Äter du skräpmat?

Japp. Jag har helt slutat med matlådor. Kombinationen bättre ekonomi och sambos på raken som är ännu sämre än mig på att laga god och omväxlande mat har gjort att jag helt tappat att göra matlådor.
Det är liksom illa nog att äta de få rätter min sambo lagar varannan kväll, jag vill inte ta med dom till jobbet dagen efter.
Misär! :laugh:
 
För mig också. Jag bestämde mig för att försöka låta bli halvfabrikat helt en gång för några år sedan. Jag tror att det höll i ungefär en halvtimme, sedan insåg jag hur mycket som faktiskt räknas under den kategorin. Det går ju bara inte i dagens samhälle!
Låter lite som när jag sett ett program om kycklingindustrin som tonåring. Jag var vegetarian säkert en hel eftermiddag.
 
NE:s definition låter väl ganska lämplig:

skräpmat, engelska junk food, vardaglig benämning på livsmedel som består av s.k. tomma kalorier och har låg näringstäthet.De är ofta energirika och innehåller energi i form av socker och fett, och ofta mycket salt men saknar viktiga näringsämnen. Intag av sådana livsmedel leder lätt till för högt energiintag och fetma och kan samtidigt äventyra näringsbalansen. Exempel på livsmedel som ofta räknas till denna grupp är godis, pommes frites, potatischips, konditorivaror och läskedryckläskedrycker, men också spritdrycker, likörer, öl och vin i stora doser skulle kunna räknas hit.

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/skräpmat

Som många redan sagt: det beror förstås på hur man definierar begreppet "snabbmat". Om man ska hålla sig till NE:s definition så äter jag inget av det som räknas upp, men jag dricker lightläsk i alla fall någon gång/vecka.

Apropå diskussionen ang hel- och halvfabrikat så hörde jag en gång en radiointervju med en kvinna ca 30 + som forskat kring matlagning och då upptäckt just hur olika man kan definiera dessa begrepp. Hon hade bl a frågat en kvinna 70 + om hon använde halvfabrikat när hon lagade mat och fått det lätt skamsna svarat: "Jo, det händer faktiskt att jag köper färdig falukorv..." Medan forskaren själv spontant betraktat falukorven som en råvara.

Det här med korv - precis som hamburgare - är ju ganska också intressant i sammanhanget. För de kan ju verkligen "röra sig över hela skalan". Den handgjorda korven på bl a skogsduva med hög kötthalt är ju långt ifrån sådant som också kallas korv men innehåller mer vatten än kött... och väldigt många "finkrogar" har hamburgare på menyn - av en typ som i alla fall inte jag skulle kalla "skräpmat".
 
Jag kom på vad jag tycker verkar vara skräpmat utom Donken m fl. Sånt här:

204048.jpg

Hade en arbetskamrat som gick ut och köpte en liknande låda till lunch v-a-r-j-e dag. Det kändes inte jättenyttigt.

Äsch, jag överlevde på dem under en hyfsat stor del av min 5,5 år långa utbildning såatte.. svårt komma under 20 spänn/middag när man har ensamhushåll och miniliten frys.. tyckte de va rätt goda oxå! (Dock inte den på bilden, men lövtunn bit :d)

Köpepyttipanna är en av mina favoriträtter! Med rödbetor, stekt ägg, öl och nubbe! Absolut inte skräpmat, utan Svensk Husmanskost. Det är en kulturgärning att äta det!

Hemlagad pytt blir inte hälften så gott.

Men det är ju så löjligt lite kött i köpvarianten :arghh: Man kan förstärka själv dock :idea:

Läste en artikel om det bara häromdagen, Marabou anser att fyra rutor är en portion.

:laugh::laugh::laugh: Det är ju en smakbit för sjutton :angel:
(Och det där med portioner är en klassiker, typ en risportion är ju för ett barn i 5-årsåldern..)
 
Det är väl snarare tack vare halvfabrikat som vi HAR dagens samhälle!? Industriella och kommersiella lösningar som innebär att vi slipper mala mjöl och pressa oliver till olja, var och en på sin lilla täppa.
Industriella, kommersiella och kooperativa lösningar.
Just mat har det funnits väldigt mycket gemensamhetsanläggningar kring. Just för att det är en så stor apparat att ha en kvarn eller ett slakteri.
 
