Jag har funderat lite kring det här själv, och när den här tråden kom upp googlade jag och ja, det är mycket som stämmer. Jag har aldrig haft problem med skolarbetet, snarare tvärtom, och hade som barn inte några större problem med det sociala heller även om jag var ett väldigt blygt barn. Från senare delen av högstadiet brakade det sociala däremot åt helvete och har egentligen aldrig blivit bra igen. När jag googlade insåg jag också att många personer med autism kan ha överkänsliga sinnesintryck för olika saker, stämmer också på mig som är extremt känslig för framför allt smaker och lukter.
Jag har en kusin som förutom en kognitiv funktionsvariation diagnosticerades med autistiska drag runt millennieskiftet. Hens funktionsvariation och autismen har inte med varandra att göra, men de förstärker varandra och komplicerar livet ytterligare, och jag har alltid tänkt, precis som någon annan skrev, att jag är ju inte som hen. Mina föräldrar har nog även alltid ursäktat mitt beteende med att 1) det funkar ju jättebra i skolan, hon har höga betyg, det är inget problem, 2) hon är blyg, 3) hon är en picky eater, det växer väl bort och 4) klasskamraterna utvecklades till vuxna kvinnor och det gjorde inte jag, det är normalt att utvecklas olika i den åldern.
Problemet är bara att det har aldrig växt bort. Jag tycker fortfarande lukter och smaker är så jobbigt att jag inte utsätter mig för något okänt i onödan. Jag far direkt illa av att någon luktar svett eller cigarettrök, oftast är det bara jag som känner det. Jag har efter högstadiet träffat exakt två personer som jag har kunnat vara helt naturlig med, ingen av dem finns längre kvar i mitt liv, den ena dock på grund av saker som inte har med varken mig eller personen att göra utan yttre faktorer. Jag tycker det är jättejobbigt med alla sociala grejer, "lära känna-övningar" och "nu ska vi umgås med personer som vi vanligtvis inte umgås med" leder i princip till en sjukanmälan. Jag älskar mitt jobb, jag hatar det sociala samspelet i typ lunchrummet, där blandas dessutom två av mina största farhågor, prata med folk jag inte känner och olika obehagliga lukter samtidigt som jag ska försöka äta.
Vi har jobbat hemifrån sen pandemin startade. När beskedet kom att restriktionerna hävs i förra veckan var det ärligt talat ingen av mina kollegor som blev speciellt glad, alla har vant sig vid att sitta hemma och de flesta trivs med det. Men jag fick panik på riktigt, så där så jag nästan började gråta. Det är det sociala som avskräcker mig. Jag förstår liksom inte vad det är de pratar om, och försöker jag säga något själv och göra mig delaktig i gruppen så förstår de inte vad jag säger utan stirrar på mig som om jag vore ett ufo. Oftast har jag lättare att ha kontakt med män än kvinnor, men det är nog mest för att jag dels är uppväxt med bröder och dels för att jag uteslutande umgåtts med killar som pratat om bilar, hockey och fotboll som jag själv kan associera till och delta i samtalet kring.
Det mest komplicerade i hela historien är att så länge jag får vara ifred med mina säkra maträtter och mina säkra personer som jag vet att jag funkar med, som nu under pandemin, så är det inga som helst problem. Jag vet att jag är bra på mitt jobb, jag vet att min chef också tycker det, jag litar fullständigt på att jag gör ett mer än fullgott jobb. Jag har överhuvudtaget inget behov av att prata med mina kollegor om annat än jobbet (då går kommunikationen väldigt bra, så länge vi enbart pratar om jobbet) eller sitta i lunchrummet. Men jag är livrädd för att de ska tvinga mig nu när inte pandemin fungerar som en täckmantel längre.
Å andra sidan känner jag att jag nog inte vill veta om jag verkligen har autism eller inte heller. Så länge jag inte vet, och så länge ingen annan vet, kan jag liksom smyga under radarn som en udda fågel men inte mer. Jag har ju absolut inte de problemen som min kusin har, som inte fungerar alls ute i samhället. Men den här tråden var verkligen precis vad jag behövde, läsa att andra känt åtminstone något som liknar det jag har brottats med. Ska tillägga att jag är över 30, så de där åren i tonåren när alla utvecklas olika och alla söker sin identitet är över sen länge.