Ellerhur. En portion Marabou är en kaka. Jag tror att vi bör göra en namninsamling till dem med den informationen.Läste en artikel om det bara häromdagen, Marabou anser att fyra rutor är en portion.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Ellerhur. En portion Marabou är en kaka. Jag tror att vi bör göra en namninsamling till dem med den informationen.Läste en artikel om det bara häromdagen, Marabou anser att fyra rutor är en portion.
OT men jag blir så lycklig att någon mer än jag själv använder det uttrycket!Hypokritiskt (kan man säga så?) så det förslår!
Jag blir ytterst misstänksam till hur du skulle kunna räknas som oskyldig, fattig, hjälplös student när pasta rosso inte nämns en enda gång i din uppräkning av standardmaträtterSjälv äter jag verkligen inte så hälsosamt som jag skulle vilja. Bakfyllemat (jag skyller på att jag faktiskt är student!!! Skyller ganska många av mina dåliga vanor på att jag är student) utgör definitivt en hel del av mitt månatliga matintag, och det innebär 99 gånger av 100 att det är skräpmat. Resten av tiden lagar jag nån av mina fem-sex basrätter; linssoppa, spenatpaj, pasta med sparris i getostsås, spenat- och fetaostknyten, potatisgratäng med nåt vegetariskt proteinrikt halvfabrikat och... tydligen var det så länge sen jag lagade den sjätte att jag inte minns vad det var.
Inte supernyttiga rätter alltid, men de håller mig vid liv. Jag är ju trots allt bara en oskyldig, fattig, hjälplös student.
Inte donken men Max förekommer ett par gånger om året när man är på resande fot. Hade jag bott/vistats någonstans där Max funnits hade jag säkert kunnat tänka mig att äta där oftare. Har en granne som ibland kommer hem med påsar från något sådant ställe, minns inte vilket. Grejen är att det ligger en sådär 25-30 min härifrån. Jag föreställer mig fisljumna hamburgare och sladdriga pommesLite roligt att så många säger att de aldrig äter på donken, inte bara här utan även irl.
Likförbannat är det alltid massa folk varje gång jag är där trots att "ingen" äter där
Mitt guilty pleasure är cheese, får cravings kanske en gång i månaden. Skuttar bort till donken på rasten, köper två, ibland tre(!) som jag njutningsfullt gottar i mig på tåget
Gud vad jag blev sugen på pizza pga denna tråd
Jag hade glömt det i början av tråden (antagligen för att jag läst i en del vegangrupper senaste tiden där det finns folk som verkligen inte äter halvfabrikat, på riktigt), när jag skrev inlägget du citerade visste jag såklart det men tycker mest det är lustigt att folk alltid ska tala om hur duktiga de är som inte äter halv- eller helfabrikat. Halvfabrikat/helfabrikat betyder inte dåligt liksom.
Tack och lov!Det är väl snarare tack vare halvfabrikat som vi HAR dagens samhälle!? Industriella och kommersiella lösningar som innebär att vi slipper mala mjöl och pressa oliver till olja, var och en på sin lilla täppa.
Precis. Jag anser inte nodvandigtvis att hamburgaren pa lokala restaurangen, ar skrapmat. Inte pa lokala hamburgerhaket heller. Hamburger kedjorna ar helt klart skrapmat ... liksom mycket pa Applebees, TGIF, etc ... Maten forlorar helt klart i kvalitet pa att inga i kedjor som har samma menyer over hela varlden.Jag vet inte hur viktigt det är med en definition. I stort sett verkar väl de flesta vara eniga om ungefärligt rimliga sätt att använda ordet med begriplighet. Det räcker väl? Ungefär som junk food också används.
Men lilla Niffe, har du missat köpepytten??!! (Suckar åt dagens ungdom!) Den är amazing! Jag är kung av helfabrikat och har de sämsta matvanorna i världshistorien. Och nu kom ett nytt spännande recept här på snabb burritto....mikron och jag och Felix potatisbullar och allsköns skräpmat äts i min familj. Och en majsburk då och då för att undvika skörbjugg. Ja, jag äter alltså inte mikron även om man nästan kan tro det, blev fel där.Är det sant? Min man hade "pyttipanna" som glosa häromveckan och blev helt fascinerad när han googlade det - men fet chans att jag ställer mig och lagar nåt sånt åt honom . Men köpepytten är alltså god?
Jag har ingen aning faktiskt och har därför också frågat.
Men får inget svar.
Så jag provar igen.
Vad är skräpmat?
Inte snabbmat, skräpmat. Och om vi inte kan tänka oss en ungefärlig definition så går ju inte trådfrågan att besvara. Hade den istället varit "Vad är skräpmat för dig?", då hade var och en kunnat definiera ordet själv.Som många redan sagt: det beror förstås på hur man definierar begreppet "snabbmat". Om man ska hålla sig till NE:s definition så äter jag inget av det som räknas upp, men jag dricker lightläsk i alla fall någon gång/vecka.