Själv äter jag verkligen inte så hälsosamt som jag skulle vilja. Bakfyllemat (jag skyller på att jag faktiskt är student!!! Skyller ganska många av mina dåliga vanor på att jag är student) utgör definitivt en hel del av mitt månatliga matintag, och det innebär 99 gånger av 100 att det är skräpmat. Resten av tiden lagar jag nån av mina fem-sex basrätter; linssoppa, spenatpaj, pasta med sparris i getostsås, spenat- och fetaostknyten, potatisgratäng med nåt vegetariskt proteinrikt halvfabrikat och... tydligen var det så länge sen jag lagade den sjätte att jag inte minns vad det var.
Inte supernyttiga rätter alltid, men de håller mig vid liv. Jag är ju trots allt bara en oskyldig, fattig, hjälplös student.
 
Industriella, kommersiella och kooperativa lösningar.
Just mat har det funnits väldigt mycket gemensamhetsanläggningar kring. Just för att det är en så stor apparat att ha en kvarn eller ett slakteri.
Sant. Jag kommer från en Rörelsefamilj, jag har de kooperativa principerna i benmärgen. Fast jag undrar om Coop och Fonus och allt det där fortfarande är kooperativ.
 
Som många redan sagt: det beror förstås på hur man definierar begreppet "snabbmat". Om man ska hålla sig till NE:s definition så äter jag inget av det som räknas upp, men jag dricker lightläsk i alla fall någon gång/vecka.

Apropå diskussionen ang hel- och halvfabrikat så hörde jag en gång en radiointervju med en kvinna ca 30 + som forskat kring matlagning och då upptäckt just hur olika man kan definiera dessa begrepp. Hon hade bl a frågat en kvinna 70 + om hon använde halvfabrikat när hon lagade mat och fått det lätt skamsna svarat: "Jo, det händer faktiskt att jag köper färdig falukorv..." Medan forskaren själv spontant betraktat falukorven som en råvara.

Det här med korv - precis som hamburgare - är ju ganska också intressant i sammanhanget. För de kan ju verkligen "röra sig över hela skalan". Den handgjorda korven på bl a skogsduva med hög kötthalt är ju långt ifrån sådant som också kallas korv men innehåller mer vatten än kött... och väldigt många "finkrogar" har hamburgare på menyn - av en typ som i alla fall inte jag skulle kalla "skräpmat".
Nu gällde det ju skräpmat, inte snabbmat. Ostron är ju tex snabbmat i högsta grad.

Dina exempel med olika sorters korv, visar ju att varken ordet snabbmat eller ordet halvfabrikat (eller helfabrikat, som just korv) inte är ord som har med matens kvalitet att göra. Trots att orden nog är negativt värdeladdade.

Skräpmat, däremot, måste väl stå för just dålig mat. Annars blir ju förledet skräp- helt obegripligt.
 
Sant. Jag kommer från en Rörelsefamilj, jag har de kooperativa principerna i benmärgen. Fast jag undrar om Coop och Fonus och allt det där fortfarande är kooperativ.
Jag bor invid rester från en hytta.
Där bönder gemensamt redan för minst 700 år sedan förädlade produkter från den egna malm ur den egna jorden och berget. :up:
Sedan blev det såg och kvarn.

Allt tack vare ett litet vattenfall.:)

Kooperationen lever fortfarande men i lite andra områden. T.ex. fiberföreningar. Men t.ex. skogskooperationen är fortfarande stor och stark.
 
Jag bor invid rester från en hytta.
Där bönder gemensamt redan för minst 700 år sedan förädlade produkter från den egna malm ur den egna jorden och berget. :up:
Sedan blev det såg och kvarn.

Allt tack vare ett litet vattenfall.:)

Kooperationen lever fortfarande men i lite andra områden. T.ex. fiberföreningar. Men t.ex. skogskooperationen är fortfarande stor och stark.
Ja, fiberföreningar kryllar det ju av. I förorten jag bodde förut startade vi grannar en kooperativ livsmedelsbutik, som nu har funkat i ca 20 år.
 
