Sv: Arg fyraåring (psykologfråga i DN)
Klart man får, hur mycket som helst. Det kan vara oerhört givande. Mitt problem är nog främst din tvärsäkerhet. Rent objektivt kan jag oftast avgöra vad som är lämpligast och riktigt, det jag upplever som svårare när det kommer till MITT barn är mitt känslomässiga engagemang och det faktum att jag är där så stora delar av dygnet och så har varit under hela barnets levnad.
Så du ser, det ligger säkert mer hos mig än dig. Anledningen till att jag talar om vad jag upplever och hur, är främst för att det kanske hjälper någon annan med ett liknande barn. Precis som att jag talar öppet om att inte kunna amma och förlossningsdepressioner.
Men bla bla bla, det finns så mycket som låter så bra i teorin. Allt låter så bra och fint och det är så lätt om man gör rätt.
Sen kommer ungen och det blir så uppenbart att de inte föds tabula rasa. En del barn föds in precis i mallen och föräldrarna är malliga över att de gjort allt rätt för deras barn blev så rätt och lätt. Sen kommer nästa barn och man inser att... de har egna viljor, egna egenheter och är helt enkelt egna små personer redan från början.
Vår son har alltid varit lite annorlunda. Det upptäckte jag rätt snabbt. Redan när han var två veckor gammal visste jag att han inte var som andra barn. Jag har aldrig tagit det på mig. Jag har aldrig trott eller tyckt att det har varit mitt fel, fel på anknytningen eller fel på uppfostran. På något sätt är han en perfekt kombination av mig och hans pappa, fast egenskaperna kanske inte riktigt matchade så bra
Men visst känner vi igen oss i allt!
Han får mer eller mindre utbrott nästan varje gång det är aktivitetsbyte. Och ni kan tänka er hur många gånger per dag det är. Vakna, somna, äta, börja äta, gå ut, gå in. På med kläder, av med kläder, byta blöja, gå på potta, inte byta blöja... Vi har funderat både på adoption och särboende i vissa perioder (han har aldrig sovit riktigt bra på nätterna på vissa perioder har varit riktigt skunk)
Nu är jag utrustad med lugn, tålamod och självförtroende så de gånger jag går i taket är inte så ofta. Det gäller att utveckla strategier och inte bara "rutina på". Skillnaden mot mamman i artikeln är väl att när han somnar för natten så tänker jag alltid NY DAG NYA MÖJLIGHETER och så slappar jag framför TV:n för länge och så är allt glömt och så börjar det om igen nästa dag, fast på något vis glömmer jag alltid bort det när han sover!
Sen kommer nästa praktunge och hon är helt tvärtom. Hon är ett sådant barn som alla de lyckade böckerna handlar om. Så olika det kan vara.
Kan tillägga att det inte är något "fel" på vår son. Han är en normal och normalt intelligent kille för sin ålder. Men han är lite annorlunda på sitt sätt utan att för den skull "hoppa utanför skaklarna".