Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
ingen läste det nog som att ngn pratade system om hoppning utan det du skrev om för egen del ang. att hoppa skutthinder. så det blir lite märkligt med alla utlägg från dig ang. hoppning osv när du öht aldrig hoppat själv eller ens gör det nu liksom. därav frågorna du fått tror jag och att man inte riktigt fattar vad du skriver om ang. hoppsystem du tydligen har för egen del och hur du vill ha dem innan du hoppar osv.
Jag tänker lite tvärtom. Min erfarenhet är att oavsett om man tycker sig ha full kontroll på marken så tappar man det när man börjar hoppa en grön häst. Därför vill jag tidigt börja med hinder och träna just kontroll tillsammans med hinder. Självklart ska grundläggande gas broms ratt funka men full kontroll på steglängd är ju något man tränar hela vägen upp i WC hoppning? Det är ju inget man egentligen har på en fyra åring som ska börja tävla.Jag tror du underskattar hästarnas förmåga att anpassa sig @tuaphua. Jag vet flera som rider både dressyr, hoppning, western och tex kör. Många olika signalsystem på en gång.
Sen håller jag med ang att man kan vänta ett bra tag innan man hoppar uppsuttet. Jag vill själv ha full kontroll över takt, balans, steglängd. Full kontroll helt enkelt, jag har jätte svårt att se hur man skulle kunna hoppa på ett bra sätt utan det, såvida man inte har en "styra och gasa häst" som hoppar allt och löser det själv.
Ang hoppning vs dressyr sa min gamla tränare att dressyrryttarna hade hästen mellan hand och skänkel och hoppryttarna hade hästen mellan hinder och skänkel. Det är tänkvärt tycker jag
Har man lite mer i truten har man ju nån hundradel mer i förvarning om hästen backar av eller planerar bryta ut.
Jag tolkar det som att i idealfallet är hästen mellan skänkel och hand ända tills den uppmärksammar hindret och då backar den av och blir mellan skänkel och hinder- men man har ju fortfarande kontakt med tygeln.Lite OT, men det där har jag också hört, men aldrig riktigt förstått. I de anridningen, om hästen står emot hindret, absolut, men oftast är det ju inte så, och i vilket fall behöver hästen väl vara mellan hand och skänkel mellan hindren för att fixa balans, tempo och längden på galoppsprången? Eller finns det hoppryttare som inte använder tygeln, och utan bara skänkeln när de rider? Annat än på hästar som står emot nåt fruktansvärt, då.
Jag vill tex att om jag tar i inner tygel ska rörelsen fortplantas genom hästen till ytter bak, som ska tänka sluta-rörelse. Dvs för mig att "ställningen går igenom".
Man måste kommit en bit innan man förmår hålla hästen "rak" i vändningar och högre tempo och mer energi om man vill bibehålla den reflexen.
Den reflexen funkar bara korrekt om hästen är helt genomsläpplig.
Helt genomsläpplig kan man bara vara när man är i balans.
Jag vill alltså heller inte att hästen följer inner tygel sas. Jag vänder in med ytter tygel, genom att föra den mer mot halsen.
Den tappar vi ju liksom i början.
Och för mig är den reflexen viktig att bibehålla IOM att jag vill nyttja den i piaffen tex.
Då lägger man till öppna-tänk på det här för att kunna påverka bak att kliva mer in mot bärighet genom tygeln utöver övningarna etc.
Så kan man styra var bakbenen tar vägen.
Precis som jag inte skulle lära en löphäst sånt ser jag ingen vits för en hopphäst att kunna det. Tvärtom! Det blir för svajigt och fullkomligt värdelöst för vad den ska göra.
Det går utmärkt att hoppa hästar utbildade så här. Men jag vill bibehålla konsekvensen i vad hjälperna betyder. Och i inlärningsstadie känner jag att det är viktigare än regelbunden hoppning där man lite mer riskerar balansmiss, måste ha tempo och kan få spänning som ger svårt för hästen att kunna svara "rätt".
Har man lägre satta mål eller skiter i tiden det tar- kör!
Jag tolkar det som att i idealfallet är hästen mellan skänkel och hand ända tills den uppmärksammar hindret och då backar den av och blir mellan skänkel och hinder- men man har ju fortfarande kontakt med tygeln.
Det betyder ju inte att den står emot utan den väntar med bibehållen bjudning och hindret i sig gör att hästen samlar sig istället för att ryttaren aktivt gör det
Det beror ju på målet.