Men, vad äter du då? Om du nu vågar berätta det i den här tråden. Jag blir bara lite förvånad om ditt BMI kommer som en överraskning. Jag har högre BMI än jag skulle önska just nu men jag är smärtsamt medveten om varför. :meh:
Hehe, ja klart att jag vet att jag äter totalfel men jag trodde att folk åt oftare på McDonalds än typ aldrig:D. Torsdag är min pizzadag så normalt blir det pizza en gång i veckan. McDonalds lite mer sällan, det är mest på resor eftersom det är enkelt. Föredrar Burger King. Men kanske 2 gånger i månaden. Äter på tok för mycket pasta. Lax en gång i veckan. Sushi kanske 2 ggr i månaden. Kinamat en gång i månaden. Har fryspizza som nödmat och det kanske det blir 1 gång i månaden. Äter alldeles för mycket godis och chips. Och vin. Pga av trasig kropp är motionen obefintlig.
 
Hur man sätter ett känslomässigt värde på mat.
Typ vissa saker är bra, andra är dåliga och några unnar man sig ändå.
Skräpmat är fult och laga från grunden är fint.
O.s.v.
Det där är ju samma sak som hur man sköter trädgården, hur ofta man städar och tvättar och byter i sängarna, om man har stökigt inne eller ej, hur man är klädd när man åker till stan osv.osv.

Idag blir det grillkorv och pulvermos kryddad med white-trashkryddan n:r 1 dvs. grillkrydda från storförpackning och en öl till det fast det är tisdag. Klädseln är ett par ganska urtvättade snickarbyxor från ett företag, en av kronans gamla skjortor och foppatofflor, fö. samma klädsel som när jag var till stan igår. Här körs det w-t ända in i kaklet. :D
 
Jag ska nog börja föra matdagbok för jag har inte koll. Inte äter jag pasta 5 dagar i veckan heller. Jag lurar mig själv som tror att jag äter kebab och hamburgare mer sällan än vad jag gör.
 
Nu gällde det ju skräpmat, inte snabbmat. Ostron är ju tex snabbmat i högsta grad.

Dina exempel med olika sorters korv, visar ju att varken ordet snabbmat eller ordet halvfabrikat (eller helfabrikat, som just korv) inte är ord som har med matens kvalitet att göra. Trots att orden nog är negativt värdeladdade.

Skräpmat, däremot, måste väl stå för just dålig mat. Annars blir ju förledet skräp- helt obegripligt.

Precis! Och den här tråden har ju dessutom visat med all önskvärd tydlighet att olika människor definierar det här med "skräpmat" väldigt olika. Någon definition av begreppet som alla kan vara överens om kommer knappast att kunna formleras heller... Själv kan jag hålla med om NE:s definition, men jag anser den inte alls heltäckande.
 
Precis! Och den här tråden har ju dessutom visat med all önskvärd tydlighet att olika människor definierar det här med "skräpmat" väldigt olika. Någon definition av begreppet som alla kan vara överens om kommer knappast att kunna formleras heller... Själv kan jag hålla med om NE:s definition, men jag anser den inte alls heltäckande.
Jag vet inte hur viktigt det är med en definition. I stort sett verkar väl de flesta vara eniga om ungefärligt rimliga sätt att använda ordet med begriplighet. Det räcker väl? Ungefär som junk food också används.
 
Lite roligt att så många säger att de aldrig äter på donken, inte bara här utan även irl.
Likförbannat är det alltid massa folk varje gång jag är där trots att "ingen" äter där :p

Mitt guilty pleasure är cheese, får cravings kanske en gång i månaden. Skuttar bort till donken på rasten, köper två, ibland tre(!) som jag njutningsfullt gottar i mig på tåget :D
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Jag visste inte om jag skulle lägga tråden här eller på dagbok. Men jag vill nog ha tankar? För att börja från början… Jag har varit...
2
Svar
29
· Visningar
4 229
Senast: skiesabove
·
Småbarn Huuuuur har du fått ditt barn att vilja äta sånt? Vår unge åt allt fram till typ 2 år. Nu är det bara barnmat typ pannkakor, hamburgare...
2 3
Svar
48
· Visningar
3 698
Övr. Hund Hej! Jag har sedan 2 år tillbaka min första hund. Hon är det finaste jag har, och att se henne lycklig är det bästa jag vet. Jag gör...
Svar
19
· Visningar
2 324
Senast: Hellhound
·
H
Relationer Hej, har ett litet eller rättare sagt stort problem. För några månader sedan träffade jag en kille på mitt jobb. Han är många år yngre...
35 36 37
Svar
735
· Visningar
66 877
Senast: Hemlig21
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp