ha total katastrof :cool: ) Däremot klarar jag INTE (hel/?)halvfabrikat som färdig krögarpytt som många här i tråden snackar om, har skitsvårt för odefinierbara korv/köttbitar med konstig konsistens :o vi gör pyttipanna ibland men då bara med lök, potatis o blandade rotfrukter som vi steker på o serverar med rödbetor, stekta ägg och chevreröra. Sååå gott! (Egentligen skulle jag nog trivas bäst som vegetarian (fast äta fisk, ägg och mejeriprodukter) för jag är inte superförtjust i kött, men mannen o barnen gillar det.)
 
Jag älskar Max. Tyvärr eller som tur är har jag ingen i närheten. Känner jag för en utflykt kan jag lätt lura med mig någon och ta en 5 mil enkel resa för att äta mig sjukligt mätt på Max :D

Jag bor idag utan kök. Använder grill och micro. Mina matvanor är sämre än någonsin.
Under semestern är det inte så många pizza/burgerhak-besök, men när jag jobbar är det minst en gång i veckan. Vi försöker åka till restauranger med vanlig husmanskost, men jag är inte säker på att det är bättre än en kebabtallrik.

Micromat försöker jag hitta med så få tillsatser som möjligt och det finns en hel del.
Någon typ av kaka/godis ätes dagligen.

Allt detta har resulterat i ca 20kg övervikt såhär när man passerat mitten på livet :nailbiting:
Jag satsar på att det magiskt löser sig när mitt boende förändras och jag enkelt kan laga vettig mat igen :angel:

Japp, jag är en skräphög :cool:
 
Alltså nu har jag inte läst hela tråden, men varför kallas pizza för skräpmat? Förutom om man gör den själv hemma, då är det inte skräp? Det är deg med kött och/eller grönsaker och ost på, gräddas i ugnen. Vad är det för skräp med det?
 
Efter att ha läst definitionen här i tråden inser jag att vi typ bara äter halvfabrikat :o det blir mycket fisk i olika former (fiskad i frysdisken), ofta med rotfrukter i ugnen, ibland köttbullar och hamburgare (av halvfabrikatet köttfärs) och vi använder massa halvfabrikat som diverse konserver, frysta örter och grönsaker, mejeriprodukter osv.

Vad gäller skräpmat blir det Max ibland när vi är ute nånstans men försöker undvika det eftersom det är så himla sunkigt. Det är dock dåligt med nyttiga alternativ och man kanske inte pallar göra värsta projektet och fixa matsäck varje gång man ska iväg mer än typ tre timmar (har småbarn och de behöver ju käka för jämnan om man ej vill ha total katastrof :cool: ) Däremot klarar jag INTE (hel/?)halvfabrikat som färdig krögarpytt som många här i tråden snackar om, har skitsvårt för odefinierbara korv/köttbitar med konstig konsistens :o vi gör pyttipanna ibland men då bara med lök, potatis o blandade rotfrukter som vi steker på o serverar med rödbetor, stekta ägg och chevreröra. Sååå gott! (Egentligen skulle jag nog trivas bäst som vegetarian (fast äta fisk, ägg och mejeriprodukter) för jag är inte superförtjust i kött, men mannen o barnen gillar det.)
Det låter jättegott! Kan du beskriva hur du gör?Alltså pytt i pannan utan kött?
@westernsuzie
 
Alltså nu har jag inte läst hela tråden, men varför kallas pizza för skräpmat? Förutom om man gör den själv hemma, då är det inte skräp? Det är deg med kött och/eller grönsaker och ost på, gräddas i ugnen. Vad är det för skräp med det?
Pizza från väldigt enkla pizzerior där fyllningen ofta består av råvaror av ganska tveksam kvalitet, ser jag nog som skräpmat. Sådan pizza är ju också ofta väldigt fet och därmed kaloririk. Att det sen kan vara gott ibland, är en annan sak.

Pizza på bättre råvaror, ser jag som enkel mat, men inte som skräpmat. Fet är den ju ofta, men det är även gåslever.
 
Alltså nu har jag inte läst hela tråden, men varför kallas pizza för skräpmat? Förutom om man gör den själv hemma, då är det inte skräp? Det är deg med kött och/eller grönsaker och ost på, gräddas i ugnen. Vad är det för skräp med det?
Det är en grym kaloribomb av fett och kolhydrater. Man kan göra den bättre själv, utan samma mängd deg, olja och ost. Och det finns på finpizzeriorna också, en anhörig till mig la upp en bild på en fantastisk pizza från något Stockholmshak häromdagen - en pizza bianca med bara pesto, prosciutto och tomat.

Edit: Giro hette haket ifråga, ligger tydligen på Sveavägen. Skulle kunna åka till Sthlm bara för att få äta den pizzan.
 
Pizza från väldigt enkla pizzerior där fyllningen ofta består av råvaror av ganska tveksam kvalitet, ser jag nog som skräpmat. Sådan pizza är ju också ofta väldigt fet och därmed kaloririk. Att det sen kan vara gott ibland, är en annan sak.

Pizza på bättre råvaror, ser jag som enkel mat, men inte som skräpmat. Fet är den ju ofta, men det är även gåslever.
Hade för mig att jag sett produkten "pizzaskinka" så jag googlade och kom till den här fina korven "skinka".

http://www.testfakta.se/guider-och-artiklar/livsmedel/pizzaskinka-är-inte-skinka
 
Jag blir ytterst misstänksam till hur du skulle kunna räknas som oskyldig, fattig, hjälplös student när pasta rosso inte nämns en enda gång i din uppräkning av standardmaträtter O_o :cautious:
:p
Pasta... med pesto... rosso? Det är vad kidsen, och jag, äter nu för tiden. (Tycker också att jag har en lite märklig uppsättning basstudentmiddagar..)
 
Senast ändrad:

Liknande trådar

Kropp & Själ Jag visste inte om jag skulle lägga tråden här eller på dagbok. Men jag vill nog ha tankar? För att börja från början… Jag har varit...
2
Svar
29
· Visningar
4 229
Senast: skiesabove
·
Småbarn Huuuuur har du fått ditt barn att vilja äta sånt? Vår unge åt allt fram till typ 2 år. Nu är det bara barnmat typ pannkakor, hamburgare...
2 3
Svar
48
· Visningar
3 698
Övr. Hund Hej! Jag har sedan 2 år tillbaka min första hund. Hon är det finaste jag har, och att se henne lycklig är det bästa jag vet. Jag gör...
Svar
19
· Visningar
2 324
Senast: Hellhound
·
H
Relationer Hej, har ett litet eller rättare sagt stort problem. För några månader sedan träffade jag en kille på mitt jobb. Han är många år yngre...
35 36 37
Svar
735
· Visningar
66 877
Senast: Hemlig21
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp