Sv: Aldrig någonsin bakom lod?
Oj
Den största anledningen till att jag hänvisade vidare till den sidan är att jag är urusel på att FÖRKLARA även om jag förstår och kan se sammanhangen inne i hjärnan. Fysik är inte min grej, psykologi är mitt område
Men jag kan försöka iaf, men ta det definitivt inte som en korrekt tolkning eller förklaring. Jag har diskuterat och lyssnat på en mängd olika människor i ämnet (Nej jag har inte ridit tusentals hästar men lägger jag ihop alla hästar alla jag talat med eller lyssnat till har ridit så är det nog erfarenhet av mer än tusentals hästar)
- Hästen ska jobba bakifrån Jag ser inget som säger att bakom lod hindrar den att jobba bakifrån?
-Nej, nog tusan kan den jobba bakifrån, underifrån osv men min erfarenhet är att även en liten spänning i en käke, haka, mun eller nacke gör att balansen och avslappningen blir lidande. Trots allt så eftersträvas juh avslappningen i rörelserna. Visst tusan kan man bygga muskler under spänning, testa själv att lyfta vikter utan att bita ihop käkarna eller låta konstigt *nggghhh* Men frågan är vilket som är bäst för slutsyftet, många lätta avslappnade repetitioner eller få blodåderspräckande tunga lyft? Vad vill du ha ut av hästen? svällande "uppumpade" muskler eller smidiga, uthålliga genuint starka muskler?
- Ryttaren ska inte bära hästens huvud Det gör man inte bara för att den går bakom lod?
- Nej det är sant, snarare tvärtom, en häst som "frivilligt" kryper bakom lod tar noll stöd i handen, men en häst som "dras" eller "hålls" bakom lod kommer att bli buren av ryttarens hand. Det förekommer att hästar går i mjuk kontakt med ryttarens hand bakom lodläget likaväl som framför, men fråga dig själv om det är valt av hästen eller inlärt att "det är lika så bäst"
- Bakom lod skapar spänningar i underhalsen. Mja säkert när det gäller rollküren. Men jag har svårt att se att centimeter bakom lod kan göra en sån skillnad. Rider man i lod kan man inte vara säker på att vara fri från spänningar, detta måste ju bero på den enskilda hästens konstruktion. Jag har svårt att tro att en och samma lodräta linje alltid gäller alla hästar och deras olika konstruktion.
-Helt sant, spännigar finns i alla former, noslägen och halslägen, även i "korrekt" läge (Se ovan "lika så bäst att vara här")
Och jag förutsätter att när vi talar bakom lod så talar vi inte om nån centimeter hit eller dit eller att hästen hamnar där sekundvis, för det gör hästar även i frihet och fri form, men jag har aldrig sett någon bli kvar där frivilligt. Målet är att rida med hästen "i lod eller något framför" anledningen till detta är just hästens fysiska förutsättningar för en 100% ig avslappnad hållning. I eller framför lod finns inget tryck på hästens strupe, matstrupe, luftstrupe, svalg eller översträckning av överlinjens muskler. Vilket också besvarar nästa tanke om att hästens är naturligt framför lod. En häst väljer inte att vika in näsan om den inte har en särskild anledning till det, och som sagt, den stannar inte frivilligt kvar där. Det trycker under hakan och den ser dåligt.
Här brister min förmåga i fysiken att förklara, men studera bilderna litet till hur hästens huvud är "fastsatt" på halsen och hur huvudet faller naturligt från halskotpelaren.
- Hästen behöver hålla huvudet något mer vertikalt för att tungan ska kunna bära bettet. Detta låter riktigt, förklara gärna mer varför det är viktigt. Borde man inte inverka med tygelhjälpen ändå?
-Jag vet inte om jag riktigt förstår vad du menar, men jag förmodar att du menar att tygeln inverkar även vars tungan och käken är.
Jodå, det gör den, men vi vill att bettet skall inverka så mycket som möjligt på tungan och inte på lanerna eller på tänderna. På tungan för att få ett så mjukt och jämt tryck som möjligt och skona dom känsliga lanerna, och inte på tänderna för dels är nötningen mot tänderna inte nyttig, och dels har vi nog alla försökt inverka på en häst som "lagt bettet mot tänderna och spjärnar i nacken"
Så de personliga åsikterna:
Att rida bakom lod medvetet är enligt mig förkastligt, det tjänar inget syfte. Att stretcha hästen vid enstaka tillfällen har definitivt ett syfte, men inte vid varje pass eller för att "lösgöra". Precis som skreien säger här ovan, så har alla hästar olika förutsättningar, och olika kroppsbyggnad men just huvudets placering är relativt lik från häst till häst. En del hästar har en väldigt kort överlinje, och har mycket svårt för att sträcka näsan framåt-nedåt, oftast pga att "kortheten" sitter längre bak i halsen, framför manken eller rent av över ryggen, då försöker de ge "sken" av att sträcka ut sin överlinje i enbart halslinjen, men eftersom ex.vis mankens muskler hindrar den att också sträcka framåt, så hamnar näsan in mot bogen, för någonstans måste den juh ta vägen om halsmusklerna länger sig!
För en del människor finns det säkert en massa logik i att rida bakom lod, rollkura eller andra metoder, men jag skulle inte utsätta mig själv heller för något som KAN orsaka obehag. Därför väljer jag att träna på ett sätt jag kan hålla med om är överens med hästens fysiska förutsättningar.
Nog schwamlat...