Precis somjag vill ha en viss respons då jag tricktränar för en signal och det måste vara i rätt läge på så många olika sätt, i energi och mentalt och fysiskt, så vill jag det i dressyren.
Jag vill aldrig att ytter bak ska förlora kvalitet i vändningar. Alltså måste jag vända på ett sätt som mer sätter hästen på ytter bak än öppnar upp till inner fram. Främjar bla piruettarbetet.. Det blir liksom mer bara att vända runt. Skolorna blir också mer "bara".
Och iom att jag aldrig tänker rida annat än med det fokuset och den kontrollen så kvittar det ju. Jag vill kunna lägga hästens balans dit jag vill direkt jag vill.
För mig finns ju som sagt skolorna ovan mark och levad. Det tar inte slut vid GP. Och då måste man ha en jävla koll. Det går inte att få till om man inte är så noga.
Jag säger inte att jag kommer nå dit. Men jag tänker utbilda så att möjligheten finns att gå vidare utan att behöva backa och göra om mer än man alltid får vid små tabbar.
Man vill ju helst att hästen tar tag i uppgiften och gör en del av jobbet själv i hoppningen - jag ger hästen ett sjysst läge genom att rida den i balans, i rätt språnglängd och tempo och visa den hindret, men att korta/länga galoppsprången den sista lilla biten för att få ett bra språng ska hästen helst göra själv, annars blir det oerhört svårt att hoppa en hel bana. Men det betyder inte att man släpper all kontakt med handen bara för att man rider på hinder, utan att man lämnar över mer ansvar till hästen.Lite OT, men det där har jag också hört, men aldrig riktigt förstått. I de anridningen, om hästen står emot hindret, absolut, men oftast är det ju inte så, och i vilket fall behöver hästen väl vara mellan hand och skänkel mellan hindren för att fixa balans, tempo och längden på galoppsprången? Eller finns det hoppryttare som inte använder tygeln, och utan bara skänkeln när de rider? Annat än på hästar som står emot nåt fruktansvärt, då.
Man vill ju helst att hästen tar tag i uppgiften och gör en del av jobbet själv i hoppningen - jag ger hästen ett sjysst läge genom att rida den i balans, i rätt språnglängd och tempo och visa den hindret, men att korta/länga galoppsprången den sista lilla biten för att få ett bra språng ska hästen helst göra själv, annars blir det oerhört svårt att hoppa en hel bana. Men det betyder inte att man släpper all kontakt med handen bara för att man rider på hinder, utan att man lämnar över mer ansvar till hästen.
Men självklart har man ett behov av att ha hästen mellan hand och skänkel som utgångsläge för att som du säger kunna rida i rätt tempo, takt etc (om man nu vill kalla det så, jag använder hellre typ "på hjälperna", "lösgjord och i balans" för att undvika missförstånd. Folk har en tendens att misstolka "Mellan skänkel och hand" som "hålla hårt och sparka på" tycker jag).
Jag är mycket intresserad av teori, och av ridning som konstform i allmänhet. Och av hur hästars exteriör & psyke påverkar hur man behöver träna dem.Har ni rena teorilektioner?
Går ni såna kurser?
Läser ni mycket böcker själva?
Tycker ni om att dissekera, analysera och fundera kring ridningen?
Vem gör ni det med om ni gör det?
Lyssnade på den nyss faktiskt :-) Jätteroligt!
Väldigt olika dock hur tränare uppfattar sporterna. Finns hopptränare som suckar om ngn tränat dressyr och menar att det förstör hästen och dressyrtränare som menar att en hopphäst överlag är som en 4- årig dressyrhäst i ridutbildningen.
Och just i formen tycker jag skillnaden är att dressyrhästen måste "bära sig" med mer resning. En hopphäst måste vara i balans och bära sig men den behöver inte "resningen". Den får vara lägre och längre i mycket av sitt jobb. Det är vad jag ser när jag tittar iallafall fall... Sen är det ju skillnad från ryttare till ryttare oxå inom sporten. Intressant tycker jag, just att det inte alltid finns rätt och fel utan mer olika metoder som leder till en slutprodukt som är bra på lite olika sätt.
Har ni rena teorilektioner?
Går ni såna kurser?
Läser ni mycket böcker själva?
Tycker ni om att dissekera, analysera och fundera kring ridningen?
Vem gör ni det med om ni gör det?