Apropå diskussionen ang hel- och halvfabrikat så hörde jag en gång en radiointervju med en kvinna ca 30 + som forskat kring matlagning och då upptäckt just hur olika man kan definiera dessa begrepp. Hon hade bl a frågat en kvinna 70 + om hon använde halvfabrikat när hon lagade mat och fått det lätt skamsna svarat: "Jo, det händer faktiskt att jag köper färdig falukorv..." Medan forskaren själv spontant betraktat falukorven som en råvara.
Det här med korv - precis som hamburgare - är ju ganska också intressant i sammanhanget. För de kan ju verkligen "röra sig över hela skalan". Den handgjorda korven på bl a skogsduva med hög kötthalt är ju långt ifrån sådant som också kallas korv men innehåller mer vatten än kött... och väldigt många "finkrogar" har hamburgare på menyn - av en typ som i alla fall inte jag skulle kalla "skräpmat".
Det låter jättegott! Kan du beskriva hur du gör?Alltså pytt i pannan utan kött?Efter att ha läst definitionen här i tråden inser jag att vi typ bara äter halvfabrikat det blir mycket fisk i olika former (fiskad i frysdisken), ofta med rotfrukter i ugnen, ibland köttbullar och hamburgare (av halvfabrikatet köttfärs) och vi använder massa halvfabrikat som diverse konserver, frysta örter och grönsaker, mejeriprodukter osv.
Vad gäller skräpmat blir det Max ibland när vi är ute nånstans men försöker undvika det eftersom det är så himla sunkigt. Det är dock dåligt med nyttiga alternativ och man kanske inte pallar göra värsta projektet och fixa matsäck varje gång man ska iväg mer än typ tre timmar (har småbarn och de behöver ju käka för jämnan om man ej vill ha total katastrof ) Däremot klarar jag INTE (hel/?)halvfabrikat som färdig krögarpytt som många här i tråden snackar om, har skitsvårt för odefinierbara korv/köttbitar med konstig konsistens vi gör pyttipanna ibland men då bara med lök, potatis o blandade rotfrukter som vi steker på o serverar med rödbetor, stekta ägg och chevreröra. Sååå gott! (Egentligen skulle jag nog trivas bäst som vegetarian (fast äta fisk, ägg och mejeriprodukter) för jag är inte superförtjust i kött, men mannen o barnen gillar det.)
OT men jag blir så lycklig att någon mer än jag själv använder det uttrycket!
Jag blir ytterst misstänksam till hur du skulle kunna räknas som oskyldig, fattig, hjälplös student när pasta rosso inte nämns en enda gång i din uppräkning av standardmaträtter
Pizza från väldigt enkla pizzerior där fyllningen ofta består av råvaror av ganska tveksam kvalitet, ser jag nog som skräpmat. Sådan pizza är ju också ofta väldigt fet och därmed kaloririk. Att det sen kan vara gott ibland, är en annan sak.Alltså nu har jag inte läst hela tråden, men varför kallas pizza för skräpmat? Förutom om man gör den själv hemma, då är det inte skräp? Det är deg med kött och/eller grönsaker och ost på, gräddas i ugnen. Vad är det för skräp med det?
Det är en grym kaloribomb av fett och kolhydrater. Man kan göra den bättre själv, utan samma mängd deg, olja och ost. Och det finns på finpizzeriorna också, en anhörig till mig la upp en bild på en fantastisk pizza från något Stockholmshak häromdagen - en pizza bianca med bara pesto, prosciutto och tomat.Alltså nu har jag inte läst hela tråden, men varför kallas pizza för skräpmat? Förutom om man gör den själv hemma, då är det inte skräp? Det är deg med kött och/eller grönsaker och ost på, gräddas i ugnen. Vad är det för skräp med det?
Hade för mig att jag sett produkten "pizzaskinka" så jag googlade och kom till den här fina korven "skinka".Pizza från väldigt enkla pizzerior där fyllningen ofta består av råvaror av ganska tveksam kvalitet, ser jag nog som skräpmat. Sådan pizza är ju också ofta väldigt fet och därmed kaloririk. Att det sen kan vara gott ibland, är en annan sak.
Pizza på bättre råvaror, ser jag som enkel mat, men inte som skräpmat. Fet är den ju ofta, men det är även gåslever.
Pasta... med pesto... rosso? Det är vad kidsen, och jag, äter nu för tiden. (Tycker också att jag har en lite märklig uppsättning basstudentmiddagar..)Jag blir ytterst misstänksam till hur du skulle kunna räknas som oskyldig, fattig, hjälplös student när pasta rosso inte nämns en enda gång i din uppräkning av standardmaträtter