Fick svar från H&C angående fetthalten
Så ja, någon mer kunnig får gärna dissekera detta om det är intressant
Mycket märkligt svar...
Precis som @Migo skriver går även icke-KRAV-kossor på bete i Sverige. Det där om att icke KRAV skulle innebära utfodring med (enbart) "pellets" är också blaha, alla kor fodras med grovfoder eftersom de är förmagsjäsare och kräver grovfoder för att kunna överleva. För höga mängder kraftfoder i förhållande till grovfoder leder till våmacidos (för lågt pH i våmmen) vilket gör att utfodring med enbart kraftfoder är omöjligt. Dessutom låter det i deras svar som att KRAV-kor är förskonade från utfodring med kraftfoder, vilket inte heller stämmer. Alla mjölkkor idag är såpass högproducerande att de behöver viss mängd kraftfoder utöver grovfodergivan för att inte hamna i negativ energibalans och bli sjuka, åtminstone under laktationen.
Att våmmen innehåller enzymer stämmer inte, och inte heller det om att vissa kor skulle ha "extra fet" våm. Våmmen är en av kons förmagar (kon har endast en egentlig magsäck, löpmagen, och de tre övriga är s.k. förmagar). Den liknar delvis den mänskliga magsäcken i sin uppbyggnad men saknar körtlar och är förstås betydligt större. Våmmens funktion skiljer sig däremot mycket mot löpmagens (magsäckens). Nedbrytningen av föda sker med hjälp av mikroorganismer som fermenterar fodret, och i våmmen finns alltså inga enzymer. Den enzymatiska nedbrytningen sker istället i löpmagen längre fram i matsmältningssystemet.
Precis som det vore sjukligt för människor att ha fettinlagring i magtarmsystemet skulle det inte heller vara normalt med fettinlagring i våmmen. Kor får dessutom sällan förfettade organ eftersom de är duktiga på att bilda ketonkroppar av fria fettkomponenter istället.
@Elementary jag förstår att du främst ville ha kommentarer på fetthalten i Hugo&Celine och ev. risk för pankretit, men jag kunde inte låta bli att kommentera säljtexten lite. Sorry
Senast ändrad: