tuaphua
Trådstartare
Nej, om jag förstår dig rätt så håller jag med om att den ridning jag sett läras ut bygger väldigt mycket mer på positiv förstärkning än vad du beskriver. Att hästen ska ha möjlighet till respit är en självklarhet, det handlar inte om att hindra hästen i sina försök att göra fel och komma undan, det handlar om att hjälpa hästen göra rätt. Om hästen inte gör rätt, så slår man inte hårdare med samma hammare (fortsätter hålla i tygeln tills hästen "ger sig" och gör rätt), utan försöker slå mer exakt, eller på ett annat sätt. Respit är inget man ska förhindra hästen att få, utan tvärtom något som hästen alltid ska ha möjlighet till. Och om hästen ställer upp och anstränger sig utöver vad den brukar, så ska den ha tack och belöning. Timing handlar om att belöna i rätt läge, inte om att hålla kvar, eftersom det senare så väldigt lätt leder till att hästen känner sig låst och instängd, alternativt tappar energin. Så om det är såna tekniker du pratar om, då förstår jag att det bara är något för proffs, eftersom de så väldigt lätt slår fel, framförallt på en känslig häst. Å andra sidan går det ju uppenbart att nå toppen utan dem också, eftersom det finns gott om ryttare i eliten som inte rider så.
Men fattar jag det rätt så är "teknikerna" du pratar om helt enkelt diverse tygelhjälper, som du använder på ett sätt som man normalt inte gör i Sverige, och att ni också utbildar hästar på ett annat sätt, så att de lär sig andra kommandon än vad som är brukligt?
Någon som gör fel i detta kommer tyvärr riskera hindra hästen från respit.
Därför måste ryttare och häst skolas in i lagom takt med lagom stora krav. Det kan vara svårt för gemene man att veta vad som är lagom utan tränare med erfarenhet av att skola hästar så här.
Det är inte så avancerat med hjälp på plats. Man behöver inte vara underbegåvad. Dock kan man med en häst som har ett problembeteende redan innan med fördel låta proffs sköta omskolningen, som alltid.
Man ska vara på det klara med att många i eliten rider med lite sånt här tänk. Framför allt utomlands eller de som har tränare därifrån.
Sen lär inte alla ut det. Det är en annan femma.
Och det finns många knep och trix med inspänningar.
Sen finns det såna som Hubertus Schmidt tex som jag tycker rider himla trevligt och fint, som inte rider enligt min lära.
Inte lika spektakulärt som vissa - absolut.
Men inte lika spänt och i handen upplever jag.
Det sätter jag stor vikt på!